IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Čije je 28 kg poludragog kamenja oduzeto u hotelu “Belvi”, od dvojice stranih državljana? (foto, video)

Crna Gora bi mogla postati vlasnik gotovo trideset kilograma poludragog kamena opala ako Osnovni sud u Kotoru presudi u korist države, nakon čega bi Uprava za državnu imovinu predložila najbolji način za obradu ovog kamena, njegovu procjenu i prodaju.

BUDVA- BEČIĆI: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 11, 01. 2024… 09: 40… Čije je 28 kg poludragog kamenja oduzeto u hotelu “Belvi”, od dvojice stranih državljana? (foto, video)

To je crnogorskim medijima zvanično saopšteno iz ove Uprave.

Više od 28 kilograma opala je 2012. godine u hotelu “Belvi” u Bečićima oduzeto od Roberta Franjeka Antonija Vernona Strelenskog, zbog neposjedovanja dokumentacije o uvozu i vlasništvu. Kako je tada objavljeno, poludrago kamenje je otkriveno nakon što su Franjek i Strelenski policiji prijavili da jedan od vlasnika tog hotela Branko Ćupić, neće da im da opal deponovan u hotelskom sefu.

Naknadno je utvrđeno da je opal unijet u Crnu Goru mimo carinskih propisa, Franjeka, Strelenski i Ćupić su novčano kažnjeni, a dragocjenosti oduzete i skladištene u sefu Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Pošto imovina oduzeta usljed krivičnog djela postaje državna imovina, Vlada je ranije usvojila informaciju o prodaji ali je proces zaustavljen nakon što su Franjek i Strelenski pokrenuli više sudskih postupaka, kako bi dobili vlasništvo. Postupak se trenutno vodi pred kotorskim Osnovnim sudom.

Čitaj još:   Filip Mijatov razvaljivao vrata, pokušao da pobjegne iz "Zadruge 3" poslije samo 2 dana! (foto i video)

Iz Uprave su “Vijestima” utvrdili da se opal i dalje nalazi u trezoru CBCG. Pojasnili su da su tokom 2021. angažovali procjenitelja gemologa sa Kanadskog instituta, kako bi kamenje identifikovao, izmjerio i predložio dalji način njihovog čuvanja i valorizacije.

Dodali su da je prema izvještaju procjenitelja, od dva obrađena opala u obliku figurice životinja, jedan težak 245 grama i vrijedan 490 eura, a drugi 129 grama i 320 eura. Te aktivnosti su kako su kazali, zaustavljene zbog postupka pred sudom u Kotoru.

Naveli su i da je gemolog u predložio da se izvrši obrada, odnosno brušenje reprezentativnih uzoraka kako bi se utvrdio kvalitet i okvirna vrijednost kolekcije.

“Ukoliko postupak bude okončan u korist Crne Gore, Uprava za imovinu će predložiti najbolji način valorizacije predmetnih opala a to će vjerovatno biti, obrada neobrađenih opala, procjena i nakon toga prodaja”, navodi se u odgovoru.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, mjerenjem je utvrđeno da komadi opala imaju težinu od 28 kilograma i 172 grama, a da je najveći među njima težak 4,4 kilograma, te da kolekcija uključuje i 14 poluobrađenih figurica u obliku životinja, koje su nešto teže od kilograma.

Čitaj još:   Profesionalni Srbin Vladislav Dajković: Porijeklom je Malisor iz Klimenata, to je zapisao Andrija Jovićević, 1911. godine... (foto)

Bonus video:

Analitičari kažu da realizacija crnogorskog budžeta nije izvjesna…

IZVOR: AGENCIJE

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more