IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIBOJ: Opet se pjevalo “Božić je, pucaj u džamije”, uhapšene četiri osobe… (foto, video)

Mešihat– Pozivamo državne organe da se hitno uključe u rješavanje problema u Priboju- Novi incident u kojem je grupa mladića između ostalog pjevala pjesmu “Božić je, pucaj u džamije” desio se sinoć u Priboju, a za posljedicu je imao hapšenje četiri osobe.

PRIBOJ: Srbija, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak 08. 01. 2024… 16: 40… PRIBOJ: Opet se pjevalo “Božić je, pucaj u džamije”, uhapšene četiri osobe… (foto, video)

Uhapšeni su Igor Papić, Miljan Miković, Slavko Đurović i Marko Đurović. Tužilaštvo u Priboju jutros im je odredilo zadržavanje u pritvoru. Oni su uhapšeni zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti po članu 317 kaznenog zakona Republike Srbije.

Povodom ponovnog neprimjerenog i nedopustivog božićnog veselja u Priboju, na kojem se pjevalo: „Božić je, pucaj u džamije“,

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izražava zabrinutost, najoštriju osudu i poziva Bošnjake na uzdržanost, a državne organe– policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i sankcionišu izgrednike i naručioce kako bi se očuvali tradicionalno dobri susjedski odnosi, harmonija i suživot u ovom gradu.

Razlog više za zabrinutost jeste činjenica da ponovno pozivanje na pucanje u džamije dolazi nakon ubistva Bošnjaka Ervina Ć. od strane policijskog službenika Igora A., koje se desilo u maju 2023. godine, sličnog pjevanja prilikom dočeka Božića 2022. godine, ali i veselja početkom iste godine, kada se značajan broj policijskih službenika veselio uz pjesme koje veličaju ratne zločince, genocid i pozivaju na mržnju prema Bošnjacima muslimanima.

Ovom prilikom Mešihat proziva Tužilaštvo u Užicu, koje je odbilo tužbu protiv osobe koja je pjevala istu pjesmu 2022. godine, zbog „nedostatka dokaza“, a oni su bili više nego jasni, te nije adekvatno sankcionisalo one koji su tada izazivali nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, čime je ohrabrilo da i drugi ponovo mogu glasno, horski, pjevati istu pjesmu, jer računaju da Tužilaštvo u Užicu neće moći utvrditi ko je pjevao, te će time opet izostati adekvatna kazna.

Čitaj još:   MASOVNO RANJAVANJE U PARKU: Ranjeno 12 osoba, šest je u kritičnom stanju, policija sve blokirala... (foto)

Glavni imam Medžlisa Islamske Zajednice Priboj Harun ef. Eminagić izrazio je duboko razočarenje i bijes prema učesnicima ovog incidenta.

Istakao je svoju odlučnost da se suprotstavi svakom obliku mržnje i nasilja, naglasivši da neće dozvoliti da se Priboj obilježava fašističkim postupcima.

Incident je dokumentovan i objavljen na Instagram profilu korisnika Đurović Marka, koji je događaj prenosio uživo. Snimak je brzo izazvao burne reakcije kako među lokalnom zajednicom, tako i na društvenim mrežama.

Podsjećamo, sličan incident se dogodio prije dvije godine kada je grupa mladića pjevala iste stihove tokom Božića u centru Priboja. Iako je tada slučaj prijavljen nadležnom tužilaštvu i policiji, izgrednici su oslobođeni optužbi, što je podstaklo zabrinutost u zajednici.

Mešihat Islamske zajednice poziva državne organe da se hitno uključe u rješavanje spomenutih problema u Priboju i prate tok započetih procesa koji se vode pred Tužilaštvom u Užicu, kako bi sačuvali povjerenje Bošnjaka, a predstavnike Srpske pravoslavne crkve u Priboju i čelnike Mileševske eparhije da osude one koji najradosniji kršćanski praznik– praznik mira, slave uz pjesme koje veličaju zločin i pozivaju na pucanje u džamije, što je u potpunoj suprotnosti sa prirodom ovog praznika i poslanicom poglavara SPC upućenoj vjernicima tim povodom.

Čitaj još:   ZIMA PAKUJE KOFERE, IDE TOPLIJE VREME, ALI U NEDELJU ŠOK: Zar nije dosta HLADNIH DANA?... (foto)

Mešihat Islamske zajednice…

BONUS VIDEO: Četničko ORGIJANJE u Priboju PROTESTI u Srebrenici

Izvor Hayat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more