IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pošta CG zaposlila za dvije godine 130 lica, mahom rođaka, prijatelja i kumova političara iz nove vlasti… (foto)

Izvori Pobjede tvrde da nakon izbora novog rukovodstva dolazi do zapošljavanja partijskih kadrova, ali i promjene politike kadriranja. ,,Zaslužni i sposobni kadrovi za koje se sumnjalo da pripadaju opoziciji degradiraju se na niže pozicije uz potencijalni mobing, a na njihova mjesta dolaze partijski podobni kadrovi, mahom bez iskustva.

PODGORICA: Svijet, Ekonomija, vijesti, četvrak, 21. IX. 2023… 11: 38… Pošta CG zaposlila za dvije godine 130 lica, mahom rođaka, prijatelja i kumova političara iz nove vlasti… (foto)

Takođe, istaknuti partijski kadrovi partija nove vlasti dolaze na visoka, često izmišljena, radna mjesta. Osim partijskih, zapošljavaju se i bliži ili dalji rođaci političara iz vrha nove vlasti, ali i iz Upravnog odbora, tvrde izvori Pobjede

Pošta CG zaposlila za dvije godine 130 lica, mahom rođaka, prijatelja i kumova političara iz nove vlasti

Pošta Crne Gore na čelu sa kadrovima Demokratske Crne Gore i Upravnim odborom koji kontrolišu partije nove vlasti zaposlila je od početka 2021. godine, pa do kraja 2022. godine više od 130 ljudi što je uvećanje od čak 12 odsto.

To pokazuje godišnji izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Pošte Crne Gore za 2022. godinu koji je usvojila Vlada u tehničkom mandatu.

SMJENA RUKOVODSTVA

U Pošti je u martu 2021. godine, nakon smjene dugogodišnje vlasti kadrova DPS-a, promijenjeno svo rukovodstvo i njeno upravljanje je prepušteno kadrovima Demokrata, SNP-a i bivšeg DF-a.

Na čelo odbora direktora je došao Igor Bulatović (SNP), a kao članovi su tada imenovani Marko Lalević (PZP). Aleksandar Dakić (Nova – DNP), Stojan Sjekloća (UCG) i Dijana Pejović (Demokrate).

Oni su za izvršnog direktora izabrali Dragana Tufegdžića (DCG) shodno sporazumu o podjeli funkcija po dubini, a kojeg je prije par mjeseci iznenada zamijenio partijski kolega Josip Đurašković.

Podaci iz vladinog izvještaja dokazuju razmjere partijskog zapošljavanja, odmah nakon izbora novog rukovodstva.

Po zvaničnim podacima, ukupan broj zaposlenih u Pošti Crne Gore na dan 31. 12. 2020. godine iznosio je 997, godinu dana kasnije je porastao na 1019. Na dan 31. 12. 2022. godine ukupan broj zaposlenih u Pošti Crne Gore iznosio je 1126.

– Prema vrsti radnog odnosa u Pošti je zaposleno 951 radnika na neodređeno vrijeme (na dan 31. 12. 2021. godine na neodređeno vrijeme bilo je 911 radnika) i 175 na određeno vrijeme posredstvom agencija za zapošljavanje (na dan 31. 12. 2021. godine na određeno vrijeme posredstvom agencija za zapošljavanje bilo je 108 radnika). Prosječan broj zaposlenih u 2022. godini je 1.103 radnika – navodi se u vladinom izvještaju.

Čitaj još:   Odgovor iz Srbije: Zahvaljujemo na ponuđenoj pomoći nadležnih institucija BiH za Novi Pazar... (foto + video)

Podaci do kojih je došla Pobjeda pokazuju da je po novoj sistematizaciji predviđeno čak 1.258 radnih mjesta, odnosno skoro 300 više nego što je bio slučaj kada su došli.

Izvori Pobjede tvrde da nakon izbora novog rukovodstva dolazi do zapošljavanja partijskih kadrova, ali i promjene politike kadriranja.

