IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAMIR Šehović: Dijelu većine ne odgovara dogovor Spajića i opozicije, ako uslovi za popis ne budu ispunjeni zna se što nam je činjeti… (foto)

”Sada je veliko pitanje da li će svi podnijeti zahtjevi biti ispunjeni za nedelju dana s obzirom na to da trenutno imamo nula popisivača, kao i da li je to dovoljan period za izradu posebnog softvera za unos podataka ”, rekao je Šehović

Nakon što je potpis na sporazum o popisu sinoć stavio premijer Milojko Spajić, danas su to uradile Socijaldemokrate, a tokom dana će i ostali subjekti koji su učestvovali u pregovorima o toj neuralgičnoj temi, kazao je u “Drugačijoj radio vezi” na Anteni M lider Socijaldemokrata Damir Šehović.

– Potpisivanje sporazuma znači, da su se politički akteri obavezali da implementiraju one kontrolne mehanizme koje su u sporazumu sadržani.

Sada je veliko pitanje da li će svi podnijeti zahtjevi biti ispunjeni za nedelju dana s obzirom na to da trenutno imamo nula popisivača, kao i da li je to dovoljan period za izradu posebnog softvera za unos podataka – rekao je Šehović.

“Spriječili smo Abazovića da sprovede popis po nalogu Beograda”

Odgovarajući na pitanje da li potpisivanje sporazuma znači da će popis početi 30. novembra i da neće biti bojkota, Šehović naglašava da datum nije obavezujući faktor već ostvarenje podnijetih zahtjeva i njihovo ispunjavanje, u suprotnom, kako kaže – „zna se što nam je činjet“.

– Odluku te vrste već smo donijeli i nismo se šalili kada smo potpisivali sporazum, nego smo jasno tražili one kontrolne mehanizme koje su 2011. godine postojali. Mi imamo očekivanje da svi ti kontrolni mehanizmi koji su sadržani u aktu moraju biti implementirani da bi, kao takvi, garantovali kredibilitet podataka koje bismo na popisu dobili – poručuje lider SD- a.

Šehović objašnjava kako je vlada Dritana Abazovića učinila sve da se popis održi tokom njenog mandata, sve po nalogu Beograda. Ističe da održavanje Popisa po svaku cijenu i što prije priželkuje i dio zvaničnika iz aktuelne parlamentarne većine, s istim ciljem da se dobiju rezultati po mjeri onih koji su ih naručili i na osnovu njih planiraju prekrajanje iustavnog uređenja Crne Gore.

– No, zbog organizovane akcije opozicije, civilnih društva i nacionalnih savjeta, danas smo tu gdje jesmo. Jednom dijelu parlamentarne većine ne odgovara dogovor koji je postignut sa premijerom Spajićem, očigledno je da oni nijesu presrećni zbog toga. Jasno je da bi taj dio parlamentarne većine bio mnogo srećniji da je popis već završen, da je Abazovićeva Vlada stavila tačku na tu priču – jasan je Šehović.

“Milatovićeva poniznost otvorena, Otvoreni Balkan zatvorena priča”

Čitaj još:   DAMIR Šehović: Nema genocidnih naroda, ali ima zlikovaca koji nijesu heroji nego zločinci... (foto i video)

Neprimjerno ponašanje i dodvoravanje predsjednika CG Jakova Milatovića predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na nedavno održanom Sajmu vina u Beogradu, naišlo je na veliku osudu crnogorske javnosti.

Lider SD-a smatra da je nebitno da li je to rezultat njegovog političkog neiskustva ili namjere da se približi politici Beograda, bitnim smatra način na koji je kao predsjednik predstavio Crnu Goru.

– Onoliki stepen submisivnosti i ne zaslužuje neki ozbiljan komentar. Ono što je problematično je to što on u zvaničnoj posjeti nije bio u ulozi Jakova Milatovića već predsjednika države. Predsjednik jedne države ne bi smio po mom pojmanju politike da se ponaša na onakav snishodljiv način na koji se naš predsjednik ponašao.

Kao da je zaboravio da dolazi iz jedne suvjerene države i nezavisne države koja ima hiljadogodišnju tradiciju, koja nije klečala ni pred kim, nezavisno od istorijskih konteksta kroz kojih se ta država kretala – kaže lider SD-a.

Za Šehovića je tema otvorenog Balkana koja se takođe spominjala na skupu u Beogradu – „zatvorena priča“.

– Vjerujem da je domaćoj ali i dobrim dijelom međunarodne javnosti jasno da je Otvoreni Balkan zapravo jedna šarena laž koja je bila potrebna radi širenja uticaja zvanične Srbije na region – rekao je Šehović.

“Vranešu i vranešima na znanje: na mirenju fašiszma i antifašizma nećemo se nikad pomiriti”

Čestitke državnih zvaničnika povodom Dana oslobođenja Pljevalja izgledale su kao da se u najsjevernijoj crnogorskog opštini, na očigled svih, ne dešava getoizacija Bošnjaka i Crnogoraca i datamo nije na sceni etnički čista vlast koju predvodi klerošovinista Dario Vraneš.

Čitaj još:   ĐUKANOVIĆ PORUČIO KRIVOKAPIĆU: "Ne sudite o tome što ne znate, ne branite CG od mene" (foto)

Njegovo izjednačavanje partizanskog i četničkog pokreta kao i čitava situacija u Pljevljima za Šehovića je ogledalo vlasti koju je Crna Gora dobila 2020. i kakva bi uskoro trebalo da izgleda cijela država.

– Očigledno da su pod slobodom podrazumijevali slobodu u kojoj su najmanje slobodni Crnogorci i manje brojni narodi u Crnoj Gori. Da su najmanje slobodni oni koji su sebe ugradili u temelje ove države.

Zbog toga treba da pošaljemo poruku Vranešu i ostalim vranešima u Crnoj Gori da se na mirenju i poistovjećivanju fašizma i antifašizma nećemo pomiriti nikad – poručio je Šehović.

Odgovarajući na pitanje o prvim pokazateljima odnosa zapadnih partnera prema Vladi Milojka Spajića i predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću, predsjednik Socijaldemokrata očekuje da će ih EU i SAD tretirati na istovjetan način.

– Spajić i Mandić dio su jedne parlamentarne većine i tu parlamentarnu većinu tvore politički subjekti koji sa ključnim međunarodnim partnerima imaju neki odnos. A odnos je takav da predstavnici EU i SAD-a ne komuniciraju sa jednom trećinom parlamentarne većine – kaže Šehović.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more