IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Rajko CEROVIĆ: Što sa Dritanom?

Ako sadašnja vlast ne predstavlja istinski antipod Dritanovom divljanju Crnom Gorom, onda se od nje ničemu dobrom ne možemo nadati.

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, subota, 16. 12. 2023… 19: 39… Rajko CEROVIĆ: Što sa Dritanom?

Sve što je od zatečenih crnogorskih institucija, bile one na ti sa pravnom državom, ili usmjerene protiv nje, Dritan je nastojao da od početka svoga mandata na čelu Vlade obesmisli, ponizi i kao na pladnju rezultat prinese svome mentoru i naredbodavcu Aleksandru Vučiću…

Ništa gospodinu Dritanu nije od samog početka njegove vladavine bilo sveto, od Ustava do ANB-a, crnogorskih svetinja i prađedovskih grobalja, ranije solidno osmišljene crnogorske vanjske politike i diplomatije, a da ne govorimo o identitetu najbrojnijeg naroda u Crnoj Gori koji pod Dritanom nije imao nikakvih, čak ni imovinskih prava ili artikulisane perspektive.

Piše: Rajko CEROVIĆ

Priśetimo se samo višemjesečnog Dritanovog jurišanja na Ustav, u čemu je imao vruću podršku predśednice Skupštine Danijele Đurović. Koliko energije i koliko besmislenih urlanja na Vladi i Skupštini je potrošeno u pokušaju poništenja ustavnih prava predśednika države, ili vođenja eklatantno anticrnogorske politike u činu nezakonitog smjenjivanja dvojice nacionalnih Crnogoraca ministara u Abazovićevoj vladi Ranka Krivokapića i Raška Konjevića.

Svi nabrojani Abazovićevi grijesi nijesu ni izdaleka toliko tragični kao njegovo potpuno samoinicijativno, a dokazano i dokazivo veleizdajničko ponašanje, manifestovano ne samo na ilegalnom kukavičkom činu potpisivanja nazovi Temeljnog ugovora sa okupatorskom crkvom, nego i višemjesečnog obmanjivanja javnosti da je navodno u tome veleizdajničkom dokumentu sve nesporno i navodno usaglašeno. Nije rečeno samo s kim je to izvršeno pomenuto usaglašavanje?

Činom potpisivanja toga veleizdajničkog dokumenta Dritan je pokazao vrhunac ne samo samovolje, nego i potpunog prezira prema državi i njenim građanima koje u zvanju predśednika Vlade predstavlja. Još mizernije su, kao čučeća podrška činu potpisivanja izdajničkog ugovora, djelovali Abazovićevi ministri, poput Aleksandra Damjanovića ili Marka Kovača koji, kao seoske babe, šćućurene na sahranama pored mrtvačkog sanduka, u znak odgovora tužbalici povremeno ojkaju.

Čitaj još:   Milo Đukanović: Crna Gora je građanska, nije srednji vijek, crkva ne može iznad države... (foto)

Ništa povoljniju sliku nijesu više mjeseci pred potpisivanjem Temeljnog pružali ministri poput Jokovića ili Šćekića koji tvrde da je pomenuti ugovor bukvalno isto što i odgovarajući dokumenti već potpisani sa Svetom Stolicom ili Islamskom zajednicom. Ne znajući što govore pomenuti ministri su za vazda potvrdili svoju političku i drugu nepismenost.

Što je sve Dritan uzrovio i obesmislio u oblasti vanjskih poslova i kako je uspio da praktično uništi crnogorsku diplomatiju ili pljune na pregovaračku poziciju Crne Gore sa Evropskom unijom, čak namjerno i ne imenujući glavnog pregovarača, nije teško dokazati.

Što, opet, da kažemo o Dritanovom vardanju sa kupovinom isluženih i za rezanje spremljenih plovila za premošćavanje moreuza Kamenari- Lepetane, koji su pored očigledne štete po glavnu turističku arteriju usred sezone, plaćeni milionima samo zbog Dritanove sujete?

Što reći o primitivno populističkom obećavanju grupi zainteresovanih da neće Sinjajevina bivati artiljerijsko vježbalište za domaće NATO vojnike, kad svako u Crnoj Gori zna da, mimo Sinjajevine, nema ni izdaleka drugog pogodnog artiljerijskog vježbališta u Crnoj Gori?

Što, opet, da kažemo o paradnom vođenju čitavih timova Dritanovih, u prvom redu partijskih saradnika u Ameriku, kad ni sam Dritan tamo nije bio pozvan ni sa gledišta crnogorskog državnog interesa opravdan?

Sigurno najznačajniji antidržavni i nesumnjivo neprijateljski postupak prema državi, koju je u licu predśednika Vlade Dritan do nedavno predstavljao, svakako je njegovo svjesno, smišljeno i podmuklo razvaljivanje Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) iz koje je izbacio sve, između ostalih i NATO- u povjerljive kadrove, da bi doveo ośedočene srpskoruske poslušnike i špijune, ili prosto neke ulične spodobe koje su spremne da mu se, kao navodno moćnom Dritanu, dive.

Čitaj još:   VRIJEME DANAS: Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, a šta nas čeka u narednim danima... (foto)

Dugačak, predugačak je spisak Dritanovih zločina i nevaljalstava prema državi, koju je više od godinu i po predstavljao, što u redovnom, što u tehničkom mandatu vlade, da bi danas gospodin Dritan ne samo slobodno koračao zemljom koju je na svakom koraku izdavao, nego se još i rugao njenom građanskom biću.

Preveliki je Dritanov bol kad nije uspio da lično doprinese falsifikovanju popisa koji upravo teče, a riječ je bila o zamišljenoj finalizaciji ukupne Dritanove hiper podaničke uloge Aleksandru Vučiću i nacionalističkom Beogradu.

izvor Potzal aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more