IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEK Barović: OTPIS… (foto)

Srpska politika će nakon popisa imati novi desetogodišnji plan, sigurno dosta agresivniji od prošlog. Plan je potreban i Crnogorcima. Što prije i što energičnije. Propadanje se mora zaustaviti, ako ne želimo da na idućem popisu budemo otpisani

I počeo je famozni popis stanovništva u Crnoj Gori. Od bojkota nije bilo ništa, a kakvi će rezultati biti, viđećemo. Slave i opozicija i vlast i oni koji su neđe između. Najviše slavi Milojko Spajić, jer ispada demokrata i glas razuma, ali i Aleksandar od Srbije, jer mu nije propala investicija i uloženi milioni.

Opozicija i Savjet manje brojnih naroda uspjeli su da izbore da se uvaže njihovi predlozi. To sada iziskuje i njihovu dodatnu odgovornost u kontroli cjelokupnog procesa, koji očigledno neće biti pošten i bez uticaja i pritisaka.

Sa prvim popisnim jutrom, osim popisivača probudili su se i kordoni botova po društvenim mrežama da ubijede Crnogorce ko su i što su. Čitaoci koji nemaju X tj. nekadašnji Tviter, vjerovatno ne znaju da tamo vreba vojska od nekoliko hiljada Vučićevih botova, plaćenih ljudi kojima u opisu radnog mjesta stoji da vrijeđaju, psuju i pljuju sve one za koje im se naredi iz centrale. U ovom slučaju, od neđelje ujutro, to su svi oni koji na mreži X napišu da su Crnogorci, da zbore crnogorskim ili da su vjernici crnogorske crkve.

Svi imaju jednu karakteristiku – retorika je ista i prosjek pratilaca je stotinu. Njihova priča je naravno već decenijama ista – Milo, Šiptari, Ustaše, sekta, kopilad itd. uz internet citate Njegoša kojima evo već vijek niko nikad nije pronašao original. Nažalost, neko u to vjeruje.

Nije ništa bolja situacija ni na drugim društvenim mrežama. Mark Zakerberg trlja ruke jer je toliko para dato za reklamiranje promo sadržaja vezanog za popis u Crnoj Gori. Ista retorika ponavlja se i ođe. Njegoš, izdaja, srpstvo, pokradeni referendum, Đilas, Staljin i Kominterna. Da neko ko pojma nema o istoriji čita navedeno, pomislio bi da je glavni spoljnopolitički cilj Sovjetskog saveza bio stvaranje crnogorske nacije!

Čitaj još:   ALEK Barović: Kantar za crnogorstvo... (foto)

Da se zaključiti da se pare ne štede. I crni i crkveni fondovi su puni tako da nema sitničarenja. Na kraju krajeva, ovo je prilika koja se pruža jednom u deceniju, a može imati dalekosežne posljedice. Takvi planovi i nisu za sjutra, već za nekoliko generacija.

Cilj onih koji ne štede para za popis u Crnoj Gori i mijenjanje njene etničke strukture je sasvim jasan i davno predstavljen javno od strane ideologa ”srpskog sveta”: postepeno povećavati broj Srba u Crnoj Gori na razne načine, dok jednog dana ne dobiju apsolutnu većinu. Kada se to desi, neko će postaviti na dnevni red pitanje što će nama dvije srpske države i samim tim dovesti u pitanje crnogorsku nezavisnost. A đe su tu Crnogorci?

Papagajski se ponavlja u potonje tri godine to da Crnogorci nemaju svoj nacionalni plan. Sa druge strane, on nikad nije bio potrebniji. Kada sam o tome pisao u tekstu pod naslovom ”Permanentna odbrana” odmah se našao neko da predloži da me treba objesiti. Znači da ta priča drma kavez.

Popis je počeo i nadajmo se da je opozicija sposobna da izvrši njegovu kontrolu. Ne treba nijednom pomisliti da druga strana ima iskrene namjere. Nema, i iskoristiće svaku priliku da odigra u svoju korist.

Zabrinjava činjenica da se i na ovom i na prošlom popisu u zvaničnu etničku strukturu računaju i oni koji nemaju crnogorsko državljanstvo. To automatski znači smanjivanje broja onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i koji govore crnogorskim jezikom za nekoliko procenata. Ovoga puta zbog velikog broja onih koji nemaju crnogorsko državljanstvo, a borave stalno u Crnoj Gori, taj procenat će biti i dosta veći. 

Čitaj još:   ALEK Barović: Posljednji trzaji hodajućeg blama... (foto)

Međutim, glavna će se bitka biti posle popisa. Srpska politika će nakon njega imati novi desetogodišnji plan, sigurno dosta agresivniji od prošlog. Plan je potreban i Crnogorcima. Što prije i što energičnije. Propadanje se mora zaustaviti, ako ne želimo da na idućem popisu budemo otpisani.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more