IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EMINA Čolović: Sistemski urediti položaj dijaspore kako bi pomogla u vremenima teškim za Crnu Goru… (foto)

Smatram da bi trebalo sistemski urediti položaj dijaspore kroz zakone države kako bi ona bila aktivniji sudionik svih procesa, posebno u ovim vremenima koja su teška za Crnu Goru, istakla je, između ostalog, u saopštenju dostavljenom portalu Pobjede Emina Čolović, predsjednica Evropske platforme Crne Gore iz Hanovera.

Čolović napominje da Crna Gora ima najveću dijasporu u odnosu na ukupan broj stanovnika, dijasporu koja bi trebala biti inkorporirana u sve sfere društveno-političkog života države.

“Dijaspora Crne Gore je više od obične dijaspore, jer je jako vezana za svoju matičnu državu i uvijek je davala i daje doprinos njenom jačanju i pozicioniranju u zemljama u kojim dijaspora živi, jer je ona i svojevrsni ambasador Crne Gore”, obrazlaže Čolović potrebu da se sistemski obezbijedi pomoć dijaspore Crnoj Gori.

Smatra da bi Uprava za dijasporu trebalo da bude više posvećena dijaspori i za čiji bi se rukovodeći kadar konsultovala udruženja dijaspore, što do sad nije bila praksa.

Čitaj još:   AUTOBUSI I SENDVIČI NIJESU ODRADILI POSAO: I pored najava, naručeni protest srpskog autokrate nije najveći u istoriji... (foto, video)

“Dovođeni su ljudi na čelo dijaspore koji ne uživaju ugled kod dijaspore i koji su je dijelili, umjesto što su trebali biti kohezivni faktor izmedju dijaspore i države. Mi u dijaspori imamo sada intelektualnu elitu koja bi mogla da vodi državu, a kamoli da joj pomaže da joj bude bolje i da liči na prosperitetno društvo po ugledu na države EU, kojoj Crna Gora stremi”, zaključuje Čolović.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more