IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Bez novih slučajeva ,,piši- briši“ olovki: U, toku provjera svih popisnih listića prije unošenja u bazu podataka… (foto)

Državni instruktori provjeravaju kompletan popisni materijal i ispostavilo se da su, u svim slučajevima u kojima je utvrđena upotreba „piši- briši“ olovki, podaci vjerodostojno preneseni i da su identični i na originalu i kopiji popisnice.

To je juče pred Odborom za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa, predstavljajući Izvještaj o aferi „piši-briši“, saopštio direktor Monstata Miroslav Pejović.

– Ti slučajevi su sporadični. Vjerodostojnost podataka je potpuno tačna i na kopijama i na originalima i ti ljudi nijesu ni znali da su to „piši-briši“ olovke“ – ustvrdio je Pejović i dodao kako su sa popisivačima koji su koristili spornu olovku raskinuti ugovori.

PROCESUIRANI

Kada je riječ o Podgorici, gdje je kod 16 popisivača i jednog instruktora utvrđena upotreba sporne olovke, Pejović je naveo da su svi ti slučajevi procesurani.

Dodao je i da će slično slučajevi iz ostalih opština, takođe, biti proslijeđeni Upravi policije.

Odgovarajući na pitanje poslanika Demokrata Nikole Rovčanina, Pejović je kazao i kako je posljednji slučaj upotrebe „piši-briši“ olovki utvrđen prije desetak dana u Budvi i Danilovgradu.

– Imamo kompletne izjave tih popisivača da nijesu znali da su u pitanju „piši-briši“ olovke. Svako domaćinstvo koje su oni uradili je ponovo obiđeno i utvrđena je stroprocentna vjerodostojnost duplikata i originala – rekao je Pejović.

Izvor Pobjede iz vrha opozicije saopštio je da vjeruje da je problem sa olovkama ,,piši-briši“ riješen jer nije bilo novih slučajeva a svi prethodni su procesuurani.,,Očigledno da je otkrivanje prvih popisivača koji su koristili te sporne olovke spriječilo dalje masovne zloupotrebe.

Taj slučaj je vjerujemo riješen i sada smo fokusirani na provjeru a potom i na metodologiju popisa, odnosno kako će se podaci računati, jer i oko toga treba da se dogovorimo“, rekao je izvor Pobjede koji očekuje da 29. decembra bude počeo unos u bazu podataka nakon što budu provjereni svi popisni listići od strane popisnih komisija.

FOKUS U TRI GRADA

Pejović je dodao da su Podgorica, Budva i Kotor u fokusu Monstata i da ta institucija prima značajan broj poziva građana Podgorice da se popišu.

Čitaj još:   PRIBOJ: Napadnut policajac Mujezinović u po bijela dana...

– Svi kapaciteti su uključeni u proces i vjerujem da ćemo do četvrtka stići sve -rekao je Pejović.

Na pitanje poslanika DPS-a Jevta Erakovića da li je taj proces moguće završiti za tri dana, Pejović je odgovorio potvrdno.

– U ponedjeljak smo imali više od 200 poziva iz Podgorice koji su se preklapali u Monstatu i Popisnoj komisiji. Uspjeli smo da dodatnim uključivanjem popisivača riješimo te slučajeve. Vidimo da je jutros usporila dinamika poziva i vjerujem da do kraja četvrtka možemo stići – rekao je Pejović.

On je objasnio i da je od početka popisa do sada popisano 618.351 građanin, 199.081 domaćinstvo i 356.464 stana.

Za sada je, kako je naglasio Pejović, potvrđeno i 69 konačnih slučajeva odbijanja učešća u popisu, dok će u 152 slučaja Popisna komisija još jednom pokušati da ubijedi građane da se popišu.

Pejovićeva zamjenica Snežana Remiković je, odgovarajući na pitanja poslanika, navela kako je još rano govoriti o analizi povećanja ili smanjenja

broja stanovnika i objasnila da će to biti moguće kada se iz popisanog stanovništva izdvoji ono sa mjestom uobičajenog boravka.

– Ne bismo se usudili da komentarišemo da li je to rast ili pad u svim ovim opštinama. Da sačekamo rezultate koji će biti uporedivi – rekla je Remiković.

Objasnila je i da će stranci, ukoliko zadovoljavaju mjesto uobičajenog boravka, biti u stvarnom stanovništvu.

– S tim da će se, u okviru tog uobičajenog mjesta boravka, u svakom momentu moći označiti broj stranaca, kao što je i prethodnog puta 2011. godine bio iskazivan- navela je Remiković.

Preliminarni podaci 28. januara, rokovi će biti probijeni

Remiković je pojasnila i da je zakonom previđeno da preliminarni podaci popisa budu objavljeni u roku od 30 dana od završetka popisa, odnosno najkasnije do 28. januara.

Čitaj još:   REPORTAŽA S PRVE LINIJE: "Ako padne Harkiv, pala je i Ukrajina" (foto, video)

– Ti podaci se odnose na broj stanovnika, domaćinstava i stanova po naseljima, opštinama i u državi – rekla je Remiković.

Poručila je i kako sumnja da će rok od tri mjeseca za objavu ostalih podataka biti ispoštovan.

– Prije svega zbog dinamike unosa. I kontrola podataka preko softvera će sigurno produžiti objavu podataka za mjesec – dodala je Remiković i navela da planiraju da bude u roku od šest mjeseci nakon završenog terenskog rada.

Remiković je kazala i da je redukovan broj popisivača koji imaju produžene ugovore.

– A to su svi koji su zaduženi za popisne krugove koji nijesu obiđeni. U Podgorici imamo oko 200 i nešto ili 300 krugova koji nijesu u potpunosti završeni. Na svim tim krugovima smo uključili dodatne popisivače – zaključila je Remiković.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more