IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKO BRAVO: BiH dobija kandidatski status za ulazak u EU- uz osam uvjeta… (foto, video)

Evropska komisija u sutrašnjem Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji dat će preporuku za kandidatski status Bosni i Hercegovini, saznaje Faktor iz diplomatskih izvora u Briselu…

BRISEL: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 11- X- 18: 54… VELIKO BRAVO: BiH dobija kandidatski status za ulazak u EU- uz osam uvjeta… (foto, video)

Europska komisija u sutrašnjem Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji preporučit će dodjelu statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju, rečeno je za Politicki.ba.

Prema tim izvorima, Komisija će najvjerojatnije sugerirati da se našoj državi status dodijeli nakon što se usvoje još tri zakona na državnoj razini– o sukobu interesa, VSTV-u i sudovima. Nakon što objavi Izvješće, dokument će biti prezentiran Europskom parlamentu, te državama članicama. Europsko vijeće će o izvještaju raspravljati na svom samitu 15. i 16. decembra.

Prije toga, o BiH će se raspravljati na Vijeću za vanjske poslove (FAC) u ponedjeljak.

Čitaj još:   VIC DANA: Hercegovac nakon svadbe broji pare, pa se razočaran obratio novopečenoj supruzi… (foto)

Ministri vanjskih poslova 27 država EU u Luksemburgu će se, očekuje se, osvrnuti na provedene opće izbore u našoj državi.

Europska komisija u srijedu će objaviti Izvješće o napretku svih šest država zapadnog Balkana.  Ni jedan ne obiluje ‘svijetlim bojama’, govore diplomatski izvori.

Ipak, preporuka da se BiH dodijeli kandidatski status dolazi nakon ustrajnog lobiranja Austrije i Slovenije, te Diplomatske službe EU (EEAS).

Kako su nam prenijeli naši izvori, Bosna i Hercegovina dobit će kandidatski status uz ispunjavanje osam uvjeta. Također, BiH će morati usvojiti tri ključna zakona i to Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, te izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine i Zakona o javnim nabavkama.

Evropsko vijeće će o izvještaju raspravljati na svom samitu 15. i 16. decembra.

IZVOR iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more