IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISPOVEST PRIJATELJICE NOĆI: Zaradim više od 10.000 eura mjesečno ali se ne OSJEĆAM BEZBJEDNO I ODLAZIM iz Hrvatske

Legalizacija prostitucije je pitanje koje je podijelio Hrvatsku. Političari mahom nisu oduševljeni tom idejom. Eskort dama iz Brazila, koja gostuje u Hrvatskoj, kaže da je bolje da se o prostitutkama brine država nego makroi.

U Hrvatskoj je prostitucija kažnjiva zakonom. “Prijateljice noći” se hapse i novčano kažnjavaju, dok makroi i klijenti prolaze bez packi. Iako je posao ilegalan, dobro je plaćen. To potvrđuje i Brazilka Ketrin.

“U danu nekad nemam nijednog klijenta, nekad imam dvojicu, nekad četvoricu. Zaradim više od deset hiljada eura mjesečno” rekla je Ketrin RTL Direktu.

Ketrin je Brazilka koja radi za sebe, često putuje i u svakoj zemlji zna svoja prava. Nikad nije radila na ulici. Unajmi stan, objavi oglas i posao je sam nađe. U Hrvatskoj je provela tri sedmice, ali sada ide dalje.

“Radila sam u Brazilu, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Arapskim Emiratima… U svim tim zemljama, osim Emirata, prostitucija nije kriminalizovana, možemo slobodno da radimo, ali nemamo nikakva prava, za razliku od, recimo, Holandije ili Njemačke gdje je legalna. Razlika između tih zemalja i Hrvatske je u tome što se u Hrvatskoj, baš kao i u Emiratima, ne osjećam sigurno, jer znam da u svakom trenutku mogu biti uhapšena, zatvorena ili čak deportovana”, rekla je ona.

Ipak, lakše joj je da radi u državama gdje prostitucija nije regulisana, jer bi u protivnom morala da plaća porez, ispunjava gomilu papirologije, ima urednu prijavu. Za razliku od nje, koleginice i kolege iz Hrvatske uglavnom zavise od makroa.

“Najgora je stvar kada seksualna radnica mora otprilike u večeri da zaradi 5000 kuna, i kako veče ide, a sporo je veče, vremenski uslovi su loši, onda ona pred jutro, kad vidi da neće zaraditi 5000 kuna a zna da će je makro fizički kazniti, bukvalno ide za 50 kuna, u nezaštićeni polni odnos, pušta klijentu da radi sa njom što inače ne bi dopustila i to je ta najgora izloženost i najveća ranjivost”, kaže Iva Jovović, izvršna direktorica udruženja Let.

Čitaj još:   UŽAS: Danski političar u Malmeu pokušao da zapali Kur'an pred džamijom... (foto i video)

Ketrin je izabrala ovaj posao, prostitucija joj je postala dodatna zarada dok je u Brazilu studirala arhitekturu i do sada nije imala nikakvih problema.

“Ali poznajem djevojke koje su imale probleme, klijente koji su bili nasilni, ali nisu se osjećale sigurno da odu u policiju i podignu tužbu, jer znaju da ako odu, problem će se okrenuti protiv njih, one će biti krive“, rekla je Ketrin koja upravo zbog toga podržava legalizaciju prostitucije, iako to njoj lično ništa ne mijenja.

“Licemjerno je da se taj posao obavlja u ilegali. Postoji oduvjek i čak kad je ilegalan, cure i dalje rade, a muškarci ih i dalje traže. Kad je to regulisano, zatvara se taj lanac zavisnosti od makroa i svodnika. O djevojkama se brine država, ne osoba“, rekla je Ketrin.

U Hrvatskoj prostitucija spada u ometanje javnog reda i mira. Kažnjavaju se samo osobe koje se odaju prostituciji, ne i klijenti. Prošle godine je uhapšeno 10, ove godine 14 prostitutki. Zakon se nije mijenjao od 1977. godine, osim što je 2013. prihvaćeno da se kažnjavaju i klijenti koji znaju da je riječ o trafikingu ili radu pod prisilom.

Poslanici su mahom podjeljeni po pitanju legalizacije prostitutcije. Ima onih koji misle da legalizacija ne bi donijela ništa dobro, kao i da Hrvatska ima drugih problema od legalizacije “najstarijeg zanata”, ali ima i onih koji vjeruju da prostituciju treba legalizovati jer bi na taj način bila kontrolisana i spriječila bi se eksploatacija ljudi.

Čitaj još:   BORIS Mugoša- Poslanik Socijaldemokrata: Ne vjeruje da je predsjednik Skupštine ANDRIJA Mandić- napravio tehničku grešku... (foto, video)

Da je prostitucija svagde regulisana zakonom, Ketrin bi do sada imala 5 godina radnog staža, a mogla bi i besplatno da se liječi. Državi bi platila porez i imala bi zaštitu policije. Ovako, kaže, profitira od situacije u kojoj države zatvaraju oči pred problemima. Naročito u vrijeme praznika.

izvor: kurir.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more