IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Savjet za građansku kontrolu rada policije CRNE GORE: Pažljivo pratimo slučaj VUKA Vukovića, šefa obezbjeđenja ministra DANILA Šaranovića… (foto, video)

Savjet ukazuje da svaki građanin, kod primjene policijskih ovlašćenja, ima pravo da se prema njemu postupa sa dostojanstvom, odgovorno i sa poštovanjem, bez obzira što mu se stavlja na teret ili sa čim se dovodi u vezu…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 23. 02. 2024… 12: 32… Savjet za građansku kontrolu rada policije CRNE GORE: Pažljivo pratimo slučaj VUKA Vukovića, šefa obezbjeđenja ministra DANILA Šaranovića… (foto, video)

Savjet za građansku kontrolu rada policije pažljivo prati slučaj policijskog službenika Vuka Vukovića koji je angažovan i na neposrednim poslovima rukovođenja obezbjeđenjem ministra unutrašnjih poslova Crne Gore.

“Poštujući profesionalni integritet i autonomiju svih onih koji brinu o koordinaciji rasporeda ovih poslova i zadataka unutar Uprave policije, Savjet se do sada nije javno oglašavao cijeneći da je tim povodom iznio jasne ocjene kroz zaključak usvojen još 29. jula 2021. godine.

U Savjetu je posebno vladalo uvjerenje da će se, zbog interesa javnosti, u odnosu na gospodina V.V. saopštiti podaci koji govore o iskazivanju žaljena u odnosu na dogođeno, korektivnom ponašanju, neophodnim dodatnim obukama koje je u međuvremenu pohađao posebno onih koje se odnose na poštovanje ljudskih prava, integriteta ličnosti i (samo)kontroli. Međutim, sve je to izostalo.”, navodi se u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet ukazuje da svaki građanin, kod primjene policijskih ovlašćenja, ima pravo da se prema njemu postupa sa dostojanstvom, odgovorno i sa poštovanjem, bez obzira što mu se stavlja na teret ili sa čim se dovodi u vezu.

Čitaj još:   Ko treba da ukloni crkvu iz dvorišta Fate Orlović: A, ko će odgovarati ako se to ne desi?

“Nažalost, nikada se neće moći eliminisati potreba da službenici koriste sredstva prinude, ali je važno kroz insistiranje na obukama, razvijanju vještina i kontroli bijesa da upotreba sile bude uvijek opravdana i srazmjerna.

Savjet je, kroz neposredno obraćanje ministru Danilu Šaranoviću, ukazao da bi insistiranje na konkretnom kadrovskom rješenju moglo nepovoljno da se odrazi na međunarodni ugled Vlade i resornog ministra, ali i na saradnju sa organizacijama civilnog društva, koja je važna i neophodna”, ističu u Savjetu.

Savjet je javno objavljujući snimak postupanja ocijenio da je u konkretnoj policijskoj intervenciji na Cetinju došlo do potpuno neosnovane i očigledne prekomjerene upotrebe sile od strane policijskog službenika.

“Njegovo neprofesionalno postupanje se registruje od 10 sekunde sve do 19 sekunde trajanja video zapisa. U daljem neprofesionanom postupanju policijskog službenika je zastavio njegov kolega što je takođe očigledno na snimku.

“Nije dobra poruka da policajci koji zloupotrebljavaju moć i ovlašćenja, optuženi i osuđeni za zlostavljanje građana, bez korektvnih mjera i dodatnih obuka, napreduju u karijeri ili uživaju posebno povjerenje donosilaca odluka.

Savjet će preporučiti da se sudske presude, ocjene i preporuke unutrašnje i građanske kontrole policije i Ombudsmana povodom zlostavljanja, kao i snimci koje posjeduju javnost i mediji više i praktičnije koriste u policijskim obukama”, zaključuje se u saopštenju.

Čitaj još:   ZVANIČNO Potpisao 31 poslanik: URA podnijela inicijativu za smjenu Vlade... (foto, foto)

BONUS VIDEO: PRILIKOM INTERVENCIJE NA CETINJU OČIGLEDNO PREKORAČENA OVLAŠĆENJA

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more