IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zašto je grad “LAVOV” od ključnog značaja za odbranu Ukrajine… (foto, video)

Ovdje je smješten veliki broj izbjeglica, zapad Ukrajine služi i za obuku vojnika, saradnju s NATO- om i snabdijevanje ukrajinske vojske, piše CNN…

LAVOV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 19. 03… 09 38… Zašto je grad “LAVOV” od ključnog značaja za odbranu Ukrajine… (foto, video)

Grad Lavov i šira regija od izuzetnog su značaja za odbranu Ukrajine. Zbog toga je nedavno uslijedio ruski raketni napad na ovo područje.

Najveći ruski problem sa zapadom Ukrajine je taj što regija predstavlja ključni put za opskrbu oružjem ukrajinske vojske, kao i za pružanje otpora i osujećenje planova Moskve da poraze Ukrajince u nekoliko dana. Taj put je postao još važniji za Ukrajince s obzirom na to da Rusija guši morske prijelaze i opsjeda jug zemlje, a na sjeveru se nalazi Bjelorusija koja je ruskim trupama očigledno ustupila svoj teritorij. Moskva je svjesna da je zapadni dio jedino mjesto odakle Ukrajini stiže pojačanje.

Napetosti u ovom dijelu Ukrajine rastu uprkos tome što ih stotine kilometara dijele od Rusije, a sve je i kulminiralo ruskim napadom na vojnu bazu u Yavorivu, blizu poljske granice.

Najmanje 35 ljudi je ubijeno, a 134 povrijeđeno u napadu koji su ruske snage izvele na Međunarodni centar za očuvanje mira i sigurnosti, što je najveći vojni kompleks za obuku u zapadnoj Ukrajini. To je također bilo mjesto gdje je NATO izvodio vježbe.

Rusi tvrde da su ciljali isporuke oružja, ali SAD negira da je napad uspio poremetiti snabdijevanje ukrajinske vojske. Ukrajinske vlasti relativno su malo govorile o detaljima u vezi napada, što se činilo da naglašava njegov značaj.

Čitaj još:   VIC DANA Mujo i skidanje kletve...

Odmah nakon napada vojska je ogradila područje oko šest milja udaljeno od baze. Nakon napada javni pristupni putevi koji vode do mjesta bili su blokirani.

“Ključna stvar ovdje je da Putin ne vjeruje da se bori protiv Ukrajinaca. On ne vidi Ukrajinu kao zaseban entitet ili održivu državu. On vjeruje da se bori protiv Amerike i NATO-a na ukrajinskom tlu”, rekao je historičar Yaroslav Hrytsak.

Lako do međunarodnog incidenta

S obzirom na to da je Lavov blizu poljske granice, grad je također na pragu NATO-a te bi svaki napad na Lavov mogao proizvesti međunarodne posljedice.

“Napadi u zapadnoj Ukrajini opasni su jer bi mogli utjecati na Poljsku”, rekao je historičar Yaroslav Hrytsak dodavši: “Ovo bi sukob moglo pretvoriti u međunarodni”.

Kazao je kako se tokom trajanja invazije Putinova taktika promijenila i da on sada želi osvojiti cijelu Ukrajinu.

“U jednom trenutku izgledalo je da Putin neće dirati ovu regiju. Vjerovao je da je zapadni teritorij previše otrovan, previše antiruski. Želio je da ova regija ode dođavola. Sada se to promijenilo”, rekao je Hrytsak.

Analitičari vjeruju da je invazija na zapadnu Ukrajinu još daleko, pogotovo jer je otpor u centralnoj, južnoj i istočnoj Ukrajini spriječio namjere okupatora da osvoji veliki dio zemlje.

Čitaj još:   TUGA: TRI BEBE IZ NOVOG PAZARA ZARAŽENE İ HITNO PREBAČENE ZA BEOGRAD...

U gradu Lavovu utočište je inače našlo 200.000 izbjeglica koje su napustile druge dijelove Ukrajine da bi spas našle na zapadu zemlje ili u drugim državama. Osim toga, grad je privremena baza za mnoge medijske organizacije i delegacije koje su bile prisiljene izaći iz Kijeva.

IZVOR AGENCIJE

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more