IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDRIJA Nikolić: Nova parlamentarna većina nastala na trulim kompromisima, doživjeće sudbinu kao prethodne dvije VLADE Crne Gore… (foto)

Šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore Andrija Nikolić izjavio je da bezbjednosni sektor trpi veliku štetu od avgusta 2020. godine. Sistematski se, kaže,urušava i najgrublje je politizovan od strane prethodne dvije vlade, a posebno od strane bivšeg premijera Dritana Abazovića.

Kako je poručio u intervju za RTCG, da li kao vlast ili opozicija, DPS će uvijek biti najpouzdaniji oslonac evropskoj Crnoj Gori.

Unutarstranački izbori u DPS biće održani krajem januara. Koje su glavne novine?

Nikolić: Glavna novina je da će po prvi put u Crnoj Gori, članovi jedne stranke neposrednim putem birati svoje rukovodstvo. To je standard koji u politički život Crne Gore uvodi upravo Demokratska partija socijalista, sa idejom da prenesemo autoritet u donošenju odluka na svakog našeg člana. Na taj način ćemo svesti politički elitizam na minimum, i obezbijediti mogućnost velikoj bazi naših birača da izaberu rukovodstvo partije po svojoj mjeri.

Za razvijena društva zapadne demokratije, to je sasvim uobičajeno, a za Crnu Goru je ovakav izbor rukovodstva u nekoj političkoj stranci, praktično revolucionalnog karaktera. I ko u Crnoj Gori pravi taj demokratski iskorak? Pravi ga Demokratska partija socijalista, koja je bila pod stalnim optužbama konkurencije da je najmanje demokratična.

Dva su detalja bitna, da bi gradjani pravilno razumjeli šta podrazumijeva proces unutrašnje demokratizacije. Naši politički rivali nijesu priznali nijedne rezultate izbora, uključujući i Referendum o nezavisnosti 2006., sve dok 2020. nijesu pobijedili na tim istim izborima, kako oni kažu, autoritarnu vlast koja je osvojila samo 1.700 glasova manje.

A onda su u demokratskoj tranziciji, koja je protekla mirnije nego čak i u SAD-u, preuzeli vlast i dobili čestitke za pobjedu na izborima, iako su se stvarale konstrukcije kako se vlast neće promijeniti bez tenkova i bez krvi. I drugi, ne manje važan detalj, upućuje na to da se obrati pažnja koliko godina su aktuelni predsjednici partija, na tim funkcijama.

Naši bivši politički lideri su iz razloga političke odgovornosti i demokratske kulture ustupili rukovodeća mjesta u partiji, onog trenutka kad su ostvarili nezadovoljavajuće rezultate na izborima.

Spremnost da se mijenjamo, uspostavlja jasnu liniju odgovornosti i razlikovanja izmedju Demokratske partije socijalista i većine naših konkurenata. Pa ipak, ako započeti proces unutrašnje demokratizacije zahvati još nekog, mimo DPS-a, biće to dobra vijest za ukupno stanje političko-partijske demokratiju u Crnoj Gori. Sudeći po tome kako su nakon najava o neposrednim partijskim izborima u DPS-u, požurili da organizuju sopstvene partijske kongrese po starim pravilima, reklo bi se da im se još uvijek ne prepuštaju partijski monopoli.

Koji će biti prioriteti DPS- a u 2024.godini?

Nikolić: Najvažniji prioritet za Crnu Goru u 2024. godine biće da stvorimo uslove da napokon krenemo pravim putem i dođemo što brže do članstva u EU. Imajući u vidu da kičmu aktuelne vlasti predstavlja bivši DF – antievropska i proputinovska stranka, jasno je da se taj posao ne može obaviti u sadejstvu sa njima. Zašto? Zato što su svoj paket akcija u vlasti dobili, upravo da bi blokirali CG da udje u EU, jer je to strateški politički cilj vlasti u Beogradu čiji su oni namjesnici.

Uostalom, taj posao su prilično uspješno radili tokom prethodne tri godine. Nakon inauguracije Andrije Mandića na mjesto predsjednika parlamenta, promijenili su retoriku, ali su ciljevi ostali isti. I Mandić ih je već javno izdiktirao, kao zadatak kojeg parlamentarna većina mora sprovesti. Od promjena Ustava preko izmjena Zakona o državljanstvu, sve u interesu daljeg isisavanja suvereniteta Crne Gore.

