IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA: Gdje rade osobe, sa lažnim diplomama? (foto)

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da se sistem mora osloboditi lažnih diploma.

To je rekao u Baru, odgovarajući pitanje Primorskog portala koliko navodi da u ustanovama i institucijama radi na desetine hiljada osoba sa kupljenim diplomama suštinski urušava kredibilitet Crne Gore, koči napredak jer se neznanje, odnosno “kupljeno zvanje i znanje” utkalo u sve pore vlasti, državnih preduzeća…

“To je rupa u temelju našeg sistema, jedna nedopustiva stvar koja se nažalost nagomilavala u prethodnom periodu. Često to je bilo politički gledano kroz prste.

Mi tu kao društvo moramo da podvučemo crtu i suštinski se oslobodimo lažnih diploma i kada ljudi koji ih imaju izađu iz sistema i odgovaraju za krivično djelo, krenućemo kao zemlja naprijed i konačno ćemo moći da kažemo da se u Crnoj Gori trud i rad zaista vrednuju.

Danas, sa ovoliko lažnih diploma, velikim problemom društva, ne možemo reći da se trud i rad vrednuju. To se mora mijenjati”, rekao je Milatović za Primorski portal uz podsjećanje da je „najbolja investicija ulaganje u znanje“

Crnu Goru potresaju afere “šverca diploma” kojih prema procjenama Udruženja “Alternativa” ima oko 30.000 lažnih diploma od kojih oko 40 odsto, “vlasnika kupljenog zvanja”, suštinski bez znanja, koji rade u javnom sektoru što znači da njihovo neznanje plaćaju građani. Šverceri su zaposleni u zdravstvenom sistemu, prosvjeti, policiji….

Čitaj još:   ŽELJAN ”SRPSKOG SVETA” Jakov MILANOVIĆ: ''Nakon Brisela bi volio da ode u Beograd''... (foto)

Koliko je pojava duboko i dugo ukorjenjena u crnogorske temelje potvrđuju posljednje afere u Institutu za javno zdravlje. Jedna afera otkriva drugu pa se pod lupom medija našao i direktor državnog preduzeća koji je navodno privatni fakultet u Beogradu završio za šest mjeseci.

Kako je klupko počelo da se odmotava objedodanjena je informacija da su iz krovne zdravstvene ustanove organizovano autobusom putovali u Tutin po diplome…

U odborima direktora državnih preduzeća sjede osobe sa kupljenim diplomama, sumnja se da ih ima i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. U moru šokantnih švercerskih malverzacija i zrno istine – mnogo je.

Većina diploma je kupljeno u susjednim državama, Srbiji, Bosni i Hercegovini na privatnim fakultetima u: Tutinu, Sokocu, Kosovskoj Mitrovici, Beogradu, Banja Luci…

Ministarstvo prosjvete, nauke i inovacija ove godine podnijelo je krivične prijave protiv 11 osoba zbog sumnje da su falsifikovali diplome. Kako je saopšteno iz tog resora, u pitanju je devet diploma iz Srbije – tri sa privatne i šest sa javne visokoobrazovne ustanove, i po jedna obrazovna isprava iz Hrvatske i BiH.

Na birou rada je oko 15.000 visokoškolaca za koje nema posla, a ne mali broj radnih mjesta su zauzeli oni koji su kupili diplome.

izvor: standard.me

Čitaj još:   SPECIJALCI STIGLI U ZADNJI ČAS: Spriječeno ubistvo u Podgorici, uhapen Beograđanin... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more