IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA: Politička scena nikad turbulentnija- Raskoli i prelijetanje na sve strane… (foto)

Politički zemljotres zadrmao je crnogorsku političku scenu do te mjere da se savezi raspadaju, partije cijepaju, sjednice glavnih odbora u žestoke sukobe pretvaraju. Borba za mjesto u političkom životu, funkciju ili eventualno poslaničku fotelju razdvojila je i “velike prijatelje i saborce”.

Front se ugasio nakon 11 godina. Pokret za promjene više nije dio ovog saveza čiji naziv se gasi. Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević prvobitno je kazao da je lider DNP i nosilac liste NSD i DNP Milan Knežević, koji će biti prvi na listi, tražio je da njegova partija ima više poslanika nego PzP.

“To za mene nije bilo prihvatljivo i riješili smo da Demokratski front prestaje da postoji. Pokret za promjene će samostalno izaći na izbore 11. juna. Neće ići ni sa kim u koaliciju”, rekao je Medojević za Sputnjik.

Sjutradan, kao u vremenskoj kapsuli, obrt. Pojavila su se tri lidera Fronta, i u, kako su kazali, emotivnom trenutku, poručili da među njima nije bilo svađa niti sukoba, već da su odlučili da “različitim putevima idu ka istom cilju”.

Da ne bude DF izolovan slučaj, desio se potres u Socijalističkoj narodnoj partiji.

Kako je CdM objavio, Socijalističku narodnu partiju napustilo je više funkcionera.

Prema saznanjima CdM-a SNP su napustili aktuelna predsjednica Skupštine Danijela Đurović, ministar pravde Marko Kovač, ministar prosvjete Miomir Vojinović, ministar finasnija Aleksandar Damjanović.

Čitaj još:   STVARNO GODINE NISU VAŽNE: Bivši muž Tereze Kesovije ljubi 42 godine mlađu kao i Bebek, Kalember, Novković...

Takođe, iz SNP odlazi i direktor Uprave za igre na sreću Andrija Ćetković.

Neki mediji su sinoć objavili da Kovač i Vojinović pregovaraju da budu na listi Demokrata i GP URA. Kovač je te navode demantovao.

U međuvremenu, PES je nakon krupnih riječi na Predsjedništvu, žestokih polemika, usvojio izbornu listu. Na njoj se našao predstavnik Ujedinjene Crne Gore, koja gotovo da na parlamentarnim izborima nikako ne bi mogla preći cenzus. Isti slučaj je i sa Civisom, koji se takođe našao na listi PES-a, i to u samom vrhu. Dakle, rješenje se našlo za predstavnike dvije partije bez cenzusa.

Zanimljivo je da je Civis bio dio koalicije Crno na bijelo sa URA, a Ujedinjena dio koalciije Za budućnost Crne Gore, a da su političko utočište sada našli u PES-u.

U ljubavi su ponovo Demokrate i URA. Nakon teških riječi, optužbi i ratova saopštenjima u proteklom periodu, desio se preokret. Glavni odbor Demokratske Crne Gore jednoglasno je juče podržao koaliciju sa GP URA za predstojeće parlamentarne izbore.

Nosilac koalicione liste biće predsjednik Demokrata Aleksa Bečić. Uprkos činjenici da URA ima premijera, ministre koji rukovode najznačajnijim resorima, nijesu imali političke kuraži da sami nastupe na izborima 11. juna.

Sumirano – zarad fotelja, brojne partije se tresu. Prekompozicija političke scene, sa jedne liste na drugu, iz jedne partije u drugu. Sva sreća pa je predaja izbornih lista večeras do ponoć. Da nije, ko zna čemu bismo u političkom smislu još svjedočili.

Čitaj još:   ANDRIJA Nikolić: Poslanici Skupštine njih 35 je uputilo inicijativu MILOJKU Spajiću, da donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o Srebrenici... (foto)

Miraš Dušević

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more