IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OPET KOHABITACIJA: Jakov Milatović dočekao svojih pet minuta, crveno svjetlo za četiri ambasadorska kandidata… (foto)

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović juče je počeo konsultacije u vezi sa ambasadorima i odmah bivšem partijskom drugu, ministru vanjskih poslova Filipu Ivanoviću vratio četiri imena koja su nijesu bila po volji i mjeri. Formalni razlog je sumnja da neki od njih imaju dvojna državljanstva, a drugi da ne podržavju spoljnopolitički kurs Crne Gore.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 21, 03. 2024… 09: 22… OPET KOHABITACIJA: Jakov Milatović dočekao svojih pet minuta, crveno svjetlo za četiri ambasadorska kandidata… (foto)

Predsjednik CG konačno dočekao svojih pet minuta kada se nešto pita i uveo priču o popunjavanju crnogorske dpilomatske mreže u dnevno-politički diskurs.

Pokušaji da se diplomatska mreža Crne Gore konačno ojača popunjavanjem velikog broja praznih mjesta počela je još dok je predsjednik Crne Gore bio Milo Đukanović i tada smo se naslušali priče o potrebnoj kohabitaciji predsjednika CG i premijera sve za dobro države.

Očigledno se istorija ponavlja jer je Milatović napustio PES pa više nije u dobrim odnosom sa premijerom Spajićem i ne amnuje svako rješenje koje mu stigne na sto.

Predsjednik Crne Gore je rezervisan prema kandidatima za ambasadore u Berlinu i Madridu, koje je predložio Pokret Evropa sad, kao i za one predložene za Atinu i Moskvu. Atina i Moskva, kako je i ranije Standard pisao, “pripali” su Novoj srpskoj demokratiji Andrije Mandića i Demokratskoj narodnoj partiji Milana Kneževića.

Čitaj još:   TRADICIJA DA SE PAMTI: Krenuli 513. dani Ajvatovice, aplauzom ispratili defile konjanika i orkestar "Mehter"... (foto, video)

Izvor Standarda iz DNP, kandidat za ambasadora u Rusiji je Miloš Radinović, sadašnji predsjednik Društva rusko-srpsko-crnogorskog prijateljstva “Slovenski most”. Prema infomacijama medija kandidat NSD-a za ambasadora u Beogradu je Nebojša Đoković, član Odbora direktora Aerodroma Crne Gore.

Kandidat Pokreta Evropa sad za jedno od najvažnijih diplomatskih mjesta u SAD-u je Jovan Mirković, koji je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici.

Bivši direktor Pošte Crne Gore Dragan Tufegdžić, koji je tu kompaniju ostavio u rasulu, kandidat je za ambasadora u Sloveniji, On je bivši kadar Demokratske Crne Gore jer je prošle godine podnio ostavku na sve funkcije ali je ostao u partiji.

Da potpuni svoj cv diplomatskim poslom ima namjeru i bivši ministar bez portfelja Zoran Miljanić, a on je predložen za ambasadora u Sjevernoj Makedoniji.

Crna Gora ima ambasadore na samo desetak adresa u svijetu. Otpravnici poslova Crnu Goru predstavljaju na duplo više adresa.

Crna Gora je imala ambasadore u sedam zemalja – Belgiji, Grčkoj, Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Rusiji, Turskoj i Francuskoj, te u četiri misije pri EU, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama, OEBS-u i Savjetu Evrope. U međuvremenu je povučena i ambasadorka iz Sjeverne Makedonije.

Čitaj još:   Pitanje za UBNOR i najave skupa “Boj se Boga i drži se Rusije”: Može li DRITAN Abazović da spriječi nacionalistička okupljanja... (foto, video)

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more