Oni ne kriju ništa, sve rade javno i više ne može niko da se pravi lud ili naivan. Zato, ko god god želi da približava Crnu Goru Evropskoj uniji sa partnerima na daljinskom upravljaču beogradskih vlasti, ni taj nije iskreno za evropsku Crnu Goru. Naprotiv, ako to radi, potvrđuje sumnje da je i sam pod kontrolom Beograda. Elem, Demokratska partija socijalista je presudno uticala da Crna Gora ponovo bude država i da ima nacionalne interese koje danas, makar na riječima, moraju da slijede i, nekad zakleti antievropejci i antinatovci.

Čitaj još:   ANDRIJA Nikolić: Ako ne bude sjednice Skupštine CRNE GORE do kraja mjeseca, popis će krenuti 1. novembra... (foto, video)

Mi, kao Demokratska partija socijalista, u stanju smo pune pripravnosti. Naše je obaveza da kao državotvorna stranka branimo temelje gradjanske države. Svim dozvoljenim sredstvima. I nemam dilemu da ćemo se odbraniti. Odnosno da će nova parlamentarna većina, koja je nastala na trulim kompromisima, i na različitoj viziji o budućnosti Crne Gore, doživjeti istu sudbinu, kao i prethodne dvije.

Politička konkurencija zamjera DPS-u da je i dalje pod kontrolom Đukanovica i opterećena brojnim aferama. Vaš komentar?

Nikolić: Politički konkurenti nemaju ideju šta bi nam zamjerili, jer je poslije 3 i po godine vlasti jasno da su naši učinci neuporedivo bolji od njihovih, a da su njihove greške neuporedivo veće od naših, i onda ponavljaju inferiornu i prevaziđenu priču. Milo Đukanović je njihova višedecenijska opsesija. Danas se teško mire sa tim što se povukao iz aktivne politike, jer nijesu ni imali drugu politiku osim što su pretresali njegov život.

Ono što mu sigurno nikad neće oprostiti, iako zvuči morbidno, je to što je presudno doprinio da se Crna Gora spasi tokom NATO bombardovanja 1999. godine, što je ključno uticao na to da Crna Gora obnovi državnu nezavisnost nakon 88 godina na Referendumu 2006., kao i to što je sa svojim političkim saradnicima uspio da uvede Crnu Goru u najmoćniji vojno politički savez na svijetu 2017. godine.

Nije to bila savršena Crna Gora, nije bila ni institucinalno dovoljno razvijena, niti je bila bez afera i bez korupcije i organizovanog kriminala, ali je izvjesno bila nezavisna, stabilna i svoja, zato što nije bila privjezak Velike Srbije.

Hoćete li ucestvovati u izbornoj reformi u parlamentu ove godine?

Nikolić: Pretpostavljam da nećete biti iznenađeni ako vam kažem da smo nakon unutrašnje partijske demokratizacije u pogledu izbora rukovodstva, zainteresovani i za dodatnu demokratizaciju izbornih uslova.

Posebno nakon nedavnog javnog priznanja Vladimira Đukanovića, člana Predsjedništva Srpske napredne stranke, da je vlast u Srbiji organizovano dovodila birače na izbore u Crnoj Gori kako bi sprovodila izborni inženjering, čime smo dobili formalnu potvrdu onoga što tvrdimo godinama unazad – da se zvanični Beograd otvoreno miješa u unutrašnja pitanja drugih država čime na direktan način urušava suverenitet države Crne Gore.

Ovakve aktivnosti imaju za cilj da istu grupu birača, od izbora do izbora, sele iz jedne u drugu državu kako bi korišćenjem duplih glasača uticali na rezultate izbora što je ne samo kršenje Ustava, već i ozbiljno krivično djelo.

Naš poslanički klub će u okviru Odbora za reformu izbornog zakonodavstva insistirati da se dođe do prečišćenog biračkog spiska kako bi jasno razlikovali one birače koji imaju legitimno pravo glasa na izborima od onih koji su dio pokretne glasačke mašine u rukama zvaničnog Beograda, a koja je usmjerena na vršenje krivičnih djela u Crnoj Gori tokom izbornog procesa.

