IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOJAN Đuranović: Žabokrečina ili kako smo skuvali mozak… (foto)

I, ne zaboravite da crnogorski đaci i studenti nikada nisu protestovali, osim ono jednom kada je zet Karađorđević, preko crnogorskih studenata u Beogradu, htio da sa 16 bombi „demokratizuje“ svoga tasta knjaza Nikolu

Kažu da se čovjek lako na lijepo navikne. Mi smo Crnogorci i po tome drugačiji od drugih – mimo narod. Mi se lako i prelako naviknemo na sve naopako, i ne znam kako i kada ali svi smo postali kao one Đinđićeve kuvane žabe. 

Ko se ne sjeća, srpski premijer Zoran Đinđić često je svoj narod upoređivao sa fenomenom „kuvanih žaba“. Naime, kada žabi postepeno zagrijevate vodu u kojoj se nalazi ona će se u jednom trenutku skuvati a da to neće ni primjetiti.

Jedan dio Srba je shvatio poruku i iskočio iz balkanskog lonca dok je onaj drugi odlučio da ubistvom premijera izvrši čin samoubistva sopstvene države.

E, izgleda smo se i mi baš dobro skuvali. Prije dva dana se vozim bulevarom i gledam bilbord na kojem piše BOJKOT sa sve onom aluzijom da mi, Crnogorci, ne ljubimo lance.

Čitaj još:   "NEMOJ DA TI SLOMIM NOS!": Verbalni okršaj u Skupštini Crne Gore, skoro prerastao u fizički sukob... (foto, video)

U tom trenutku na radiju čujem da je opozicija, i Sabrija Vulić, prihvatila da popis počne 1. decembra. I, baš nikakvu reakciju nemam, kao da sam i očekivao da će tako biti ili sam već skuvan kao i svi. Ma, ok je to, drugari, samo derite i ne zaboravite da je 1. decembra Dan borbe protiv AIDS-a, tako da nemojte bez prezervativa. 

Ako se sjetimo na šta smo se sve navikli u posljednje vrijeme onda ovo i nije nešto posebno. Mi prosto ne umijemo da se pobunimo.

autor: Bojan Đuranović

izvor: analitika.me