IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOJKO Spajić na pragu da prihvati sve zahtjeve opozicije o popisu… (foto)

Za razliku od bivšeg premijera Dritana Abazovića, novi premijer Milojko Spajić je spreman da prihavti sve zahtjeve opozicije u vezi popisa, saznaje CdM. Više izvora portala CdM je reklo da je dogovor vrlo moguć što bi bio možda i prvi opozicioni uspjeh nakon izbora 2020. godine.

Pripremljen je sporazum o uslovima za održavanje Popisa stanovništva koji bi trebalo da poptišu Vlada i predstavnici opozicionih partija. CdM saznaje da će predstavnici Vlade i opozicije precizirati detalje o uslovima održavanja popisa.

Tokom predstojećih susreta, prema saznanjima CdM, razgovaraće se o proširivanje popisnih komisija za još dva nova člana opozicije i jednim članom vijeća manje brojnih naroda. Tema razgovora biće i sprovođenje popisa kao što je bilo 2011. godine, a što je opozicija tražila.

Teme pregovora biće i pitanje softvera za provjeru podataka, kao i novo odlaganje popisa, saznaje CdM.

Planirano je da Spajićeva Vlada i predstavnici opozicionih partija preciziraju i kontrolu popisa, sa posebnim osvrtom na kontrolu podataka o nacionalnosti, vjeri i jeziku.

Čitaj još:   OGLASIO SE I DR ZIJAH RIFATBEGOVIĆ IZ TUZLE: DA, ĐERLEK NIJE IZAŠAO DA SE POZDRAVIMO... (foto)

Prema saznanjima CdM-a političke partije bi se obavezale da neće voditi kampanje i na taj način uticati tok i rezultate popisa.

Podsjećamo da je Vlada u tehničkom mandatu koju je vodio Abazović planirala da se popis održi od 1. do 15. novembra, te da i pored zahtjeva opozicije i upozorenja sa međunarodnih adresa nije htjela da ga odloži. Prva odluka koju je donijela nova Vlada premijera Spajića bila ja da popis odloži za 30. novembar.

Spajić je do sada imao dva kruga razgovora sa predstavnicima opozicije, savjeta manjina, nevladnog sektora i predstavnicima svih opština na temu popisa. Na sastancima su, kako je saopšteno medijima, uslaglašeni brojni stavovi, sporan je ostao zahtjev opozicije za novo odlaganje popisa.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more