IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZLATKO Vujović: JAKOV Milatović, će pokušati da sruši ili destabilizuje Vladu CRNE GORE… (foto)

S obzirom na to da je odluka Jakova Milatovića o napuštanju partije donijeta znatno ranije, logično je da se tražio adekvatan momenat da bi taj potez donio najviše benefita onom ko ga povlači.

Očekivano je da je Milatović dobio podršku od nekih parlamentarnih i vanparlamentarnih partija te da će pokušati ići ako ne u momentalno rušenje, onda u destabilizaciju Vlade, odnosno vladajuće većine, ocijenio je za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring.,

Vujović je, komentarišući Milatovićevo napuštanje Pokreta „Evropa sad“, rekao da to ne predstavlja iznenađenje.

”Javnost se pripremala za takav scenario, a i bilo je više nego vidljiva netrpeljivost između dvije ključne osobe u državi, ali i u PES- u. Ono što privlači pažnju jeste odgovor na pitanje zašto sad i sa kim je ovaj potez predsjednik Milatović usaglasio.

S obzirom na to da je odluka o napuštanju donijeta znatno ranije, logično je da se tražio adekvatan momenat da bi taj potez donio najviše benefita onom ko ga povlači. Za očekivati je da je Milatović dobio podršku od nekih parlamentarnih i vanparlamentarnih partija te da će pokušati ići ako ne u momentalno rušenje, onda u destabilizaciju postojeće vlade, odnosno vladajuće većine”, istakao je Vujović.

Kazao je da se to najbolje vidi na polju sektora bezbjednosti, gdje postoji visok stepen saglasnosti između Demokrata, Ure i predsjednika Milatovića, a sa druge strane, sukob sa ljudima iz okruženja Milojka Spajića.

”Pošto je sukob bio neizbježan, ovaj potez vjerovatno ima veze za pokušajem izazivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Nije svejedno ako bi Spajićeva vlada pala, a da nije ispunila nijedno obećanje, pa čak ispustila priliku da privede kraju pregovore sa EU, ili da ova ili neka druga parlamentarna većina nakon punog mandata, ili makar nakon ispunjenja dijela ključnih obećanja, uđe u izborni proces”, ocijenio je Vujović.

Prema njegovim riječima, oštar sukob Spajića sa Milatovićem, Dritanom Abazovićem, a moguće i s Aleksom Bečićem, ne bi bio iznenađenje.

”Ukoliko se desi radikalizacija ovog sukoba, Spajić ukoliko bude želio da politički preživi, mora da povlači brže i jače poteze. Vidjećemo kako će se ponašati nekadašnji DF, odnosno sadašnja opozicija, ali i koga će podržati mediji koje koristi zvanični Beograd. Ako je suditi po dosadašnjem njihovom djelovanju, Milatović može očekivati podršku srpskog predsjednika i njegovih resursa”, istakao je Vujović.

Čitaj još:   KATARAKTA, SIMPTOMI I LIJEČENJE... (foto)

Na pitanje da li očekuje da će sa Milatovićem partiju napustiti i veći broj članova PES-a, Vujović je rekao da je „za očekivati da nas čeka u većoj ili manjoj mjeri već puno puta viđen scenario napuštanja partijskih funkcionera koji pripadaju manjini same partije“.

”Ostaje nepoznanica koliko podržavalaca ima Milatović u PES-u. Jasno je da nema većinu, jer da je ima, ne bi napuštao partiju. Spajić ima stvarnu moć u ovoj državi, za razliku od Milatovića, te ima veći potencijal za klijentelističko djelovanje, tako da ima izuzetno velike šanse da održi najveći dio partije na okupu. Međutim, to ne znači da može izbjeći da znatan dio poslanika njegove liste potraži utočište u drugim političkim partijama”, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, „Spajić je dobio partiju, samo što ne znamo koliko ona u ovom trenutku vrijedi“.

”No, brzo ćemo dobiti odgovor. Problem Spajića nije količina moći kojom može raspolagati kao premijer, već nedostatak ljudskih resursa koji mogu upravljati njom. Stoga Spajić mora izaći iz kruga u kome se našao i proširiti savezništva. Od kada je na vlasti, povlačio je poteze koje su mu samo pomogli da taktički odgodi sukob. Nije stvorio značajnije partnerstvo na domaćoj sceni, ali, istina, nije ni spalio mostove prema opoziciji”, rekao je Vujović.

Ocijenio je da Spajiću „vrijeme ubrzano curi, a potezi manjkaju“.

”Iako, poređenje sa raspadom DPS-a je puno manjkavosti, ipak ima sličnosti. U jednom takvom sukobu Đukanović je u kratkom periodu napravio veliki broj savezništava sa nekadašnjim protivnicima i uspio da porazi favorizovanog Bulatovića. Spajić je potpuno zanemario partnerstva. Nema dobre odnose ni sa opozicionim partijama, niti sa nevladinim sektorom.

Niti ima značajniju medijsku podršku, a državne resurse mu i dalje kontrolišu partije koje rade na njegovom rušenju. Poziciju mu drže zapadni partneri, čije povjerenje u njega je poljuljano savezništvom sa nekadašnjim DF- om.

Sve u svemu, Spajić ima mnogo veće šanse na uspjeh ako iskoristi poziciju premijera i izgradi mrežu jasnih saveznika. Ako prepusti inicijativu Milatoviću, predsjednik Crne Gore uz pomoć prosrpskih i proruskih snaga i tzv. centrističkog bloka može poraziti Spajića”, kazao je Vujović.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Tradicionalnim Ljetnjim vašarom zadovoljni i kupci i prodavci

Na pitanje kakve posljedice za državu može imati sukob predsjednika i premijera, Vujović je rekao da, ukoliko Milatović bude išao u destabilizaciju Vlade i pokušaj njenog rušenja, jasno je da se to može odraziti na evropske integracije.

”Nadam se da se Milatović neće upustiti u avanturu nalik Abazoviću, koji je u sličnom trenutku blokirao proces evropskih integracija i iznevjerio evropske partnere. Milatović je dosad jasno isticao da su evropske integracije prioritet Crne Gore kome treba sve podrediti.

Stoga želim da vjerujem da neće učiniti ništa što bi ugrozilo takav scenario, iako bi neki njegovi podržavaoci, a posebno zvanični Beograd, jasno željeli da se zaustavi ubrzavanje pregovora o crnogorskom članstvu u EU”, kazao je Vujović.

Upitan kakav politički potez Milatovića očekuje sada, da li će formirati svoju partiju ili se približiti nekim strankama i kojima, Vujović je rekao da je Milatović mlad političar, na početku svoje političke karijere, koji svakako ne planira da se zadovolji jednim predsjedničkim mandatom.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more