IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Građanski miting i Vučićev kontramiting: Zašto se od 24. decembra 1996. do 24. decembra 2023. ništa nije promenilo po pitanju krađe izbora? (foto, video)

Policijski kordon koji je razdvajo „dve Srbije“ tukao je samo građane opozicione orjentacije, pomažući ostrašćenim Miloševićevim pristalicama da se obračunaju sa „petokolonašima“ (kako su tadašnji gospodar Srbije i RTS nazivali one koji ne misle isto).

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 26. 12. 2023… 00: 59… Građanski miting i Vučićev kontramiting: Zašto se od 24. decembra 1996. do 24. decembra 2023. ništa nije promenilo po pitanju krađe izbora? (foto, video)

Društvo u kome bi narod verovao tužilaštvu i policiji, a koji bi odmah u danu izborne krađe krenuli da istraže šta su po Beogradu radile kolone autobusa iz Republike Srpske i putnici koji su tumarali od opštine do opštine ne znajući gde im je navodno biračko mjesto…

Građanski miting i Vučićev kontramiting: Zašto se od 24. decembra 1996. do 24. decembra 2023. ništa nije promenilo po pitanju krađe izbora? 1

Malo ko je 24. decembra 1996. verovao da će 27 godina kasnije, isto u danu dugih pendreka, građani morati da na ulici brane izbornu volju.

Za mlađe podsećanje da je na taj dan Slobodan Milošević napravio kontramiting u Beogradu na koji su autobusima iz cele Srbije dovožene pristalice Socijalističke partije Srbije i zaposleni u državnim preduzećima.

Policijski kordon koji je razdvajo „dve Srbije“ tukao je samo građane opozicione orjentacije, pomažući ostrašćenim Miloševićevim pristalicama da se obračunaju sa „petokolonašima“ (kako su tadašnji gospodar Srbije i RTS nazivali one koji ne misle isto).

Član Srpskog pokreta obnove Ivica Lazović bobio je toga dana metak u potiljak, ispaljen iz pištolja funkcionera SPS-a Živka Sandića, a samo je čudom uspeo da preživi. Pitanje je šta bi Lazović 27 godina kasnije rekao na to što je SPO danas na vlasti u koaliciji sa SPS-om i strankom tadašnjim radikalem Aleksandra Vučića.

Čitaj još:   Hoće li Bosna i Hercegovina uvesti obavezan vojni rok? Evo šta kažu građani... (foto, video)

Kontramitinga ovog 24. decembra nije bilo. Vučić je sa fotografijom isečene jabuke i ironičnom objavom na društvenim mrežama „trenutka predaha“ u predsedništvu sam za sebe napravio kontramiting.

Zamolio je svoje pristalice da ne dolaze u centar grada, stvarajući lažnu sliku da ljudi dobrovoljno žele da brane njegovu vlast – bez prevoza, dnevnice i sendviča.

U svojim i okupiranim državnim medijima (RTS i RTV) uspešno je stvorio sramnu sliku da se sve ovo dešava zato što su tamo neke opozicione pristalice želele da nasilno uđu u Skupštinu Beograda (Stari dvor).

Građanski miting i Vučićev kontramiting: Zašto se od 24. decembra 1996. do 24. decembra 2023. ništa nije promenilo po pitanju krađe izbora? 2
Foto: Radenko Topalović

A svega ovoga ne bi bilo da su oni koji su tražili pravdu 1996. izgradili posle 2000. društvo u kome funkcionišu institucije.

Društvo u kome bi narod verovao tužilaštvu i policiji, a koji bi odmah u danu izborne krađe krenuli da istraže šta su po Beogradu radile kolone autobusa iz Republike Srpske i putnici koji su tumarali od opštine do opštine ne znajući gde im je navodno biračko mesto.

Ali, institucije nisu izgrađene, a pod geslom „nema revanšizma“ abolirani su svi koji su krali izbore 1993-2000.

Abolirani su i odgovorni u policiji koji su brutalno prekoračivali ovlašćenja, uključujući i one koji su u noći dugih pendreka na Brankovom mostu (februar 1997) pretukli i narodne poslanike Zorana Đinđića i Vesnu Pešić.

Čitaj još:   Doručak u Zeti sa Mandićem i Kneževićem: Vučić stigao u Crnu Goru... (foto)

Zato i ne treba da se čudimo što danas deca onih iz 1996. moraju sve ispočetka, pa i da poturaju svoja leđa pod pendrek policije. Istorija se ponavlja sve dok je ne naučimo. Mislite o tome…

Autor je urednik u Danasu...

BONUS VIDEO: Policija razbija proteste u Beogradu, napadnuta ekipa Al Jazeere

izvor Danas.rs

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more