IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MORSKE KORNJAČE NAPADAJU KUPAČE U JADRANSKOM MORU: Ako vas ugrizu, ovo vam je jedina pomoć… (foto, video)

Ova strogo zaštićena životinja, prema tvrdnjama mještana, napala je četiri osobe. Kornjaču su prvi put na Čiovu uočili početkom kolovoza, kada je jednu kupačicu napala s leđa i ostavila crveni trag promjera desetak centimetara.

ČIOVO: Hrvatska, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 23. VIII. 2023… 00: 18… MORSKE KORNJAČE NAPADAJU KUPAČE U JADRANSKOM MORU: Ako vas ugrizu, ovo vam je jedina pomoć… (foto, video)

U Slatinama na otoku Čiovu ovog se ljeta nastanila morska kornjača, glavata želva...

Profesor Alen Soldo sa Sveučilišnog odjela za studije mora na splitskom Sveučilištu kaže kako u Jadranu živi velik broj želvi, ali na području otvorenog mora, pa ih ljudi uglavnom ne primjećuju. Napominje kako kornjače nisu agresivne životinje te da napadaju isključivo u smislu upozorenja. Ono što je čudno kod ove kornjače je njezin sve češći dolazak do obale.

  • Ako se kornjači približite dok se ona nalazi na svom području, gdje se hrani ili razmnožava, ona će se tako braniti. U tom slučaju će udariti glavom ili ugristi– rekao je Soldo.

Mještani kažu kako je nakon napada netko uz plažu zalijepio plakate koji kupače upozoravaju na kornjaču te se kupanje preporučuje na vlastitu odgovornost. Pojedine posjetitelje su uznemirili sve bliskiji susreti glavate želve s ljudima, kao i plakati upozorenja.

  • Malo me strah, pa zbog djece više ne idemo na tu plažu. Imamo jako lijepih plaža, pa nam nije teško otići na drugo mjesto zbog sigurnosti. Očito je da smetamo kornjači – kazala je mještanka.
  • Bila sam na plaži kad ju je jedan mještanin ugledao dok je ronio oko plutača. On se povukao i nije ga napala. Moram vam priznati da sam se taj dan malo uplašila i više nisam plivala. Ali evo me danas opet na plaži. Nemam straha, malo više pazim dok sam u moru – ispričala je mještanka.
  • Godinama živim ovdje i prvi put se susrećemo s ovakvim napadima kornjače. Strah me. Ne znam kako bih plivala s mišlju da me kornjača može ugristi dok se ja nalazim u dubini – kazala je mještanka.
  • Nije me ničega strah, smatram da je ona odavno tu. Ribari su rekli da su prije dvije godine vidjeli jednu veliku želvu. Životinju ne treba dirati ni maltretirati, a isto tako ne treba stvarati paniku – smatra gospođa koja dvadeset godina živi u Slatinama.

Glavate želve mogu narasti i do 120 centimetara. Iako nemaju zube, svojom izuzetno jakom čeljusti mogu prilikom ugriza izazvati ogrebotine i modrice, a može doći i do loma. Najveću opasnost, prema mišljenju profesora, stvara bakterijska infekcija koju kornjača može prenijeti na čovjeka. Sve češće približavanje obali nije karakteristično za ovu vrstu.

Čitaj još:   Načelnik PU Novi Pazar izazvao udes u Kragujevcu...

Napadi morskih kornjača na ljude u Jadranu veoma su rijetka pojava. Dokumentirano je malo slučajeva, uvijek je riječ o ugrizima koji se događaju u plićaku ili pri plivanju u blizini obale pa u pravilu kornjača ugrize čovjeka za nogu ili glutealno područje, piše Slobodna Dalmacija.

Budući da kornjača ima jaku čeljust, ugriz može rezulturati ranom, nagnječenim tkivom i modricama a tome treba pridodati i strah koji pretrpe napadnuti kupači.

Treba napomenuti da kornjača nema zube, pa se njena usta često nazivaju kljunom ali stisak može biti veoma jak. Većina ugriza s kojima se liječnici susreću dolazi od kornjača koje se uzgajaju kao kućni ljubimci. Terapija se obično sastoji od obloga i analgetika.

