IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA- Agencija za sprečavanje korupcije: ASK pokrenula postupke protiv JAKOVA Milatovića, ANDRIJE Mandića i ALEKSE Bečića… (foto)

Kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 31. VII. 2022… 11: 15… PODGORICA- Agencija za sprečavanje korupcije: ASK pokrenula postupke protiv JAKOVA Milatovića, ANDRIJE Mandića i ALEKSE Bečića… (foto)

Agencija za sprečavanje korupcije podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv aktuelnog predsjednika države Jakova Milatovića, kandidata za predsjednika Andrije Mandića i Demokratske Crne Gore na čijem je čelu Aleksa Bečić.

Bečićeve Demokrate su, kako navode iz ASK-a, uplatile njihovom kandidatu iznos veći od 20.000 eura za izbornu kampanju.

U izvještaju ASK-a o predsjedničkim izborima navedeno je da je „pokrenut prekršajni postupak protiv Alekse Bečića zbog kršenja člana 29 stav 3 Zakona, odnosno, uplate priloga pravnog lica u iznosu većem od 20.000 eura“.

Prema Zakonu o finansiranju izbornih kampanja, ukupna vrijednost uplate i priloga fizičkog lica, odnosno, preduzetnika za finansiranje izborne kampanje ne može preći iznos od 5.000 eura, a ukupna vrijednost uplate i priloga pravnog lica, odnosno, privrednog društva za finansiranje izborne kampanje ne može preći iznos od 20.000 eura.

Agencija za sprečavanje korupcije je, kako je saopšteno Pobjedi iz te institucije, podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv političkog subjekta Jakova Milatovića, zbog sumnje u kršenje člana 33 stav 1 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Čitaj još:   Nova ponuda: Vlada MILOJKA Spajića od 41 poslanika... (foto)

– Kontrolom priloga u toku izborne kampanje utvrđeno je da je Milatović primio donaciju u iznosu od 5.000 eura od fizičkog lica koje se ne nalazi u biračkom spisku Crne Gore – piše u dokumentu ASK-a.

U izvještaju o troškovima izborne kampanje navedeno je da je Milatović po 5.000 eura primio od Bogdana Petrovića (Ulcinj) i Ljubomira Jovanovića (Nikšić).

Agencija je, kako su naveli, pokrenula postupak protiv političkog subjekta Andrije Mandića, zbog sumnje u kršenje člana 33 stav 1 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Mandić je, kako su pojasnili u izvještaju, primio donacije od dvije nevladine organizacije, što je suprotno članu 33 Zakona.

Mandić je po 20.000 eura dobio od NVO Društvo za ravnopravnost i toleranciju i NVU Društvo za unapređenje političke i privredno-ekonomske saradnje Crne Gore, Republike Srbije i Republike Srpske.

Zabrana finansiranja

Zakonom o finansiranju političkih subjekata, kako je navedeno, zabranjeno je političkim subjektima primanje materijalne, finansijske pomoći i nenovčanih priloga od: drugih država, privrednih društava i pravnih lica van teritorije Crne Gore, fizičkih lica i preduzetnika koji nemaju biračko pravo u Crnoj Gori, anonimnih darodavaca, javnih ustanova, pravnih lica i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, sindikata, vjerskih zajednica i organizacija, nevladinih organizacija, kazina, kladionica i drugih priređivača igara na sreću.

Čitaj još:   GI "21.maj": Kada imamo stranke koje su na povocu stranih agentura i reakcionara u mantijama jasno je zašto Crnoj Gori ovako “dobro ide”... (foto)

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more