IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEBOJŠA Medojević: MILOJKO Spajić, stvorio ekonomskog monstruma, povećanjem plata i zaduženjima hrani Frankenštajna… (foto)

“Sama najava populističkog i antiekonomskog programa Evropa sad (koji sa Evropom i njihovim ekonomskim mjerama u uslovima geostrateške krize i rata u Ukrajini nema blage veze) i povećanje minimalne zarade bez povećanja produktivnosti i izborna kampanja PES je izazvala euforiju na tržištu i nerealna očekivanja u vezi ekonomskih kretanja u zemlji”, smatra Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene.

U visoko monopolizovanoj i kartelizovanoj ekonomiji sa slabašnim tržištem i bez aktivne regulacije i mjera države, implementacija populističkog programa Evropa sad je izazvala eksploziju cijena osnovnih životnih namirnica, tvrdi Medojević.

“Kartel u maloprodaji je brzo podigao svoje trgovačke marže i stopu profita, jer su cijene u Crnoj Gori rasle mnogo više nego što su rasle uvozne cijene roba široke potrošnje”, navodi Medojević.

Cijene su, dodaje, skočile iz dva razloga. Direktno povećanje tražnje kroz povećanje zarada (bez stvaranja nove vrijednosti) i mnogo opasnijeg psihološkog efekta populističke euforije kroz kreiranje nerealnih očekivanja u vezi ekonomskih kretanja u zemlji, ukazuje lider PzP-a.

Trgovci su. kaže, podigli cijene i povećali profit a Vlada je zadržala visoke akcize i poreze na gorivo i povaćala prihode budžeta.

“Stvoren je mjehur nerealnih očekivanja koji je pogurao cijene u nebo. Spajić je stvorio ekonomskog monstruma koji se može hraniti jedino novim povećanjima zarada što će opet podstaknuti inflaciju, a rupe u budžetu će se kupiti novim zaduživanjima”, kaže Medojević.

Cijene su, naglašava, više psihološka kategorija nego racionalna ekonomska. Zavise od percepcije i potreba kupaca. Kao da smo svi zaboravili zakon ponude i tražnje i tačku gdje se te dvije krive sijeku koja predstavlja cijenu, pojašnjava Medojević.

“Pročitao sam mnogo sjajnih radova i tekstova na temu psihološki uzroci inflacije. Spajić je izgleda preskočio te lekcije.

Ideja da vještačkim povećanjem zarada osvojiš vlast, pa da onda novim povećanjima zarada i zaduženjima hraniš Frankenštajna koga si sam stvorio je utopija”, poručuje Medojević.

Čitaj još:   FATALNA VELIKA PLAŽA U ULCINJU: Utopio se mladić (33)- treća žrtva u nedjelju dana...

Opšte populistička demagogija, kako nadalje navodi, dovela je opasnih najava Premijera i Ministara o “rekordnoj “ turističkoj sezoni što je kod aktera na turističkom tržištu kreiralo procjene da mogu još više zaraditi prostim podizanjem cijena (bez podizanja kvaliteta ponude).

Takva politika brze zarade kroz podizanje cijena i profitne stope, moglo bi se obiti o glavu već sledeće godine, upozorava lider PzP-a.

Spirala inflacije kreirane vještačkim podizanjem tražnje i populističkom euforijom o blistavoj ekonomskoj budućnosti zemlje poješće supstancu i povećati siromaštvo u državi, dodaje on.

“Program Evropa sad 1 ima već vidljive pogubne efekte na sistem javnog zdravstva koji polako, ali sigurno gubi bitku od privatnih monopolista , što direktno ugrožava zdravlje stanovništva. Polako, ali sigurno ide se ka privatizaciji zdravstvenog sektora i ukidanju obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Sve više će se smanjivati spisak besplatnih usluga i ljekova u javnom zdravstu i snadbjevenost državnih apoteka. Vratiće se vrijeme nestašica ljekova. Ko bude imao novca imaće i lijekove i zdravstvenu zaštitu. Kao u SAD.

Program Evropa sad 2 će povećati zarade tako što će ukinuti obavezno penzijsko osiguranje i zaposleni će umjesto sadašnje neto zarade primati bruto iznos, pa će sami odlučivati gdje će i da li će uopšte, uplaćivati doprinose za penziju.

To je uvod u privatizaciju penzijskog sistema i urušavanje sistema međugeneracijske solidarnosti, a teret isplata penzija postojećim penzionerima pašće na budžet države. Otvoriće se ogromna budžetska rupa koju ce Spajić pokrivati novim i novim zaduženjima”, smatra NEBOJŠA Medojević.

Strukturne i dugoročne štete će biti ogromne, dodaje.

Čitaj još:   Medojević: ''KRIVOKAPIĆ SE SPRDA SA DRŽAVOM I GLASAČIMA''

“Ugroziće se osnovna ljudska prava garantovana Ustavom i Crna Gora će biti razorena ovakvim populističkim programima.

Privatizovano zdravstvo i penzijski sistem ostaviće na stotine hiljada građana bez elementarne zdravstvene zaštite i prihoda u vrijeme kada neće biti sposobni da rade.

Sledeće na redu je privatizacija prirodnih resursa ( vode, šuma, ruda….). Posle 30 godina mafijaškog režima Đukanovića i ovih radikalnih neoliberalnih mjera od države neće ostati ni dugmići.

Da je vječna korupcija i bijeda. To će biti neka nova Crna Gora, na koju ćete morati da se naviknete”, zaključuje Medojević.

izvor: gradskiportal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more