IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADUTI su svi kod Danske: “LAVICE” treba protiv domaćina u Herningu, da igraju srcem, onim CRNOGORSKIM… (foto, video)

Rukometašice Crne Gore kao autsajderke ulaze u četvrtfinale 26. Svjetskog prvenstva, večeras (20. 30) protiv domaćina u Herningu, ali im predaja nije u mislima…

HERNING: Svijet, Sport, vijesti, srijeda, 13. 12. 2023… 13: 09… ADUTI su svi kod Danske: “LAVICE” treba protiv domaćina u Herningu, da igraju srcem, onim CRNOGORSKIM… (foto, video)

Davnog 17. oktobra 2009. godine, Crna Gora je shvatila šta ima – u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo za rukometašice u prepunoj “Morači” je zaustavljena Rusija (28:28), koja je samo dva mjeseca kasnije osvojila treću uzastopnu titulu prvaka svijeta.

Sljedeća godina bila je najava nezaboravne 2012, jer su “lavice” 30. maja na debiju Dragana Adžića savladale “zbornaju” usred Čehova (31:28) i pokazale da od njih tek dolazi ono najbolje. Na prvom velikom takmičenju, Crna Gora je savladala Rusiju i Španiju, a najbolja potvrda klase bio je trijumf nad Danskom, pred 12.000 njenih navijača usred Herninga.

I 2015. godine je na istom mjestu pao velikan svjetskog rukometa, koji je od tada izjednačio rezultat u pobjedama u “Jiske bank boksenu”, a večeras (20.30) časova će biti veliki favorit u četvrtfinalu 26. Svjetskog prvenstva.

7: 4

vodi Danska protiv Crne Gore u međusobnim mečevima. Ovo će biti 10. na velikim takmičenjima. “Lavice” su savladale domaće usred Orhusa u kvalifikacijama za OI (26:22) i ostavile ih bez vize za Rio de Žaneiro, a na turniru Zlatna liga su izgubile 36: 23…

Biće to repriza polufinala prošlogodišnjeg EHF Eura, u kojem je tim Jespera Jensena slavio 27:23, a sada nastupa u gotovo istom sastavu kao u Ljubljani. Tim Bojane Popović je znatno oslabljen u odnosu na taj meč, a uzgred je i umorniji, što zbog kraće rotacije, što zbog činjenice da je juče morao da doputuje u Herning iz Geteborga, preko Bilunda. Zbog toga je pitanje da li će biti dovoljno svjež za veliki obračun.

– Malo je vremena za bilo šta. Imamo dosta materijala, tome najviše možemo da se posvetimo, jer nema treninga. Znamo se, imamo osjećaj sa prošlogodišnjeg polufinala. Danska je u istom sastavu, nama fale neke igračice. Pogledaćemo taj meč, kako je sve izgledalo – naglasila je Popovićeva.

Bojana Popović
foto: IHF

Stručni konsultanti danske televizije TV2 su kritikovali nacionalni tim zbog mlake odbrane u pobjedi nad Njemačkom (30:28) na zatvaranju glavne faze, ali žena koja je kao igračica ostavila neizbrisiv trag u toj zemlji i dala osam golova u toj pobjedi 2010. očekuje drugačije izdanje.

– Dankinje su na svim ovim mečevima igrale svojim stilom, ali protiv Crne Gore imaju dodatni motiv da podignu nivo agresivnosti u odbrani. Znaju da ih od nas očekuje grublja igra, sa više faulova. One hoće da uzvrate i moramo da budemo spremne da na to odgovorimo.

Čitaj još:   Erdogan: EU nas pokušava prevariti a naše članstvo je strategija vanjske politike...

Crna Gora je plasmanom u četvrtfinale napravila veliki uspjeh, ali ne želi tu da stane.

– Djevojke bi trebalo da budu zadovoljne, ali moramo da želimo više i da probamo da se suprotstavimo vrhunskoj ekipi. Bitno je da taktički odigramo pametno, da ne jurimo nigdje, jer nema potrebe. Moramo da budemo mirne glave i sve zajedno staloženo idemo ka istom cilju.