Uz uslov da Odbor za izbornu reformu zaživi, jer je u noći njegovog formiranja u Skupštini Crne Gore, parlamentarna većina pokušala da nasamari opoziciju i promijeni Zakon o biračkom spisku (koji treba da bude predmet pažnje rada tog odbora), sa namjerom da interveniše u biračkom spisku Šavnika u kojem izborni proces još nije završen, iako se zna da se u biračkom spisku ne smije intervenisati dok traje izborni proces, odnosno da se na taj način krši zakon.

Mi smo te večeri zajedno sa svim strankama iz opozicije najavili da ćemo povući sve predložene kandidate za Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, ukoliko vlast ne povuče pomenuti predlog zakona. I povukli su ga, zahvaljujući tome što smo bili budni i uporni. Da li su i odustali od svog nezakonitog nauma, vidjećemo. Od toga će, rekao bih, i zavisiti, da li će biti suštinske zainteresovanosti da Odbor za izborno zakonodavstvo postigne određene rezultate.

Čitaj još:   PONIŽENA ZBOG HIDŽABA: IAKO JE ISTRČALA NAJBOLJE VRIJEME,DISKVALIFIKOVANA

Kako gledate na dešavanja u sektoru bezbjednosti?

Nikolić: Kao i na sve društveno političke procese tokom prethodne tri i po godine. Bezbjednosni sektor trpi veliku štetu od avgusta 2020. godine. Sistematski se urušava i najgrublje je politizovan od strane prethodne dvije vlade, a posebno od strane bivšeg premijera Abazovića. Imali smo, nažalost, puno slučajeva koji su pokazali da je sektor bezbjednosti kompromitovan i da je često u funkciji privatno/političkih interesa, a ne u funkciji očuvanja bezbjednosti države i gradjana.

To mora da se promijeni, međutim, nema naznaka da će se taj sektor profesionalizovati, već sve ukazuje da se i danas vodi borba unutar vladajuće većine oko toga koja će stranka dominirati u bezbjednosnim službama.

Mislite li da Crna Gora u 2024. godini moze da napravi ozbiljan pomak na putu ka EU?

Nikolić: Svaka Vlada treba da predstavi svoje politike građanima i da ih uvjerljivo sprovodi. Ovo se naročito odnosi na strateške politike. Ne može premijer Spajić da govori o tome da je vladajuća većina proevropska i da vodi zemlju ka EU, a da djelovi te parlamentarne većine ruše suverenitet susjedne BIH i slave ratne zločince, sve pod parolom o brzoj rekonstrukciji vlade koja bi navodno ojačana Dodikovim saveznicima, trebalo da ubrza put CG ka EU.

Čime će sjutra Spajić da opravda postupak ministra odbrane, koji je u potrebi da se dodvori velikosrpskom nacionalističkom biračkom tijelu svojim nepromišljenim izjavama isprovocirao susjednu Hrvatsku koja je članica EU. Ko misli, da je Aleksandar Vučić zainteresovan da preko svojih proksija u vladajućoj većini u Crnoj Gori, gura našu zemlju ka EU, ozbiljno je naivan, ili nedobronamjeran.

Nekadašnji Demokratski front nije instaliran u vlast da bi Crna Gora napredovala ka EU, upravo suprotno, da bi držali Crnu Goru u blokadi na putu ka EU. Milatovićev veto na Spajićevu ideju da sklopi vladu bez nekadašnjeg DF-a, kao i njegova platforma za naivne – da je Crnu Goru moguće približiti Evropskoj uniji preko Moskve, uveli su Crnu Goru u zonu civilizacijskog sumraka. Vidjećemo ko će prevladati u unutarpartijskom sukobu u PES-u, čije se finale bliži. I da li će se iz toga izroditi nešto dobro za Crnu Goru.

Spajić i Milatović više očigledno ne mogu zajedno, ali jasna linija konfrontacije pojavljuje se i između Mandića i Kneževića. Ne likujemo zbog toga, niti gledamo u tudje dvorište, ali da bi se stvorili uslovi da Crna Gora napravi ozbiljan pomak ka EU, iz vlasti se moraju skloniti izvođači radova koji su angažovani na blokadi evropskog puta Crne Gore.

Mi ćemo dati svoj doprinos, jednako kao što smo iz fotelja istresli i Krivokapićevu i Abazovićevu vladu. Svejedno, da li kao vlast ili opozicija, DPS će uvijek biti najpouzdaniji oslonac evropskoj Crnoj Gori i njenoj otpornosti na velikodržavne apetite drugih država.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more