IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Advokat Vujanović- Cilj ELZANE Hrković, nije da se obogati, već da država sanira ekološku katastrofu grada… (foto, video)

Imajući u vidu da će se zagađenost vazduha izvjesno nastaviti sve dok država ne preduzme aktivne korake da se suoči sa problemom, tražimo da joj država ubuduće plaća određeni iznos novca, sve dok se zagađujuće čestice ne svedu ispod granica koje su propisane radi zaštite zdravlja ljudi.

Uvjeren sam da je to jedini način da se država motiviše da pomogne građanima Pljevalja – kazao je advokat Danilo Vujanović, zastupnik Elzane Hrković iz Pljevalja

Danilo Vujanović (FOTO: NVO Eko tim)

dvokat Danilo Vujanović, pravni zastupnik Elzane Hrković, građanke Pljevalja, koja se odvažila da se u sudskom postupku bori za zdravu životnu sredinu u sopstvenom gradu, smatra da Osnovni sud u Podgorici nema težak zadatak u ovom slučaju ukoliko, polazeći od nepobitnih i dokazivih činjenica, utvrdi nedopustiva prekoračenja srednjih godišnjih vrijednosti zagađujućih materija u vazduhu, koje godinama ugrožavaju zdravlje ljudi. 

Hrković je tražila od suda da utvrdi da je država povrijedila njeno pravo na zdravu životnu sredinu, propuštanjem da preduzme mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom.

Odštetni zahtjev 

Vujanović je u izjavi za Pobjedu pojasnio da Hrković tužbom traži da joj država nadoknadi nematerijalnu štetu koju je već pretrpjela zbog povrede svojih prava.

– Radi se o simboličnom iznosu koji ne odgovara visini štete, koja je tužilji zaista učinjena, ali njena namjera nije da se obogati – njena jedina želja je da natjera državu da se beskompromisno posveti ekološkoj katastrofi u Pljevljima.

Imajući u vidu da će se zagađenost vazduha izvjesno nastaviti sve dok država ne preduzme aktivne korake da se suoči sa problemom, tražimo da joj država ubuduće plaća određeni iznos novca, sve dok se zagađujuće čestice ne svedu ispod granica koje su propisane radi zaštite zdravlja ljudi. Uvjeren sam da je to jedini način da se država motiviše da pomogne građanima Pljevalja – kazao je Vujanović

On smatra da naruku tužilji, pored podataka o zagađenju, ide i to što bogata praksa Evropskog suda za ljudska prava, koju naši sudovi moraju neposredno primijeniti, „pokazuje da su ljudska prava najgrublje povrijeđena kada narušena životna sredina utiče na čovjekov kvalitet života što je u Pljevljima, nažalost, odavno slučaj“.

– Tužba se zasniva na međunarodnom i domaćem pravu koje propisuje da država mora preduzimati sve mjere, neumorno i konstantno, kako bi građanima obezbijedila zdravu životnu sredinu, uključujući čist vazduh – kazao je Vujanović Pobjedi.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Nakon inicijative za otcjepljenje od Crne Gore- "Izgleda da ćemo u grad sa pasošem"... (foto)

Stanje alarmantno

Prema njegovim riječima, u slučaju zagađenosti vazduha u Pljevljima, pasivan odnos države je građane ostavio sa tragičnim zaključkom: da su prepušteni sami sebi.

Ističe da nepodnošljivo zagađen vazduh u Pljevljima višestruko premašuje granice, koje su propisane radi zaštite zdravlja ljudi.

– Jedan od primjera su suspendovane PM10 čestice, koje sadrže kancerogene i mutagene elemente, koji mogu izazvati najteža oboljenja. Njihova srednja dnevna vrijednost ne smije biti prekoračena više od 35 dana godišnje.

