IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SONJA Biserko: DRAGINJA Vuksanović- Stanković ciljana jer je izrazita Crnogorka; ZOJA Bojanić-Lalović: Ovo se ne smije odćutati… (foto)

U istorijskom trajanju Crne Gore bilo je teških i velikih izazova, ali literatura nije zabilježila niti je narodna riječ prenijela ovakvo ponižavanje dostojanstva svih nas– prokomentarisala je Zoja Bojanić-Lalović, poslanica DPS- a, sramotnu publikaciju osuđenog ratnog zločinca i predsjednika SRS Vojislava Šešelja, u čijem nazivu su najgnusnije uvrede na račun Draginje Vuksanović-Stanković, bivše poslanice SDP-a.

Najprizemnije uvrede i vulgarnosti, izrečene u samom nazivu knjige – „Montenegrinska k… Draginja Vuksanović-Stanković“, nijesu osudili najviši crnogorski zvaničnici.

Državni vrh nije reagovao na prostački jezik kojim Šešelj pokušava da uvrijedi Vuksanović-Stanković, poznatu po oštroj i srčanoj borbi za odbranu crnogorskog identiteta. Baš iz tog razloga je i danas, kad se povukla iz politike, meta najprimitivnijih napada četničkog vojvode i haškog osuđenika.

Knjigu je ove godine izdala Šešeljeva izdavačka kuća „Velika Srbija“, a zavedena je u Narodnoj biblioteci Srbije, sa tiražom od hiljadu primjeraka i predmetnom odrednicom – „Srbi – Progoni – Crna Gora – 21. v.“. Šešelj.

Presuđeni ratni zločinac, kojeg je nedavno „rehabilitovao“ predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, pozivajući ga u koaliciju vlasti pred predstojeće izbore, izdao je brojne knjige uvreda na račun različitih ličnosti, ali država Srbija nije reagovala, kao ni ovoga puta. Ni crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova nije našlo razloga da reaguje makar protestnom notom na najnoviji prostakluk upućen Crnogorki, bivšoj poslanici, ženi, majki – Draginji Vuksanović-Stanković.

Sinoć je, međutim, pokrenuta onlajn peticija u kojoj se traži da ministar vanjskih poslova Filip Ivanović uputi protestnu notu Srbiji zbog objavljivanja sramne knjige Vojislava Šešelja.

Zoja Bojanić-Lalović kaže da se ovo ne smije odćutati.

– Vaspitavani u duhu poštovanja tradicionalnih vrijednosti, čiji je najvažniji čuvar žena, teško da ovo smijemo odćutati. Izbrisali bismo tako sve ono što je žena, majka i sestra u našoj kulturi.

Iako vrijeđanje žena nije svojstveno hrabrom i čestitom, ovakav naslov upućen ženi traži reakciju. Mnogo je onih koji sebe proglašavaju za čuvare pravih vrijednosti, pa je očekivano da sada reaguju kada se desio ovakav udar na sve naše vrijednosti – poručila je Bojanić-Lalović.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković žrtva besprizornih uvreda: Prijetnja i mizogine poruke, SLUČAJ PRIJAVILA POLICIJI...

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji, kaže da je ovo „još jedna ofanziva protiv Crne Gore“.

– Sada im se ukazala prilika nakon svih promjena 2020. godine i vrlo podsjeća na narativ iz 1991. godine, što ima u knjizi Helsinškog odbora o Dubrovniku „Rat za mir“. Sve što smo govorili je bilo i nije isključeno da će pokušati da naprave neki SAO (Srpska autonomna oblast kao što je bila u Hrvatskoj) – kazala je Biserko.

Rekla je da je upitan Šešeljev uticaj.

– Činjenica da je on sada ušao u koaliciju sa SNS je vrlo neobična. Mislim da on ne može mnogo glasova da im donese. Ne znam koja je to logika, ali u svakom slučaju to je sve u funkciji osporavanja crnogorstva i Crne Gore kao države koja je za njih samo teritorija – navela je Biserko.

Poručila je da je Draginja Vuksanović-Stanković „ciljana“ zato što je izrazita Crnogorka i procrnogorski nastrojena.

– Svi njeni govori u Skupštini su bili takvi da su teško mogli Srbi da joj se suprotstave. Ona je veoma zanimljiva osoba– kazala je Biserko.

Istakla je da je nije iznenadila knjiga o Vuksanović-Stanković. Podsjetila je da Šešelj ima knjige za sve „drugosrbijance“, kao i knjigu o njoj: „Sonja Biserko ustaška …“, koju, kako kaže, nije vidjela. Zatim nabraja da je nedavno izašla i knjiga o novinaru Bojanu Tončiću i da je Šešelj izvrijeđao niz međunarodnih i lokalnih osoba koje su na drugoj strani.

– To se odnosi na one koji su podržavali Hag: Nataša Kandić, ja… Svi koji su simbolisali i bili predstavnici Haškog tribunala bili su na njegovoj meti. To je karikatura a ne ozbiljno štivo, odnosno skupljanje novinarskih članaka i govora što nije nikakava analiza. Ne znam da li to uopšte ima neki domet, jer on je napisao više od sto knjiga – kazala je Biserko.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: KOVAČEVIĆ JE URIN GRADONAČELNIK...

Istakla je da „oni hoće da Crnu Goru stave pod svoje, jer su sada zauzeli sve glavne punktove u Crnoj Gori i završavaju – ako se Crnogorci ne pobune ne znam šta će biti od toga“. Biserko navodi da je bio zanimljiv nedavni Cetinjski forum koji je organizovao Fakultet za crnogorski jezik gdje je čitav region iznio svoje probleme i da je Srbija glavni remetilački faktor. 

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more