IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRAMOTA: Mural Đorđa Balaševića oskrnavljen USTAŠKIM SIMBOLOM

Mural posvećen preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću, koji je u martu na Limanu u Novom Sadu oslikao umjetnik Deni Božić iz Doboja, oskrnavljen je ustaškim simbolom. Na portretu panonskog mornara u Fruškogorskoj ulici, kod broja 30, preko njegovog čela nepoznata osoba na Dan pobjede nad fašizmom sprejom je iscrtala ustaško U sa krstom.

Vlasnik kafića “Biciklana” Ivan Arpaš, koji je naručio ovaj rad, smatra da je skrnavljenje murala velikog umjetnika ogromna sramota za grad.

“Policija je obaviještena i oni će naći počinioce u što kraćem roku. To je sramota i za grad, ali vjerujem da su to uradili iz neznanja. Ružan je gest”, kaže Arpaš za Kurir.

Početkom marta mural je oslikao Deni, koji je u Novi Sad doputovao na poziv vlasnika pomenutog kafića.

“Nije vrijedno komentara. Balašević je to divno sročio. Moje je da korigujem mural ako mi se ukaže prilika”, izjavio je autor.

Kako je rekao Božić, pokojni Balašević ovakve pojave objašnjavao je riječima: “Oni koji te ne vole, ne znaju to da sakriju, a oni koji te vole, ne znaju to da pokažu”.

Čitaj još:   UMRLA, MALA AMELA: Prvo Sumnjali na MIŠOMOR, ali je obdukcija pokazala DRUGU STRANU...

Aleksa Balašević, sin kantautora, nije želio da komentariše ovaj incident, kao ni njegova sestra Jovana Balašević.

Pjevačica i Đoletova venčana kuma Biljana Krstić rekla je za Kurir da je veoma razočarana u današnje društvo i da ne može da vjeruje da je neko na takav način želio da omalovaži Balaševićev lik i djelo.

“Šta se to desilo sa ljudima, ne mogu da shvatim, imaju nevjerovatne odgovore… I kako smo došli do ovolikog zla, prostakluka, duboke duševne zaostalosti…. Gdje se denu onaj pristojni svijet”, pita Krstić.

Bora Đorđević šokiran je činom nepoznatog počinioca.

“Sramota. Nije u redu”, kratko je poručio ogorčeni frontmen rok benda Riblja čorba.

Ovo nije jedini mural posvećen Balaševiću u nekom od gradova Srbije koji je oskrnavljen.

Početkom marta mural “Živjeti slobodno”, koji je Inicijativa za Požegu oslikala na Trgu slobode u tom gradu, uništen je poslije samo nekoliko sati.

Čuveni kantautor Đorđe Balašević preminuo je u Novom Sadu 19. februara u 67. godini usljed posledica izazvanih koronavirusom.

Čitaj još:   Čedo Jovanović javio se iz bolnice: PREMOREN SAM!

izvor: kurir.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more