IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BALŠA Knežević: Od stražara u Imaku, izručivanja ”Turaka” Radovanu Karadžiću i milionskih jemstava, i do hapšenja… (foto)  

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije godinama je važio za ”zaštitno lice” policijske ”sive zone” u Crnoj Gori i za njega se vezuju brojne kontroverze, a političari trenutne parlamentarne većine već duže vremena ga označavaju kao ”korumpiranog” policijskog funkcionera koji ”ima veze sa mafijom” i kriminalnim radnjama.

Tu se prije svega misli na veze sa takozvanim klanom BEMAX, ševrcom cigareta i narkotika. Za njegovo ime se vezuju i naručivanje prebijanja, ali i druga najteža krivična djela. 

Kontroverzni bezbjednjak i bivši visoki policijski funkcioner i službenik ANB-a Zoran Lazović uhapšen je u neđelju ujutro po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Uz Lazovića uhapšen je i njegov kum, bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, a sumnjiče se za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

SDT sumnjiči Lazovića da je formirao kriminalnu grupu čiji su članovi postali Katnić i ranije uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović. Kontroverzni bezbjednjak se, između ostalog, tereti da je odobrio skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru iz Beograda Veljku Belivuku Marku Miljkoviću, koji su poznati po brutalnosti i zvjerstvima, a Katnića da mu je u tome pomogao.

Kada je u pitanju takozvani ”slučaj Belivuk” bivši premijer Dritan Abazović je više puta ponovio optužbe na račun Zorana Lazovića, ističući da je ”upravo on putem telefona naredio ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću”. Lazović se inače dovodi u tijesnu vezu sa kompanijom Bemax, o čemu smo juče pisali.

Milivoje Katnić i Zoran Lazović: Hapšenje kumova

Zaštitu beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću za vrijeme višednevnog boravka na Crnogorskom primorju, kako se vjeruje, pružili su službenici policije uhapšeni Petar Lazović, Zoranov sin i Ljubo Milović koji je u bjekstvu.

Još kada je u maju prošle godine portal Libertas objavio podatke EUROPOL-a, dobili smo uvid u način na koji funkcioniše organizacija čiji je Zoran Lazović, kako se sumnja, bio jedan od šefova. Slovom ”Z” u SKY komunikaciji koja je objavljivana, oslovljavana je osoba od koje je moralo da dođe odobrenje za svaku ”akciju”, uključujući i ovu vezanu za ukidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću u Crnu Goru.

Prema navodima medija i spekulacijama javnosti, ”Z” se odnosilo upravo na bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

”Z” je šef

Sudeći po komunikaciji koju obavljaju Petar Lazović – Junior i Radoje Zvicer osumnjičeni, zvanični vođa kavačkog klana, a čije transkripte je crnogorska i regionalna javnost imala prilike da čita, ”Z”– Zoran Lazović je čovjek koji je odlučivao o svemu i od koga je zavisilo kakav će tretman kriminalci imati u Crnoj Gori.

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije godinama je važio za ”zaštitno lice” policijske ”sive zone” u Crnoj Gori i za njega se vezuju brojne kontroverze, a političari trenutne parlamentarne većine, već duže vremena ga označavaju kao ”korumpiranog” policijskog funkcionera koji ”ima veze sa mafijom” i kriminalnim radnjama. 

Tu se prije svega misli na veze sa takozvanim klanom BEMAX, švercom cigareta i narkotika. Za njegovo ime se vezuju i naručivanje prebijanja, ali i druga najteža krivična djela.

Stariji Lazović ”proslavio” se posljednjih mjeseci kada je nakon hapšenja njegovog sina Petra, za njegovo oslobađanje, nudio astronomska jemstva.

Petar Lazović: Milionska jemstva nuđena za slobodu bivšeg agenta ANB

Bivši službenik ANB-a Petar Lazović ponudio je jemstvo od 9,3 miliona eura za izlazak iz pritvora, a za tu astronomsku sumu garancije su dali njegov otac Zoran i sa njim povezane paravan kompanije Razvrašje i Gufo.

Ali to je bilo samo jedno od milionskih jemstava koje su Lazovići nudili za oslobađanje Petra Lazovića. Odbrana bivšeg agenta ANB-a ponudila je u martu prošle godine astronomsko jemstvo od 7.633.400 eura za ukidanje pritvora. Ni to nije bilo prva milionska ponuda koju su Lazovići i njihovi prijatelji ponudili da se bivši agent ANB-a brani sa slobode.

Podsjetimo, kontroverznim rješenjem sudije za istragu Suzane Mugoše krajem 2022. godine godine, tačnije 26. decembra, prihvaćeno je jemstvo dato za uhapšenog Petra Lazovića, nakon što je njegova odbrana kao garanciju ponudila 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu da bi se on branio sa slobode. Mugošinu odluku o prihvatanju jemstva za Lazovića oborilo je Vijeće Višeg suda.

