IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sada je jasno zašto se u Varšavi gomilaju trupe: To, je to! Kreće opšti haos, Putin napada Poljsku?! (foto, video)

Otkriven razlog premeštanja Vagnera u Belorusiju! Ruski poslanik Andrej Kartapolov sugerisao je u nastupu na ruskoj državnoj televiziji Rusija- 1 da je Vladimir Putin protjerao Vagnerovce u Bjelorusiju kako bi se pripremio za napad na Poljsku…

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 16. VII. 2022… 00: 38… Sada je jasno zašto se u Varšavi gomilaju trupe: To, je to! Kreće opšti haos, Putin napada Poljsku?! (foto, video)

Podsetimo, Putin je Vagnercima ponudio opciju odlaska u Belorusiju posle neuspele oružane pobune protiv ruskog vojnog vrha.

Kartapolov je, gostujući u emisiji Veče sa Vladimirom Solovjovom, izjavio da su Vagnerovci poslati da „obuče” beloruske vojnike i pripreme potencijalni napad na Poljsku kako bi preuzeli kontrolu nad Suvalskim prevlakom. Reč je o malom, ali strateški važnom pojasu poljske teritorije između Rusije i Kalinjingradske eksklave, koji je dugo bio tačka spora za Rusiju, piše Nevsveek.

“Stvarno nam je potreban koridor”

Ovaj potez ruskog izaslanika usledio je nakon što je Poljska prošle nedelje premestila trupe na svoju istočnu granicu zbog Vagnerove zabrinutosti. „Jasno je da je Vagner otišao u Belorusiju da obučava beloruske oružane snage. Ali to nije sve. Postoji Suvalki koridor. Znate dobro šta je to. Ako se nešto desi, zaista nam treba taj Suvalki koridor“, objasnio je Kartapolov.

Čitaj još:   TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA na putu Bar-Petrovac: SMRTNO STRADALA DVA LICA...

On je dodao da će grupa Vagner biti spremna da preuzme kontrolu nad spornom teritorijom za nekoliko sati. “Ministarstvo odbrane će razumeti šta su dali i šta su uzeli. Ne govorim o tome, već o tome da je udarna snaga spremna da za nekoliko sati zauzme ovaj mali koridor”, naveo je on.

Retko naseljen pojas

Njegove izjave, međutim, kritikovao je TV voditelj Vladimir Solovjov, koji je istakao da su Vagnerovci predali opremu ruskim vlastima pre nego što su napustili zemlju. Suvalki prevlaka je retko naseljena, ali ključna traka zemlje koja se proteže duž severoistočne granice Poljske.

Region je posebno važan jer nudi jedinu kopnenu vezu između NATO-a i baltičkih država. Geopolitički značaj koridora dugo je izazivao zabrinutost zbog njegove ranjivosti na ruski napad, što bi takođe izazvalo odgovor NATO-a zbog člana 5 alijanse, koji kaže da bi se napad na jednu zemlju NATO-a tretirao kao napad na sve koalicije članova.

Čitaj još:   TANJA Knežević Perišić: Nikšić dočekuje Dan nezavisnosti bez ijedne crnogorske zastave... (foto, video)

izvor Informer.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more