IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEK Barović: POROĐAJNE MUKE CRNOGORSKE…

Crna Gora jeste duboko podijeljeno društvo, ali ”pomirenje” se neće desiti tako što ćemo funkcije dijeliti po etničkoj pripadnosti… Ko čini kako treba biće nagrađen, ko ne- biće kažnjen. Od glasača, naravno. I istorije

Crna Gora trenutno proživljava dva vida porođajnih muka. Demokratskih, od 30. avgusta 2020. godine pa do danas, i onih crnogorskog suverenističkog bloka, evo već desetak dana.

Kada su porođajne muke crnogorske demokratije u pitanju – i kad mislimo da nas više ništa ne može iznenaditi shvatimo da, ipak, može. 

Shvatimo, takođe, da je bolje bilo davno odraditi abortus, pošto se porođaj i ne nazire, a muke su sve veće. Tantalove.

Taman kad smo pomislili da smo se riješili eksperata i apostola Zdravka Krivokapića i da će odjednom poteć’ med i mlijeko (većina je tako mislila i kad je Zdravko dolazio na tron), kao hladnom vodom nas je polila, ili bolje reći šamarom opalila, teška realnost crnogorske priče.

Porođajne muke u režiji vjerskih fanatika ništa su pri onima koje će nam stvoriti pripejd građanisti. 

Reče tako Filip Adžić da će potpredśednici nove (manjinske) crnogorske vlade biti Crnogorac, Srbin i Bošnjak! 

Premijer će naravno biti Albanac (a znamo i koji). Ne jer je Albanac, naravno, nego jer je u poziciji da ucjenjuje, a sa tom pozicijom njegova etnička pripadnost nema ništa. Istu bi moć imao i da je Srbin, Džedaj ili flamingos. 

Monstruoznija je ova izjava njegovog savjetnika za bezbjednost, uzgred, turizmologa po struci. Zamislite vi to! Crnogorac, Bošnjak i Srbin! Da neko ne zna ništa o Crnoj Gori, nakon ove izjave pomislio bi da je prije njih Crnom nam Gorom vladao neki totalno četvrti narod koji je diskriminisao ova tri, pa im se sad daje na važnosti. 

A mi, (po njihovom mišljenju zlonamjerni, što prema njihovoj nerođenoj vladi i jesmo) rekli bismo da se radi o jednoj izvitoperenoj konstrukciji Ure da se od Crne Gore napravi ono što nije. 

Crna Gora jeste duboko podijeljeno društvo, ali ”pomirenje” se neće desiti tako što ćemo funkcije dijeliti po etničkoj pripadnosti. To ostavite nesrećnoj Bosni. Oni su ih tako dijelili pa vidimo dokle ih je to dovelo.

Čitaj još:   MILO Đukanović: NIKO NAS BOLJE NE ZNA OD NAS SAMIH...

Ovo ”epohalno” otkriće Uraša je predstavljeno maltene kao nešto spasonosno. Nešto što će da nas izbavi iz svih muka. Sljedeći korak je vjerovatno dijeljenje funkcija i radnih mijesta po kvotama, pa će Crna Gora tako da postane federacija naroda, a ne građanska država. 

Da rezimiramo što to znači? To znači da ako Crnogoraca ima 45% oni će moći da imaju do toliko radnih mijesta u državnim firmama i institucijama. 

Samo da se prvo iz Ustava izbriše ono ”građanska država”. I oni da izbrišu pojam građanski iz programa svojih partija, jer imaju neku svoju verziju – građanštinu. Ne znam onda čega bi bili partija? Zelenih? Džedaja? Flamingosa?

Drugo važno pitanje je kojom metodologijom će se utvrđivati etnička pripadnost? Nažalost, riječ Crnogorac nema vazda isto značenje. Ako gospodin Adžić kao model Crnogorca koji treba da bude potpredśednik vlade vidi nekoga spram sebe, radije bih da sa naše bande za potpredśednika postavimo Srbina. Stava sam da bi crnogorske interese u vladi bolje zastupao neki ekstremni velikosrbin, tipa Vesna Bratić, nego gospodin Adžić. 

Ovo otvara sljedeću novoformiranu crnogorsku porođajnu muku, a to je tenzija unutar crnogorskog suverenističkog bloka. 

Reče Jovan Vučurović da mu je milo što se suverenistički blok cijepa. Ne cijepa se on, Jole, nego smo se i sami začudili kako je moguće da izgurasmo skoro dvije godine, a da ne bude ni najmanje zavađice među nama.

I ne cijepa se on, samo će se izbalansirati. Sve to polako dođe na svoje. Ko čini kako treba biće nagrađen, ko ne – biće kažnjen. Od glasača, naravno. I istorije. Vazda sam se više plašio kazne istorije nego bilo kakve kazne u zemaljskom životu.

Crnogorski suverenistički blok prolazi fazu kristalizacije svoje agende. Borba naša nije završena. Što i kako dalje? Nema više Vesne Bratić, makar da mi znamo. 

Čitaj još:   Novi Pazar: SNIMAK MASOVNE TUČE u kafiću koji se nalazi u centru grada... (foto, video)

Mada trebalo bi da Crnogorci nekad dignu spomenik Vesni. Ili da joj daju orden, jer malo je ko od Svetoga Petra naovamo toliko uradio na jedinstvu Crnogoraca kao što je to uradila Vesna Bratić. Jednostavno, protiv Vesne smo bili listom svi.

I dok čekamo formiranje manjinske vlade na čijem ćemo rušenju da radimo od prvoga dana formiranja, možda bi, ipak, mogli malo i da skalamo sa ovim porođajnim mukama. Makar ovim suverenističkim, koliko god taj naziv bio glup. Jer je suverenistička priča završena 21. maja 2006. uveče, neđe oko 22 sata. Neka se bucaju ovi suprotni između sebe, ne moramo mi. 

Ko želi jedinstvo dobro je doša’, ko ne… pa, biće izbori brzo. 

Samo je bitno jedno – da pleme opet snom mrtvijem ne usni.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more