IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PAD VLADE 3. januara, vanredna Skupština 18.– Hoće li SNP i URA podijeliti “teret” i smijeniti Krivokapića…

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sinoć je saopštio da će DPS, zajedno sa ostatkom opozicije u januaru predati inicijativu za ispitivanjje povjerenja vladi Zdravka Krivokapića. Prema informacijama Standarda inicijativa opozicije će biti predata 3. januara, kada će biti zatraženo i vanredno zasijedanje parlameneta.

S obzirom na činjenicu na predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ima zakonsku obavezu da vanrednu sjednicu zakaže u roku od 15 dana, za očekivati je da pitanje povjerenja vladi, odnosno inicijativa opozicije, bude razmatrana 18. januara 2022.

Još je neizvjesno kako će inicijativa proći i hoće li tada pasti Vlada Zdravka Krivokapića, ali je izvjesno da su se neke stvari promijenile nakon potpisanog Memoranduma o saradnji koji je inicirala URA, a potpisali SNP, Bošnjačka stranka, CIVIS i albanske partije.

Očigledno je da su Demokrate “na ledu” kod stranaca i da Međunarodna zajednica gura rješenje koja bi Crnoj Gori donijelo političku stabilnost, ne samo proste većine od 41 odbornika, već one koja može obezbijediti deblokadu na svim nivoima. Prije svega izbor Tužilačkog savjeta, promjene u Tužilaštvu i izbor sudija Ustavnog i drugih sudova….

U tu svrhu indikativan je nedavni sastanak predsjednika SNP-a Vladimira Jokovića sa sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja u regionu Zapadnog Balkana.

Lajčak je diplomatski preporučio SNP-u “da iskoristi svoje iskustvo, konstruktivni i pragmatični pristup na dobrobit Crne Gore”. Jasno je da je SNP uvažio sugestije i predloge Lajčaka i ide tom stazom, a prvi konkretan znak je potpisivanje Memoranduma uprkos kanonadi optužbi sa desnog krila crnogorske političke scene, na kojoj su Demokrate, DF i Prava Crna Gora.

Čitaj još:   Atletski savez CRNE GORE: Nakon iskrenog kajanja Marije Vuković, za nas je stavljena tačka na ovaj slučaj... (foto)

Zato, nakon tog događaja, ne zvuči nemoguće da SNP u drugoj polovini januara digne ruke za smjenu Krivokapića za kojeg i sami kažu da je završio “misiju”. Lakše će biti tada da se podijeli teret “izdaje” na ravne časti između GP URA i SNP- a.

U nastavku priče moguća su dva rješenja – manjinska vlada ili vanredni izbori. Iako više naznaka ima za opciju manjinske vlade koju bi činili potpisnici Memoranduma, uz podršku ostatka opozicije, ipak bi ostaje veliki zadatak za pokret URA i SNP da svojim glasačima objasne “jeres” da su sa DPS-om srušili vladu Zdravka Krivokapića. Ako tome dodamo i nezvjesnost glasanja za Budžet, te, samo najavljenu, inicijativu DF- a o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore, onda bi se stvar oko izglasavanja nepovjerenja vladi mogla uprostiti do te mjere da Krivokapić “padne sam od sebe”.

Manjinska vlada bi mogla biti oročena na svega par mjeseci i služila bi za pripremu vanrednih parlamentarnih izbora, koji se vrlo lako mogu spojiti sa lokalnim u Podgorici. Stoga je i Memorandum o saradnji važan, ne samo kao neko od rješenja političke krize na državnom nivou, već i kao najava saradnje na vrlo značajnom lokalnom, podgoričkom nivou.

U ovako podijeljenoj Crnoj Gori, bilo kakav sporazum o saradnji partija manje brojnih naroda i dijela vlasti ne može biti “čaj od nane”, kako su Memorandum “krstile” desne partije u Crnoj Gori. SNP je svojim prisustvom, a na inicijativu tzv međunarodnog faktora, stvar digle na nivo iznad, odakle nema povratka na staro. Otuda i velika nervoza kod DF-a i Demokrata, a posebno kod Bečićeve partije, koja je, da je i dalje u “milosti” međunarodne zajednice, moga biti dio rješenja, a ne problema.

Čitaj još:   NIKOLA Milović- Poslanik DPS- a: Nova vlada će se zadužiti preko dvije milijarde eura, ulazimo u ”kazino ekonomiju... (foto)

Autor:S Rastoder

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more