IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MODERNIZACIJA Vojske Crne Gore: Sklopljen aranžman za nabavku bespilotnih letilica od Slovenije- kupuju šest dronova vrijednih milion eura… (foto, video)

U dokumentu, koji je Vlada juče usvojila, navodi se da su u proteklih nekoliko godina bespilotne letilice prešle put od inovacije do efikasnog i neizostavnog alata u svim vojskama u svijetu. Implementacija savremenih opto- elektronskih sistema, navigacionih i komunikacionih sistema omogućila je praktično neograničenu primjenu bespilotnih letilica…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 04. VIII. 2023… 14: 48… MODERNIZACIJA Vojske Crne Gore: Sklopljen aranžman za nabavku bespilotnih letilica od Slovenije- kupuju šest dronova vrijednih milion eura… (foto, video)

Crna Gora od Slovenije kupuje šest dronova vrijednih milion eura

PODGORICA:

Crnogorsko ministarstvo odbrane kupiće od Slovenije šest bespilotnih letilica za potrebe Vojske Crne Gore u vrijednosti od milion eura.

To se navodi u Vladinoj informaciji o sporazumu koji će vojni resor potpisati sa Ministarstvom odbrane Slovenije. Ovo će biti prvi dronovi koje će koristiti crnogorska vojska, a prednost je što će oprema biti kupljena po cijeni po kojoj je kupuje i slovenačka vojska. Državni sekretar Ministarstva odbrane Krsto Perović juče je na sjednici Vlade kazao da će dronove nabaviti iz Slovenije.

– Postigli smo takav dogovor da ćemo ih nabaviti po cijeni po kojoj ih nabavlja slovenačka vojska, dakle znatno jeftinije – rekao je Perović.

U dokumentu, koji je Vlada juče usvojila, navodi se da su u proteklih nekoliko godina bespilotne letilice prešle put od inovacije do efikasnog i neizostavnog alata u svim vojskama u svijetu. Implementacija savremenih opto-elektronskih sistema, navigacionih i komunikacionih sistema omogućila je praktično neograničenu primjenu bespilotnih letilica.

Čitaj još:   Vic dana KAKO SAMA SEBE Plavuša se hvali... (foto)

– Upotreba bespilotnih letilica za vojne svrhe podrazumijeva misije izviđanja i osmatranja teritorije na kojoj se izvode borbena dejstva radi uočavanja pokreta trupa, korekture artiljerijske vatre, akvizicije ciljeva, za misije pretrage i

uništenja pokretnih i nepokretnih ciljeva, prikupljanje podataka u realnom vremenu, očuvanje ekonomije ljudske snage – piše u informaciji.

Iz Vlade pojašnjavaju da se kompanija iz Slovenije C- Astral izdvojila kao najpovoljniji ponuđač.

– Primjera radi, cijene za tri kompleta letilica „Raven“, sa sličnim karakteristikama, koje koristi američka vojska, sa logističkom podrškom za njihovu upotrebu iznosi 3,2 miliona dolara– piše u pojašnjenju.

S obzirom da se ove nabavke sprovode u skladu sa zaključenim međunarodnim ugovorom, odnosno pravilima međunarodne organizacije, koji se zaključuju uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore, nabavka predloženih, bespilotnih letilica, koje Vojska Crne Gore još uvijek nema u upotrebi u svojim jedinicama, bi se realizovala putem sporazuma sa Republikom Slovenijom.

Inače, u regionu vlada velika potražnja za turskim ubojitim dronovima ,,bajraktar“. Te dronove imaju Albanija i Kosovo, a želi da ih kupi i Srbija.

Čitaj još:   Prelazak s kuna na eure u Hrvatskoj: Muke Hrvata, koliko novca je dovoljno staviti na harmoniku... (foto, video) 

BONUS VIDEO: SavJeti za kupovinu drona: kakav dron vam je potreban?

izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more