“Lavice” su protiv Švedske promašile mnogo zicera i olako gubile lopte, to večeras ne bi smjelo da se ponovi. A možda onda ni senzacija, kao što je bila ta 2010, neće biti daleko…

– Ništa nije nemoguće u sportu, samo bi trebalo da se vjeruje. Bitno je da valorizujemo ono što stvorimo i napravimo dobro, jer nas poremeti kad promašimo otvorene šuteve i penale. Kada se sve pogodi, to podiže ekipu.

Nemamo kredit da promašujemo protiv Danske, moramo da budemo na 100 odsto, da bar pet-šest igračica dostigne maksimum na ovom turniru, kako bismo se suprotstavile vrhunskoj ekipi. Biće uživanje igrati u ovom ambijentu, bez obzira na to što će publika biti na strani Danske – zaključila je Popovićeva.

Đurđina Malović poručuje da će “lavice” igrati jedna za drugu i uživati.

– Srećne smo i ponosne. Sada sve to ostavljamo iza sebe i fokusiramo se na Dansku. Očekujem veliku borbu protiv kvalitetnog protivnika, spremamo se. Biće fenomenalna atmosfera, a motiva neće faliti. Naše je da uživamo i da vidimo koliki nam je maksimum u ovom trenutku – rekla je Malovićeva.

Malović
Malovićfoto: Boris Pejović

Kapitenka i najstarija u ovom sastavu sa 30 godina, Marina Rajčić, dodaje da ništa nije nemoguće.

– Očekujem borbu i utakmicu kakvu Crna Gora može da pruži u takvoj atmosferi. Protiv Švedske smo se ispraznile, znale smo da smo prošle, pa smo glavama bile u Herningu. Sada je fokus na Danskoj.

Znamo njihov stil igre. Jeste da su one pod pritiskom, ali znaju da uživaju u njemu. Borićemo se, nadam se da će rezultat biti dobar. Ništa nije nemoguće. Sve zavisi kako otvorimo utakmicu, igraćemo našu igru, nećemo trčati. Kako prvenstvo odmiče, stiže umor, ali je fokus tu. To je najbitnije.

Čitaj još:   ZLATKO Vujović: Buduća izvršna vlast će predstavljati zbir politika Krivokapićeve i Abazovićeve Vlade... (foto, video)
Rajčić

Jensen: Kako sa Norveškom? Prvo da dobijemo Crnu Goru

Dugogodišnji stručni konsultant danske televizije TV2, Bent Njegord, nakon pobjede nad Njemačkom je kritički govorio o defanzivi tima Jespera Jensena.

– Nije ovo bila sinhronizovana odbrana, falilo je agresivnosti i saradnje. Imali smo puno problema sa Julijom Benke na crti, bili smo previše pasivni i igrali u ritmu Njemačke – rekao je Njegord.

Sa njim su bili saglasni i bivši reprezentativci, Rasmus Bojsen i Lerke Meler.

– Sa ovakvom odbranom će biti teško protiv velikih reprezentacija, kao što su Norveška, Francuska i Holandija. Ne možemo da računamo da ćemo protiv tako moćnih odbrana stvoriti ovoliko šansi u odbrani – upozorio je Bojsen.

Triju konsultanata se kasnije pridružio i selektor, koji je imao zanimljiv odgovor na pitanje koje mu je postavila Meler – da li sa ovakvom odbranom može da se suprotstavi Norveškoj.

– Prvo moramo da pobijedimo Crnu Goru. Potpuno je suludo da pričamo šta bi funkcionisalo protiv Norveške. Ne igramo protiv nje, već protiv Crne Gore i ne možemo da preskačemo vagone. Svi mediji moraju da budu svjesni da nas čeka težak meč protiv Crnogorki i da moramo dobro da se spremimo – istakao je Jensen.

Bonus video:

BONUS VIDEO Emotivna & vrijedna pobjeda protiv Crne Gore! | Obrvan, Ježić, Mičijević & Milosavlejvić | SP 2023

izvor iBalkan.net

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more