IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RECEP Tayyip ERDOGAN, nakon sastanka sa Volodimirom ZELENSKIM- poručio iz STAMBOLA na BOSFORU: “Spremni smo…” (foto, video)

Turska je spremna biti domaćin samita između Ukrajine i Rusije kako bi se završio rat”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon razgovora s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim...

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 09. 03. 2024… 10: 32… RECEP Tayyip ERDOGAN, nakon sastanka sa Volodimirom ZELENSKIM- poručio iz STAMBOLA na BOSFORU: “Spremni smo…” (foto, video)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će njegova zemlja nastaviti svoje napore za uspostavu pravičnog mira između Rusije i Ukrajine.

“Dok nastavljamo našu solidarnost s Ukrajinom, nastavit ćemo nastojati i da okončamo rat poštenim mirom zasnovanim na pregovorima“, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

NATO članica Turska podržava ukrajinski teritorijalni integritet, ali, također održava srdačne odnose s Rusijom i redovno razgovara s obje strane u sukobu, osobito kao pokrovitelj Crnomorskog sporazuma kojim je ukinuta ruska blokada izvoza ukrajinskih žitarica.

“Dajemo naš najveći doprinos da se rat završi na osnovu pregovora. Spremni smo biti domaćin mirovnom samitu na kojem će sudjelovati i Rusija”, rekao je Erdogan na konferenciji za medije uz Zelenskog.

On je u Istanbul stigao prije očekivane posjete Turskoj ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon izbora u Rusiji od 15. – 17. marta.

Čitaj još:   TEL AVIV: Avion pun putnika, kruži iznad aerodroma, očekuje se da će se srušiti, NAJVIŠI STEPEN, PRIPRAVNOSTI...

Turska je bila domaćin pregovorima Rusije i Ukrajine 2022., ali, od tada se žalila da nije poduzeto ništa kako bi se pregovori nastavili. Ponovo je nudila da posreduje daljnjim pregovorima, rekavši da je potreban samit čelnika.

“Turska je spremna da bude domaćin mirovnog samita na kojem će biti prisutna i Rusija“, kazao je Erdogan.

On je također kazao da će Turska snažno podržati i napore za obnovu Ukrajine.

Erdogan je rekao da je Inicijativa za crnomorsko žito omogućila do onih kojima je potrebno stigne blizu 33 miliona tona žitarica, sprječavajući tako globalnu prehrambenu krizu.

“Zadovoljni smo što je naša bilateralna trgovina ostala stabilna uprkos ratu“, rekao je Erdogan.

On je dodao da Ankara i Kijev nastavljaju ka ciljanoj trgovinskoj razmjeni od deset milijardi dolara.

“Što skorije stupanje na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom nesumnjivo će dati novi zamah našim odnosima“, dodao je turski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik Zelenski istakao je da su postignuti značajni humanitarni rezultati zahvaljujući naporima Turske.

“Zahvaljujem predsjedniku Erdoganu i turskom narodu na njihovoj podršci suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, kazao je Zelenski.

On je također kazao da cijeni to što turski predsjednik Erdogan nikada nije mijenjao stav o podršci suverenitetu i cjelovitosti Ukrajine, prenosi Anadolija.

Čitaj još:   DRAMA U SARAJEVU: Mile Dodik, žestoko napao Komšića… (foto)

BONUS VIDEO: Zelenski'den Erdoğan'a Övgü Dolu Sözler | Sürekli Teşekkür Etti

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more