IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSKVA: Broj ubijenih u masakru porastao na 143; VLADIMIR Putin- Uhapšeni svi napadači, pokušali su da pobjegnu u… (foto, video)

“Ranije ovog mjeseca, američka vlada je imala informacije o planiranom terorističkom napadu u Moskvi, koji bi mogao biti usmjeren na velika okupljanja, uključujući koncerte, što je podstaklo State Department da javno upozori Amerikance u Rusiji”, rekla je portparolka Savjeta za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson.

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 23, 03. 2024… 14:  00… MOSKVA: Broj ubijenih u masakru porastao na 143; VLADIMIR Putin- Uhapšeni svi napadači, pokušali su da pobjegnu u… (foto, video)

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović kazao je portalu Javnog servisa da za sada nema potvrde da među stradalima ili povrijeđenima u terorističkom napadu u Moskvi ima crnogorskih državljana.

Ruski istražni organi su saopštili da su najmanje 143 osobe ubijene u napadu u koncertnoj dvorani Crocus City Hall u blizini Moskve, prenosi ruska državna novinska agencija RIA. Ruske službe bezbjednosti su saopštile da su uhapšena četiri napadača.

Ivanović: Za sada nema crnogorskih državljana među stradalima u Moskvi

Ivanović je kazao da Ruske vlasti još prikupljaju informacije o stradalima i povrijeđenima.

Naši predstavnici su u stalnom kontaktu s njima. Za sada nema potvrde da je bilo crnogorskih državljana”, kazao je Ivanović.

Putin: Uhapšeni svi napadači, pokušali su da pobjegnu u Ukrajinu

Javio se Vladimir Putin. Nedjelju je proglasio danom žalosti, prenosi AFP. Kaže da su svi napadači uhapšeni te da su pokušali pobjeći u Ukrajinu. Dodao je i da su imali dogovor kako da pređu u Ukrajinu.

Ruski predsjednik uporedio je napad sa zločinima nacista i obećao da će svi umiješani u napad biti kažnjeni. On je u obraćanju građanima kazao da će svi koji su pomagali pri bjekstvu, čuvali oružje, svi nalogodavci i organizatori biti pronađeni i kaženjeni.

U borbu protiv međunarodnog terorizma kao zajedničkog neprijatelja ruski predsjednik je pozvao sve u svijetu koji “iskreno dijele” bol Rusije.

Na kraju obraćanja Putin je istako da je narod u Rusiji jedinstven i da „ništa ne može da pokoleba jedinstvo i snagu volje“ naroda Rusije.

On je dodao da je iz prethodnih terorističkih napada Rusija izlazila jača te da će i sada tako biti.
Zašto bi Islamska država napala Moskvu?

Mada je Islamska država Khorasan (IS-K) u prošlosti znala preuzeti odgovornost za napade koje su sprovele druge terorističke mreže, jučerašnji napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve sasvim je sigurno njeno djelo, piše Sky News.

Jedan od napadača u Moskvi priznao da mu je plaćeno za napad

Jedan od privedenih napadača za sinoćnji teroristički napad u Moskvi u kome je ubijeno najmanje 115 osoba priznao je da je stigao iz Turske 4. marta i da mu je plaćeno za napad. Kako prenosi Ria novosti, on je rekao je i da mu je ponuđeno pola miliona rubalja za ovaj zločin.

Ukrajina: Optužbe da su teroristi imali kontakte u Ukrajini su apsurdne

Ruska federalna službabezbjednosti  (FSB) izdala je saopštenje u kojem tvrdi da su teroristi koji su učestvovali u napadu na moskovski Crocus City planirali preći granicu s Ukrajinom te da su imali “kontakte” na ukrajinskoj strani.

Čitaj još:   TAKTIKA JE JASNA: Juče Neno "kriminalac", danas Cetinje "leglo ekstremista"... (foto)

Ukrajina je optužbe nazvala “apsurdnim”.

Portparol ukrajinske vojne obavještajne uprave Andriy Yusov rekao je za BBC da je granično područje s Ukrajinom puno specijalnih službi i vojske.

“Sugestije da su osumnjičenici išli u Ukrajinu bi značile da su bili glupi ili suicidni”, rekao je.

Sinoć je ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdila da je cijeli napad planirana operacija Moskve, kako bi se okrivila Ukrajina – eskalirao rat – i dobila podrška za mobilizaciju stanovništva za borbu.

Broj mrtvih porastao na 115

Ruski istražitelji saopštili su da je najmanje 115 ljudi ubijeno u Crocus dvorani.

Objavljena slika auta kojim su bježali napadači. Kruži i slika navodnog teroriste

Ruska policija uhapisla je 11 osoba, uključujući četvoricu osumnjičenih napadača, povezanih s pucnjavom u kojoj su poginule 93 osobe u koncertnoj dvorani u Moskvi, izvijestio je Kremlj.