Čitaj još:   BALŠA Knežević: Građani ne vjeruju u MILOJKOVE bajke... DRITAN nije političar, on je virus, on nema politiku, već dijagnozu... (foto)

To je bio drugi put da se njena odluka o prihvatanju jemstva odbija. Slična situacija dogodila se i 22. novembra 2022. godine kada je Vijeće poništilio odluku Mugoše koja je samo nekoliko dana prije toga 16. novembra donijela odluku da prihvati jemstvo za Petra Lazovića u iznosu od ’’skromnih’’ 1,6 miliona eura. 

Ovakvo olako prihvatanje jemstva otvorilo je sumnje o Mugošinim vezama sa kontroverznim bezbjednjacima, a takođe je pokrenulo pitanje – odakle bivšim policajcima toliki milioni?

Boško Bojović: Bivši kontroverzni šef Službe državne bezbjednosti (SDB) zaslužan za uspon Lazovića

Od stražara do milionera

Istraživanja koja su ranije radile pojedine NVO pokazuju da imovina Zorana Lazovića često ne korespondira sa zvaničnim prihodima. Sumnje se produbljuju ako sagledamo ”meteorski” uspon kontroverznog, bivšeg policijskog funkcionera i njegovu biografiju prije nego je postao ”bog i batina” sive zone crnogorskog bezbjednosnog sektora.

Stariji Lazović je bio ”zadužen za obezbjeđenje”, što je eufemizam za poziciju stražara, u bjelopoljskoj fabrici traktora “Imako”, a spekuliše se da ga je za karijeru u policiji preporučio posao čuvara lovačkih pasa koji je 90-ih obavljao za bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti kontroverznog Boška Bojovića.

Lazović je do šefa specijalnog policijskog tima nakon toga dogurao jer je, prema pisanju pojedinih medija i riječima političara iz trenutne parlamentarne većine, bio dobro izverziran u poslovima koji su, po svojoj prirodi, predmet interesovanja bezbjednosnih službi.

Poznat je po tome što je prisustvovao svadbi kotroverznog biznismena Safeta Kalića, koji je u Njemačkoj bio osuđen zbog šverca droge, a protiv njega i njegove porodice vodio se višegodišnji sudski proces i u Crnoj Gori, koji je rezultirao oslobađajućom presudom.

Na svadbi sa Safetom Kalićem

”Evo svježe turske krvi”

Lazović i njegov kum Milivoje Katnić poznati su i po veoma problematičnoj prošlosti za vrijeme ratnih 90-ih. Da ne bježe od nasilja znalo se kada su 1990. godine Lazović i Katnić uslovno osuđeni zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja lakih tjelesnih povreda dvojici gostiju diskoteke 1983. godine, u kojoj su radili kao redari.

Tokom ratne agresije JNA na Dubrovnik, Lazović je 1991. bio i komandant diverzantske jedinice vojske, pa stoga i ne čudi svjedočanstvo koje ovom prilikom navodimo.

Književnik Ibrahim Čikić je 24. februara prošle godine optužio Zorana Lazovića da je 1994. godine komandovao policijskom jedinicom koja ga je ”zajedno sa Karadžićevim zločincima” hapsila i mučila.

”Na današnji dan 1994-te godine u spektakularnoj policijskoj akciji kodnog naziva “Lim” uhapšen sam u prostorijama Crvenog krsta u Bijelom Polju. Pedesetak do zuba naoružanih paravojnih formacija zločinca Karadžića sa policijom države Crne Gore pod komandom lokalnog šerifa Zorana Lazovica učestvovalo je u mom hapšenju.

Te godine je 17.500 Bošnjaka prošlo neviđenu torturu a 100 000 trajno napustilo Crnu Goru i Srbiju. Niko nikada nije odgovarao za ovaj državni terorizam nad Bošnjacima Crne Gore. Začuđujuće je da ni jedna bošnjačka institucija iz CG nikada nije progovorila o ovom zločinu!”, napisao je Čikić na svom Facebook profilu 24. februara prošle godine.

Samo nekoliko dana kasnije on je citirao Lazovićeve riječi koje je ovaj bivši policijski funkcioner navodno izgovarao kad ga je predao jedinicama ratnog zločinca Radovana Karadžića.

”Pomaga bog braćo četnici! Evo svježe turske krvi! Doveo sam vam najvećeg mudžahedina u Crnoj Gori. Njega ćete živog odrati i pustiti u šumu”, napisao je Čikić na svom Facebook profilu uz napomenu da ”su to riječi Zorana Lazovića koji ga je predao u ruke paravojnim formacijam zločinca Karadžića u Bosni”.

