IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“ODBRANA” GP URA, DEMOKRATE, DF- a i SNP- a od NALETA PES- a: Vanredni parlamentarni izbori na JESEN? (foto)

Najava premijera u tehničkom mandatu, ili odlazećeg Dritana Abazovića, da će se nakon predsjedničke inauguracije Jakova Milatovića Skupština samoraspust je i najava mogućeg odlaganje izbora koje je zakazao predjednik Crne Gore Milo Đukanović za 11. jun ove godine.

Više sagovornika portala Standard tvrdi da je to gotova stvar, te da će Abazović uz pomoć poluga koje još ima odaljiti izbore za jesen 2023. godine.

Abazović je je prije dva dana rekao da je ukaz o raspuštanju Skupštine, koji je donio dosadašnji predsjednik države Milo Đukanović, neustavan, kao i da će poslanici, nakon inauguracije novog predsjednika države, skratiti mandat parlamentu.

“Ali ukaz predsjednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine je neustavan, da nije tako, davno je mogao da raspusti Skupštinu”, rekao je Abazović.

Ocijenio je da, iako je Skupština raspuštena, prekid mandata pripada poslanicima, a potom je najavio i kada će to da učine.

“Oni su odlučili da prekinu mandat Skupštini nakon inauguracije novog predsjednika države Jakova Milatovića– kazao je Abazović.

DRITAN Abazović juče nije pojasnio kako bi to raspuštena Skupština mogla sebi da skrati mandat (?!), ali, valjalo bi ga podsjetiti što je govorio o izmjenama Zakona o predsjedniku – aktu koji je još uvijek na snazi – onda kada je stručna domaća, ali i međunarodna javnost upozoravala da se ne usvaja.

Da takvo postupanje ne bi imalo nikakvog utemeljenja u zakonu, kazao je i advokat Veselin Radulović.

Čitaj još:   SRBIJA je mirovala samo pod TURCIMA i pod TITOM!

“Ne vidim prostor i pravni osnov da sada već raspuštena Skupština zasijeda i eventualno donosi odluku o skraćenju svog mandata. Njoj je mandat već prestao raspuštanjem i sa pravnog aspekta mislim da tu nije ništa sporno. Riječ je o potpuno legalnoj odluci i posebno legitimnoj – jer svi znamo kakva je politička situacija u Crnoj Gori i da sastav parlamenta ne odgovara stvarnoj volji građana”, rekao je Radulović Pobjedi.

Ovakav potez odlazećeg premijera vidi kao još jedan pokušaj da se zadrži na vlasti.

“Ovo je nastavak prakse da se po svaku cijenu, što je moguće duže, produži tzv. tehnički mandat njegove Vlade kojoj je u avgustu izglasano nepovjerenje”, kazao je Radulović.

Prema mišljenju analitičara i javnih ličnosti upućenih u politička zbivanja u Crnoj Gori, odlaganje izbora bi odgovaralo svima osim Pokretu Evropa sad. Oni su u naletu i vjerovatno bi na eventualnim junskim izborima očistili konkurenciju. Procjena je da bi Spajić&Milatović kombinacija mogla, zajedno sa GP URA i Demokratama, da dođe do apsolutne većine u parlamentu, a možda i do dvotrećinske vlasti.

URA, Demokrate i DF traže šansu u odlaganju izbora zato što bi se, makar na kratko, zaboravio Milatovićev uspjeh na predsjedničkim izborima koji je dodatno dao vjetar u leđa PES-u. I DPS-u bi takav scenario odgovarao nakon ostavke predsjednika Mila Đukanovića na mjestu prvog čovjeka stranke i najave unutarpartijskog provjetravanja.

Iako će parlamentarni status URA i SNP tražiti kroz koalicije većih stranaka kao što su Demokrate i DF, jasno je da će u narednim mjesecima iskoristiti svaku mogućnost da populističkim izjavama i akcijama ojačaju svoje stranke ili makar podignu cijenu za kasnije pregovore oko izvršne vlasti.

Čitaj još:   Ekrem Imamolu, novi čelni čovjek Istanbula, za prvu posjetu van granica Bosfora, izabrao Sarajevo...

Otuda sinergija tridesetoavgustovske većine u kršenju zakona i odlaganju izbora. Zajedno jači od Ustava, zakona i institicija.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more