U Jadranskom moru žive tri vrste morskih kornjača: glavata želva (Caretta caretta), zelena želva (Chelonia mydas) i sedmopruga usminjača (Dermochelys coriacea).

Glavata želva je najbrojnija vrsta u Jadranu – to joj je najomiljenije stanište, uz zaljev Gabes u Tunisu.

Njen oklop, čvrsta koštana struktura, prekriva gotovo cijelo tijelo i sve unutarnje organe. Kod odraslih glavatih želvi oklop je ovalnog oblika, s gornje je strane crvenkasto-smeđ, a svijetložućkast s donje. Građen je od velikih proširenih rebrenih kostiju, prekrivenih rožnatim pločama.

Odrasle jedinke dostižu duljinu oklopa i do 110 centimetara i tjelesnu težinu do 115 kilograma. Ime je dobila prema karakteristično velikoj glavi sa snažnim čeljusnim mišićima. Ženke izlaze na obalu radi polaganja jaja, dok mužjaci ostaju u moru cijeli život. Na površinu izlaze samo kako bi udahnuli zrak. Glavata želva je već odavno na svjetskoj listi ugroženih životinja.

Procijenjeno je da se godišnje u Jadranskom moru slučajno ulovi oko 2500 glavatih želvi. Od ukupnog broja jedinki uhvaćenih u ribarske mreže 85 posto je ulovljeno koćarenjem.

image

Morske kornjače u Hrvatskoj su zaštićene zakonom kao i brojnim međunarodnim konvencijama. Strogo je zabranjen svaki namjerni izlov, uništavanje, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama. Za ubijanje glavatih želvi predviđene su visoke novčane kazne.

Glavatu želvu i zelenu želvu lako je zamijeniti, razlukuju se samo u boji ali, zelena je mnogo rjeđa. Što se tiče sedmopruge usminjače, ona je tako rijetka da se njen broj procjenjuje na jedva nekoliko destaka primjeraka.

Kornjača je mesojed je i hrani se raznim vrstama morskih životinja – spužvama, meduzama, ježincima, mekušcima, školjkašima, rakovima i ribama. Ima izuzetno jake čeljusti kojima lomi tvrde oklope svoga plijena.

Zbog toga, oni koji su imali nesreću da ih ugrize, opisuju taj ugriz kao veoma bolan, kao da su ih dohvatila kliješta.

Na stranicama nacionalnog parka Brijuni navode se ove zanimljivosti o kornjačama: “Žive u svjetskim morima već preko 110 milijuna godina a prve kornjače su bile prisutne na kopnu prije 230 milijuna godina.

Čitaj još:   PROVJERA: U „bunkeru“ kamiona pazarskih tablica nađeno 48.000 kutija cigareta ... (foto)

Neki znanstvenici smatraju da su one u srodstvu s gušterima i zmijama, a drugi smatraju da su dio skupine dinosaura, krokodila i ptica. U svakom slučaju one su bile tu kada su bili prisutni i dinosauri, dokaz tome je taj što je pronađen otisak dinosaura koji u sebi ima i oklop kornjače – dogodio se nesretni trenutak kada je dugovrati Sauropod prije 150 milijuna godina stao na kornjaču i očuvao se njegov otisak i oklop sve do danas.”

Međutim, sada im zbog izlova, rastućeg turizma, skupljanja jaja i klimatskih promjena prijeti izumiranje.Danas u Hrvatskoj imamo dva registrirana oporavilišta za kornjače, u Puli i na Lošinju u sklopu Instituta Plavi Svijet. Na području Mediterana postoji ukupno 25 oporavilišta što zasigurno ukazuje na važnost ove vrste u moru.

Vratimo se za kraj ugrizima kornjača: ne zna se točno iz kojega će razloga napasti, ali, kao što je već spomenuto, to se događa iznimno rijetko. Moguće je da je životinja uznemirena i dezorijentirana zbog buke i prolaska brojnih plovila.

Prije nekoliko godina u Crnoj Gori u Stolivu muškarac je ubio želvu i time izazvao golemo ogorčenje javnosti, međutom, javilo se više mještana koji su izjavili da je napala i ugrizla više kupača. Nitko nije stradao, ali jedna žena je doživjela od straha ozbiljan šok, piše Slobodna Dalmacija.

BONUS VIDEO: Morska kornjača – opis života i ponašanja…

izvor Hayat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more