IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: NOVAC NAMIJENJEN ZA DOČEK NOVE GODINE PREUSMJEREN DJECI BEZ RODITELJA… (foto)

U Novom Pazaru ni ove godine neće biti organizovanog dočeka Nove godine.

Novac iz gradskog budžeta opredijeljen za tu namjenu, u iznosu od šest miliona dinara (više od 50 hiljada eura), bit će preusmeren deci bez roditeljskog staranja, mališanima sa smetnjama u razvoju i djeci sa rijetkim i malignim oboljenjima.

Takvu odluku je i ove godine na inicijativu gradonačelnika Nihata Biševca donijelo Gradsko vijeće Novog Pazara.Sa ovim primjerom dobre prakse počeli smo prije sedam godina. Putem odgovornog trošenja novca građana nakon nas krenuli su i drugi gradovi u našoj zemlji. Mnogi su se odricali organizovanja dočeka Nove godine na trgovima i novac usmjeravali na različite humanitarne projekte i akcije. Novi Pazar je grad humanih ljudi koji saosjećaju sa onima koji su u teškoj situaciji….

Upravo je naša odluka u skladu sa voljom građana i mi želimo da se u Novom Pazaru vječito njeguju takve vrijednosti, da empatije nikada ne nestane u ljudima. Ove godine izdvojili smo šest miliona dinara, i iz godine u godinu taj iznos je sve veći. Napomenuo bih da ovo nije jedini period u godini kada pomažemo mališanima, ovo je dodatna aktivnost, novogodišnji poklon njima. Iz budžeta Grada svake godine na realizaciju različitih projekata iz oblasti socijalne zaštite, a kojom su obuhvaćena upravo ova djeca, odlazi sve više novca.

Čitaj još:   ISTANBUL: Vitor Pereira više nije trener Fenera... (foto)

Tokom 2022. godine izdvojeno je oko 200 miliona dinara. U budžetu za narednu godinu predviđena su još veća sredstva, ta davanja uvećana su za dodatnih 60 miliona dinara– rekao je za Anadoliju gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Biševac je pojasnio da svake godine porast budžeta Novog Pazara procentualno prate izdvajanja za različite oblasti, osim za oblast socijalne zaštite, gdje se usmjeravaju daleko veća novčana sredstva od onog procenta za koji je budžet uvećan.

Osim ovog gesta u Novom Pazaru je odlučeno da se uoči novogodišnjih praznika, a zbog mjera uštede električne energije ne postavi ni dekorativna rasvjeta. ​​​​​​​

izvor: hajat.ba