”Četiri naredna dana prošao sam strahovitu torturu nezamislivu ljudskom umu i pameti”, napisao je Čikić i dodao da se sve ovo može naći u njegovoj dokumentarnoj knjizi ”Gdje sunce ne grije”.

BEMAX, ”Gufo”, ”Razvršje”, skupa auta, stanovi…

Kada je u pitanju ostala imovina Lazovića, MANS je još u aprilu 2022. godine objavio da je sin Zorana Lazovića, Marko Lazović, kupio prije nekoliko godina vrijednu nekretninu u prestižnom podgoričkom kvartu od kompanije “Bemaks”. MANS je tada takođe objavio da je Marko Lazović dobio nekretninu pod povoljnim uslovima, ispod tržišne cijene, a kako je ovoj NVO tada potvrđeno iz “Bemaksa”, Lazovići su kumovi sa ranijim zvaničnim vlasnikom te kompanije Veselinom Kovačevićem.

Čitaj još:   BALŠA Knežević- MRAK KVAZIVJERSKE ZATUCANOSTI: Sve više dokaza da je takozvana SPC potpuno odstupila od hrišćanstva i pravoslavlja... (foto, video)

Povodom milionskih jemstava u Višem sudu, posebno se pominje imovina kompanije “Gufo”, koja je poslužila da se predloži kao garancija za mlađeg Lazovića. NVO MANS je ranije objavio da se kompanija Gufo nekada zvala Fendy, u čijim upravljačkim organima su bili nedavno uhapšeni biznismeni Aleksandar Mijajlović – Rampaš, inače bivši suvlasnik kontroverzne komapnije BEMAX i Ranko Ubović neformalni vlasnik ove kompanije.

Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović: Pomagali za jemstvo?

Kompanija “Gufo” bila je jedan od investitora u izgradnji zgrade poznate kao “Južna kapija grada”, koja se nalazi na obodu Podgorice, a koju je gradio upravo “Bemaks”, prenio je MANS, a drugi investitor na tom projektu je “Master Inženjering”, vlasnik zgrade u kojoj je supruga Lazovića stekla stan i garažu pod povlašćenim uslovima. Po tvrdnjama iz MANS- a, “Master Inženjering” je i investitor izgradnje objekta “Hotel Kruser” u Budvi, koji takođe gradi “Bemaks”.

Kada je u pitanju kompanija “Razvršje” koja je prilikom ponude jemstva od 7,6 miliona, garantovala hipotekom od dodatnih skoro 1,4 miliona, na prethodno ponuđenih 6,2 miliona, nakon svega iznesenog, može se opravdano posumnjati da je u pitanju ”paravan firma”. Formalni vlasnik kompanije Razvršje je Saša Leković.

Kako se dalje navodi u istraživanju MANS-a, dok je Marko Lazović kupovao nekretnine, njegov brat Petar je značajne sume novca izdvajao za kupovinu novih automobila.

Dokumentacija pokazuje da je Petar Lazović, kao 19-godišnjak, 2009. izdvojio 40.000 eura za “micubiši lancer evolution 2.0”, a nakon četiri godine i vozilo “mini kuper” SD ALL4, po cijeni od 35.000 eura. U tom periodu on je imao i vozilo BMW X1, za koje MUP nije dostavio druge podatke, pa se ne zna koliko je koštalo, kazali su iz MANS-a.

Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), 18. aprila prošle godine, predat je zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja povrede odredbi Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na izvještaje o prihodima i imovini Zorana Lazovića. Na taj zahtjev nikada nije odgovoreno.

Kontroverzni bivši visoki funkcioner DPS- a, osumnjičeni švercer cigareta Milan Roćen koji se dovodi u vezu sa kompanijom Bemaks: Sumnja se da su kokain švercovali iza njegovih leđa

Roćenovo političko čedo

Za kraj treba samo pomenuti da se u političkoj sferi Lazović povezuje sa još jednim duboko kompromitovanim funkcionerom bivše vlasti Milanom Roćenom, koji iako zvanično odstranjen sa svih političkih funkcija, i dalje u sivoj zoni povlači konce u određenim političko-medijskim i sumnjivim ”biznis” krugovima. Istina, sa sve manje uticaja.

Spekulacije koje već duže vremena kruže u javnosti da je Roćen za 18 miliona prodao svoj udio u kompaniji Bemax, nikad nijesu demantovane.

Podsjetimo, u septembru 2019. godine u javnost je procurio audio snimak Roćena koji razgovara sa jednim od vlasnika kompanije Bemaks, Rankom Ubovićem i Zoranom Lazovićem.

Piše: Balša Knežević

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more