IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MAIDA Gorčević- Ministarka evropskih poslova: Kao Bošnjakinja ne bih voljela da se bilo koji narod proglasi genocidnim… (foto, video)

Maida Gorčević danas je u Skupštini Crne Gore, odgovarajući na pitanja poslanika, kazala  da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 19, 05. 2024… 14: 12… MAIDA Gorčević- Ministarka evropskih poslova: Kao Bošnjakinja ne bih voljela da se bilo koji narod proglasi genocidnim… (foto, video)

“Kao Bošnjakinja ne bih voljela da se pitanje Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici koristi u dnevno-političke svrhe, niti da se bilo koji narod proglasi genocidnim i to je razlog zbog koga je Vlada kroz konsultacije sa međunarodnim partnerima predložila dopunu dokumenta kako bi se spriječile manipulacije u narednom periodu i etiketiranje naroda”, navela je ona.

, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore.

Poslanik DNP Milun Zogović je prije toga kazao da predlaže da Vlada ne podrži Rezoluciju.

“Nijesmo se smjeli upuštati u kvalifikovanje pojma genocida, ali je snaga pravnih činjenica bila nemoćna pred naređenjem stranih centara moći”, dodao je on.

Dragović: PES jednstveno podržao Rezoluciju o Srebrenici, to je civilizacijsko pitanje

Darko Dragović iz PES-a je kazao da je pitanje Srebrenice civilizacijsko pitanje i upozorio da se ne smije svesti na nivo dnevne politike.

“U PES-u nije postojala dvojba da li treba podržati Rezoluciju ili ne. Stav je jedinstven da je treba podržati”, kazao je Dragović.

Poslanica Ana Novaković Đurović iz GP URA danas je kazala da je vlast predložila rješenje zakona o oduzimanju nelegalno stečenoj imovini koje je lošije od prethodnog. Dodala je i da se i za druge sfere redlažu zakonska rješenj gora nego što su postojeća.

” Pompezno ste najavljivali zakone o oduzimanju imovine stečene kriminalom, najavljivali italijanski model od kojeg ste odustali, a onda se okrenuli lošijem modelu od postojećeg. Od pompezne najave da ćemo brzo razgovarati o vetingu u pravosuđu, više nema ni riječi. 

Jasno da 44. Vlada nema suštinsku volju. Javne rasprave o najvažnijim zakonima trajale 20 dana, da nije bilo javnog događaja ili žive debate. Sigurna sam da vas EK neće podržati da vi kršite propise. Mi ćemo IBAR dobiti jer je u EK takva klima a ne zato što smo ostvarili sjajne rezultate”,  naglasila je ona.

Ministarka Gorčević je kazala da su svi zakoni rađeni uz komunikaciju sa EK, a neki i sa venecijnskom komisijom.

Čitaj još:   SARAJEVO- DETALJI TRAGEDIJE NA AUTOPUTU: Zna se identitet stradalih , prijatelji u nevjerici... (uznemiravajuće fotke)

“Mi nećemo doći sa zakonom i reži da smo dovili mišljenje EK kao što je to radila prethodna Vlada.  Ima dosta posla i nakon IBAR-a”, dodala je ona.

Vuković: Priča o EU se pretvara u jednu vrstu fasade 

Poslanik DPS-a Ivan Vuković tokom današnje sjednice ministarki Gorčević je azao je da u vladajućoj koaliciji postoje potpuno oprečni stavovi po pitanju fundamentalno važnih stvari za budućnost Crne Gore i evropskog puta.

” Podsjetiću da član vaše stranke Vasilije Čarapić nije glasao za članstvo Kosova u Savjet Evrope. Čini mi se da se priča o EU pretvara u jednu vrstu fasade koja treba da sakrije sve o čemu govorim i brojne probleme koji opterećuju Crnu Goru, a vezani su za vladavinu prava”, jasan je  Vuković.

Poslanik DPS-a je tražio da ministarka Gorčević prokomentariše da li misli da nas, kako je kazao,  za članstvo u EU preporučuje kada u kontekstu debate oko Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici predstavnici vladajuće koalicije po ko zna koji put negiraju da se genocid dogodio, predstavljajući dokument kao antisrpski akt i djeluju amandmanski.

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj, kazao je da su danas imali sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU, kazao je da je ova vlast dobila samo pohvale za svoj rad.

“Na osnovu toga što smo čuli, IBAR je gotova stvar, ali je pitanje šta nakon IBAR-a”, istakao je Camaj.

Kaže da je prpoznao nekoliko ključnih oblasti na kojima se mora snažnije i brže raditi, među kojima je, kako je kazao i izborno zakonodavstvo, kao i borba protiv organizovanog kriminala.

Poručio je da se mora obratiti pažnja na manjinska prava. Značajno je pitanje očuvanja okoline.

Žustra rasprava između poslanice Pejović i ministarke Gorčević

Poslanica Jevrosima Pejović pitala je da li je minsitarka svjesna svojih grešaka i hoće li se izviniti za nerad?

Gorčević: Ne budite lični; Pejović: Pitanje integracija doživljavam lično

Gorčević je kazala da nema razloga da se bilo kome ivinjava.

“Ne budite lični u nastupima jer se to i te kako vidi. Bavite se trivijalnim stvarima. Iza svake riječi svoje stojim. Iza mene stoje rezultati. Vlada uradila toliko stvari da očigledno Vi to nijeste mogli da ispratite”, navela je Gorčević.

Čitaj još:   OVO JE PISMO JEDNOG BEOGRAĐANINA: "Kćerki ću dati ime Bosna!?" (foto)

Pejović joj je poručila da je tačno da je lična, jer je pitanje inetgracija vrlo lično kako za nju tako i za građane.

“Pratim Vaš rad jer je to moj posao. Mnogo mi je žao što ne koristite ni znanje ni dobru  volju ljudi iz Odbora za evropske integracije. Vi dozvoljavate da vaš rodni i nacionalni indentitet zloupotrebljavaju premijer i ministar vanjskih poslova. To što ste dozvolili da Vas zloupotrijebe govori o integritetu Vlade”, navela je ona u odgovoru ministarki.

Grčević: Nisam pošla na Kosovo da bih se pravdala niti sam zloupotrijebljena

Ministarka joj je kazala da je njen odlazak na Kosovo bio dogovoren mjesec i po prije samog odlaska.

“Nisam psolana da bih se pravdala nekom niti da bih bila zloupotrijebvlejna. Postavte sebi pitanje da li ste zloupotrijebljeni. Pošto ste lični, krenite od sebe”, dodala je Gorčević.

Pejović kaže da nije govorila o trivijalnim stvarima. Građani vide kako funkcioniše Vlada, a ova Vlada nije na evropskom putu. Put sa partijskim zapošljavanjem nije evropski već vodi u endemsku korupciju”, istakla je ona. (M.Dušević)

BONUS VIDEO: Nastavak Četvrte – posebne sjednice Prvog redovnog zasijedanja u 2024. god – drugi dan, 10.05.2024.

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more