– Zaslužni i sposobni kadrovi za koje se sumnjalo da pripadaju opoziciji degradiraju se na niže pozicije uz potencijalni mobing, a na njihova mjesta dolaze partijski podobni kadrovi, mahom bez iskustva. Takođe, istaknuti partijski kadrovi partija nove vlasti dolaze na visoka, često izmišljena, radna mjesta. Osim partijskih, zapošljavaju se i bliži ili dalji rođaci političara iz vrha nove vlasti, ali i iz Upravnog odbora – tvrde izvori Pobjede

ISTRAŽIVANJE

Prema istraživanju koje je objavio dnevni list Dan, a koja su potvrđena i Pobjedi, u navedenom periodu u Pošti je na poziciji direktora kontrole poslovanja i izvještavanja postavljena Katarina Vujačić, sestra visokog funkcionera Demokrata Mila Kusovca, trenutno zaposlenog na poziciji komercijalnog direktora CEDIS-a.

Kusovac je, prema nezvaničnim informacijama, kum Danila Šaranovića, takođe visokog funkcionera Demokrata i zamjenika gradonačelnika Podgorice.

Za direktora analitike i komercijalne podrške operacijama postavljena je Ljiljana Raković, sestra od tetke lidera Demokrata Alekse Bečića, dok je za direktora podrške poslovanju, pravnih i zajedničkih poslova postavljen Miloš Saičić iz SNP-a.

Na poziciju blagajnika Pošte Crne Gore postavljena je Tanja Sošić, rođena sestra predsjednika Odbora direktora Igora Bulatovića, za rukovodioca službe analitike postavljena je Hajdana Bulatović, snaha Igora Bulatovića, predsjednika Odbora direktora.

U Pošti u Nikšiću je zaposlena Andrijana Joković, bratanična lidera SNP-a i potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića, dok je direktorica RCP Budva Marija Đurić, član Demokrata. Takođe, nedavno je nekoliko članova Demokrata zaposleno u Pošti u Golubovcima, a jedna od njih je Aleksandra Krstović, rođaka Luke Krstovića iz Demokrata, objavio je Dan. Iz Pošte CG je tada negirano bilo kakvo partijsko zapošljavanje.

POVEĆANJE

– Do povećanja broja zaposlenih došlo je zbog potreba održanja kontinuiteta poslovanja Pošte CG iz sljedećih razloga: odsustvovanje velikog broja zaposlenih po osnovu bolovanja, po osnovu odlaska zaposlenih u penziju, zbog otkaza i sporazumnih prekida radnog odnosa se umanjio broj zaposlenih, zbog korone i posljedica korone broj je varirao često čak i na dnevnom nivou, i trajao u kontinuitetu sa različitim intenzitetom broja odsutnih– kaže se u izvještaju i dodaje da je razlog povećanja broja radnika i taj što je bilo periodičnih povećanja obima posla zbog novih usluga i ugovora, a i zbog povećanja obima posla u turističkoj sezoni.

Čitaj još:   CRNI NIZ NA PUTEVIMA SRBIJE NE JENJAVA: Nakon tragedije koju je, čudom preživio Rasim Ljajić, je pod 24- časovnim nadzorom ljekara u... (foto, video)

– Uticaj nepovoljne starosne strukture je takođe djelimično uticao na povećanje broja zaposlenih, posebno kada se radi o novim uslugama sa novim aplikacijama i tehnologijama. Zbog svega navedenog i dalje je prisutan problem nedostatka radne snage u osnovnoj djelatnosti Pošte CG – tvrdi se u izvještaju.

Pad profita

Ova državna kompanija je lani ostvarila profit od 47.688 eura, to je 92,18 odsto, odnosno 561.902 eura manje nego u 2021. godini kada je Pošta CG bila u plusu od 609.590 eura.

– Ostvareni rezultat poslovanja za 2022. godinu je manji u odnosu na prethodnu godinu i planirane veličine usljed obaveze rezervisanja troškova za naknade zaposlenih u iznosu od 306.686 eura koji su ukalkulisani na osnovu izvještaja aktuara i troškova rezervisanja sudskih sporova koji su ukalkulisani na osnovu izvještaja Službe za pravne poslove, a isti se odnose na sporove iz radnih odnosa (neplaćeni godišnji odmori, prekovremeni rad itd.)– kaže se u izvještaju. Ukupni prihodi Pošte Crne Gore u 2022. godini iznosili su 17,94 miliona eura i oni su za 7,4 odsto veći u odnosu na 2021. godinu.

Sa druge strane, ukupni rashodi ostvareni u prošloj godini iznose 17,91 milion eura i veći su 11,2 odsto u odnosu na 2021. godinu.ž

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more