Kremlj je naveo da je šef sigurnosne službe FSB Aleksandar Bortnikov predsjednika Vladimira Putina obavijestio da su “četiri terorista” među uhapšenim osobama te da služba nastoji identifikovati učesnike.

Ruski istražni odbor je objavio da je broj poginulih skočio na 93 u napadu u kojem su u petak naoružani napadači u maskirnoj odjeći otvorili vatru iz automatskog oružja na publiku koncerta u blizini glavnog grada.

Slika automobila je vjerovatno autentična, a teroriste?

Sliku automobila još sinoć su objavile ruske službe, bio je i na potjernici, a jutros su mediji objavili isti automobil tvrdeći da su u njemu uhapšeni teroristi.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

No slika navodnog napadača nije potvrđena, ona kruži društvenim mrežama te zasad nema potvrde da se zaista radi o uhapšenom teroristi.

Ruske službe: Uhapšena četiri napadača

Šef FSB-a izvijestio je predsjednika Rusije Vladimira Putina o pritvaranju 11 osoba, uključujući sva četiri osobe koje su direktno uključene u teroristički napad na Crocus, izvijestio je Kremlj, prenose RIA Novosti.

Interpol će pomoći u istrazi

Glavni sekretar Interpola Jirgen Stock oštro je osudio teroristički napad na halu Crocus u moskovskoj regiji te je na društvenoj mreži X naveo kako je organizacija spremna podržati istragu koju sprovode ruske vlasti.

“Snažno osuđujem napad. To je užasan čin protiv nedužnih civila. Naše su misli sa žrtvama i njihovim porodicama i prijateljima. Interpol je spreman podržati istragu koju sprovode ruske vlasti”, napisao je.

EPA-EFE/VASILY PRUDNIKOVEPA-EFE/VASILY PRUDNIKOV

Istraga u toku – uzimaju se otisci, gledaju se snimci kamera

Materijalni dokazi se obrađuju, uzimaju se otisci, gledaju se snimci bezbjednosnih kamera, javio je reporter RTS-a sa lica mjesta.

Nema zvaničnih podataka da su napadači, kako su javili mediji, pobjegli u bijelom automobilu.
Ombudsman u Moksvi kaže da je jedno dijete teže ranjeno, ostala su sa lakšim povredama.

Raspon povrijeđenih u terorističkim napadu kreće se od težih povreda sa opekotinama da lakaše povrijeđenih.

Nestao član grupe koja je trebala održati koncert

Direktor Piknik grupe koja je trebala u dvorani da održi koncert izvijestio je da je jedan član grupe nestao te da ne znaju što se s njim dogodilo

SAD: Imamo podatke koji potvrđuju da je napad u Moskvi izvela Islamska država

Čitaj još:   NOVI PAZAR: TEŽAK UDES, motociklista se ZAKUCAO u zid

Sjedinjene Države imaju obavještajne podatke koji potvrđuju odgovornost islamske države za smrtonosnu pucnjavu na koncertu u blizini Moskve, izjavila su dva američka zvaničnika.

Zvaničnici su rekli i da su Sjedinjene Države upozorile Rusiju posljednjih nedjelja na mogućnost napada.

“Ranije ovog mjeseca, američka vlada je imala informacije o planiranom terorističkom napadu u Moskvi, koji bi mogao biti usmjeren na velika okupljanja, uključujući koncerte, što je podstaklo State Department da javno upozori Amerikance u Rusiji”, rekla je portparolka Savjeta za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson.

“Američka vlada takođe je podijelila ove informacije s ruskim vlastima u skladu sa svojom dugogodišnjom politikom ‘dužnosti upozorenja'”, rekla je.

Kremlj otkazao sva javna događanja planirana za danas i sjutra

Kremlj je otkazao sva javna događanja planirana za 23. i 24. mart zbog terorističkog napada koji se dogodio u petak u Crocus City Hallu, rekao je predstavnik mjesta za RIA Novosti.

“Otkazujemo događaje”, rekao je sagovornik agencije.

Tramp u istoj dvorani organizovao izbor ljepote 2013.

Crocus City Hall ugostio je nekoliko poznatih lica od otvaranja 2009, uključujući Donalda Trampa kada je 2013. u Rusiju doveo svoj izbor ljepote Miss Universe.

Tramp je tada rekao da je pozvao predsjednika Vladimira Putina na događaj, ali se ruski čelnik nije pojavio.

Dvoranu su izgradili azerbajdžanski građevinski preduzetnik Aras Agalarov i njegov sin Emin Agalarov, koji je takođe pjevač.

Ubrzo nakon izbora 2013. Tramp se pojavio u kratkoj epizodi u jednom od Eminovih muzičkih videa.

Pjevač je 2016. godine organizovala sada već ozloglašeni sastanak između Trampovog predizbornog tima i ruskog advokata koji je ponudio štetne informacije o Hilary Clinton uoči američkih predsjedničkih izbora.

izvor iBalkan.net/ CdM, me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more