U periodu dužem od 12 godina, srednja dnevna vrijednost u Pljevljima je prekoračena između 117 i 219 dana godišnje, što se dešava, gotovo bez izuzetka, između oktobra i aprila. Tada zdravstvene institucije pozivaju građane Pljevalja da ne otvaraju prozore, ne napuštaju domove i fizičke aktivnosti svedu na minimum. Njihov privatni i društveni život postaje svojevrsna samoizolacija – naveo je advokat.

Diana Milev-Čavor (FOTO: Mediabiro)

Praksa u zemljama EU

Kako je Pobjedi kazala Diana Milev-Čavor, programska direktorica za pitanja klime i energije u nevladinoj organizaciji Eko tim, situacija u kojoj je građanka Pljevalja tužila državu Crnu Goru zbog povrede ustavnog prava na zdravu životnu sredinu odražava globalni trend u kojem pojedinci sve više koriste pravne mehanizme kako bi zaštitili svoje pravo na zdravu životnu sredinu.

Zvanični podaci dostupni 

Advokat Vujanović navodi da je tužba za zaštitu kvaliteta vazduha u Pljevljima podnijeta prvi put u našoj pravosudnoj istoriji.

– Ako je bilo drugih postupaka, koji se tiču zaštite životne sredine, bili su veoma rijetki. Međutim, novitet postupka, sam po sebi, ne smije otežati put do željenog rezultata. Pred sudom je zapravo jednostavan zadatak.

On će odlučivati na osnovu zvaničnih podataka Agencije za zaštitu životne sredine koja redovno objavljuje mjesečne i godišnje izvještaje o kvalitetu vazduha u Pljevljima. Sud će zaključiti da su dramatično prekoračene granice propisane radi zaštite zdravlja ljudi, a da država nije preduzela neophodne mjere da poboljša kvalitet vazduha – naveo je Vujanović.

Osim toga, on smatra da bogata praksa Evropskog suda za ljudska prava pokazuje da su ljudska prava najgrublje povrijeđena kada narušena životna sredina utiče na čovjekov kvalitet života.

– Što je u Pljevljima, nažalost, odavno slučaj – zaključuje on.

Uvjereni da neće biti potrebna intervencija Strazbura 

– Podnošenje predstavke Evropskom sudu za ljudska prava je moguće samo kada stranka prethodno iscrpi sve djelotvorne pravne ljekove u domaćem pravu: od tužbe do ustavne žalbe – kazao je advokat Vujanović na pitanje očekuje li da će zadovljenje tužbenog zahtjeva ipak morati da putuje do – Strazbura.

Čitaj još:   TIRANA: KORDON POLICIJE, ČUVA VUČIĆA, Veliki protesti NAROD NEĆE ni njega, ni njegov “Mali Šengen”... (foto i video)

Uvjeren je da, ipak, neće biti potrebna intervencija Evropskog suda za ljudska prava.

– Njegova praksa je domaćim sudovima ostavila jasan putokaz za postupanje u sličnim predmetima. Zato vjerujem da će naši sudovi utvrditi da je povrijeđeno pravo na zdravu životnu sredinu i dosuditi traženu naknadu štete – navodi Vujanović.

Od Osnovnog suda u Podgorici očekuje da će prioritetno postupati u predmetu, jer se, kako kaže, predmet tiče, ne samo jedne stranke, već cijele zajednice, što zaslužuje najveću ažurnost suda.

– Takođe očekujem da će sud omogućiti građanima Pljevalja, javnosti i zainteresovanim medijima da nesmetano prate postupak, tako što će svako ročište biti održano u velikoj sudnici. Moje konačno, dugoročno očekivanje jeste da država prepozna presudnu ulogu koju ima u zaštiti životne sredine. Bez aktivne uloge države, životna sredina ne može opstati. Pravo građana Pljevalja na čist vazduh i dostojanstven život ne trpi odlaganje…

bonus Video: DRŽAVA NA SUDU ZBOG ZAGAĐENJA | Vijesti onlin

izvor: pobjeda.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more