IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VATROSLAV Belan: Crna Gora je mnogo puta u istoriji pokleknula ali nikada nije pala, neće ni u 2024… (foto)

Predsjednik Liberalne partije za Analitiku poručuje da Zapadnim Balkanom trenutno dominantno upravlja Andrićev venac u Beogradu i to je adresa sa koje prvo treba saslušati poruke da bi se „vidjela“ naša budućnost

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 02. 01. 2024… 10: 40… VATROSLAV Belan: Crna Gora je mnogo puta u istoriji pokleknula ali nikada nije pala, neće ni u 2024… (foto)

„U 2024. godini nas nažalost očekuje još veća polarizacija i još teža borba protiv antievropskih, antizapadnih, proruskih i kleronacionalističkih organizacija i ideologija koje su značajno napredovale u kreiranju srBskog sveta na Zapadnom Balkanu.

Jasno je to i po nedavnim nastupima subjekata koji čine 44. Vladu. Premijer Spajić nas nakon posjete Briselu pun optimizma uvjerava da će 2024. godina biti godina zatvaranja poglavlja i da ćemo već u prvom kvartalu napraviti velike iskorake u pregovaračkom procesu.

Vidimo i da Delegacija EU u Crnoj Gori dijeli taj optimizam, uz isticanje konstruktivne uloge opozicije“, navodi Belan za Portal Analitika. 

Godinu iza nas obilježile su turbulencije na političkoj sceni, još jedan loš izvještaj EK, stagnacija na EU putu, ali i polarizacija u svim segmentima društva. O tome što nas na političkoj sceni Crne Gore čeka u godini pred nama razgovarali smo sa predsjednikom Liberalne partije Vatroslavom Belanom.

Ni dva mjeseca od formiranja 44. Vlade najavljuju njenu rekonstrukciju

Liberalna partija se, ističe, istinski raduje tome i nadaju se da će se zaista i dogoditi. 

Predsjednik Skupštine slavi izbornu pobjedu Vučića u sred njegovog izbornog štaba, zajedno sa Dodikom i brojnim vizionarima i ideolozima srBsko-ruskog sveta. Zvaničnici izvršne vlasti nam prodaju priču da je Mandić tamo predstavljao sam sebe“, kaže Belan.

Podsjeća i da Mandić, u duetu sa predsjednikom DNP Milanom Kneževićem, u najavi 2024. godine ističe promjenu Ustava, srpski jezik kao službeni, izmjenu Zakona o državljanstvu, i sveto, kako sami kažu, u dogovoru sa Vučićem. 

„Nije prošlo ni dva mjeseca od formiranja44. Vlade, a već najavljuju njenu rekonstrukciju. Fokus Kongresa DNP, barem po onome što sam pročitao u medijima je bio na politikama koje upravo vode Crnu Goru u srBski svet, a ne u EU.

Kako Vlada kojoj se u prva dva mjeseca funkcionisanja najavljuje rekonstrukcija i koju njima svojstvenim ideologijama drže subjekti bivšeg DF, koji politike i djelovanje određuju shodno instrukcijama iz kabineta predsjednika Republike Srbije, može biti fokusirana na bilo što, a kamoli na EU integracije“, pita Belan. 

Rekonstrukcija neće donijeti ništa dobro

Predsjednik Liberalne partije stava je da najavljena i koalicionim dogovorom vladajućih partija dogovorena rekonstrukcija neće donijeti ništa dobro. 

„Podrazumijeva direktno učešće proruskih snaga u izvršnoj vlasti i to u vrlo osjetljivim resorima, poput prosvjete, preko kojih se žele implementirati politike trajnog urušavanja građanskog, sekularnog i antifašističkog bića Crne Gore i oblikovati nove generacije velikodržavnih ideja koje u formi koje su imale devedesetih godina na sreću nisu bile uspješne…

Ali sada, umotane u ukrasne celofane, osjećaju da im okolnosti idu na ruku i da će u formi otvorenih Balkana, srBskih svetova, navodnih pomirenja, ostvariti memorandumske i načertanijske ciljeve“, ističe Belan.

Spajić: Ne možemo da nagradimo prosvjetare koji ne prave…

Podsjeća i da je predsjednik DNP, Milan Knežević u najavi rekonstrukcije naglasio da je važno da u toj vladi niko nikoga ne pokušava ideološki i programski prevaspitavati. 

„Ako to nije dokaz da Mandić i Knežević žele da u rekonstruisanu vladu u punom kapacitetu unesu svoju poznatu prorusku ideologiju i politiku srBskog sveta, i da im u tome niko ne smeta, ne znam što je? Možemo li očekivati da čak i takva vlada dobije atribut proevropske“, pita Belan.

Mora, dodaje, priznati da je u tom dijelu ogulgalo na upozorenja međunarodnih partnera, barem onako kako su se do sada formulisala i prenosila.

„I trenutno ta upozorenja ne vidim kao faktor koji ozbiljno može uticati da se Crna Gora otrgne iz čeljusti kleronacionalističke proruske politike“, kaže Belan.

Zapadnim Balkanom trenutno dominantno upravlja Andrićev venac

To se, smatra sagovornik Analitike, definitivno pokazalo na primjeru kreiranja 44. Vlade, koja je, i pored svih „upozorenja“, skrojena onako kako je to zamislio Vučić, sa 40% „dubine“ DF-a i Andrijom Mandićem, Putinovim „herojem“ kao predsjendikom Skupštine Crne Gore. 

„Dakle, Zapadnim Balkanom trenutno dominantno upravlja Andrićev venac u Beogradu i to je adresa sa koje prvo treba saslušati poruke da bi se „vidjela“ naša budućnost“, izričit je Belan.

Kako dodaje, aktuelni protesti u Beogradu i reakcija zapadnih adresa to dodatno dokazuju.

„Imajući u vidu iskustvo u kreiranju 44. Vlade, nemam pozitivna očekivanja u nekakav preokret u korist evropske Crne Gore, osim ako međunarodni partneri drastično ne promjene pristup i retorički i na terenu. Ili nas premijer Spajić zaista pozitivno iznenadi“, smatra Belan. 

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 1. decembar 2020. godine

Pri tome, kako napominje, u 2024. se održavaju izbori za EU parlament, članice i EU će biti fokusirane na taj neopisivo važan događaj, u SAD se održavaju predsjednički izbori takođe nemjerljivog značaja za dalju arhitekturu na globalnoj sceni i teško je, kaže, očekivati da će se ovi centri u 2024. posvetiti Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori. 

„Do 2025. kada se sve postavi, a imam bojazan kako će se i u kom pravcu postaviti, ako sami nešto ne preduzmemo, srBski svet će učiniti ono što mu je naum. Na kraju ovog odgovora citirao bih početnu rečenicu uvodnog teksta posljednjeg broja časopisa „The Economist“ u ovoj godini: ‘2024. godina će biti veoma stresna za sve one kojima je stalo do liberalne demokratije'“, naglašava Belan.

Tamna mrlja nad popisom pojačana korišćenjem „piši– briši“ olovaka

Osvrnuvši se na popis stanovništva, Belan podsjeća da je Liberalna partija aktivno učestvovala u naporima opozicionih partija da se popis u svakom organizacionom segmentu učini prihvatljivim i da bude sproveden na način da odražava pravu sliku današnjeg crnogorskog društva. 

„Ipak nekoliko puta smo ponovili da je cjelokupan proces zahvaljujući aktivnostima velikosrpskih i kleronacionalističkih ideologa i organizacija u pravcu promocije lažirane, falsifikovane istorije, beskrupuloznim uticajem na građanke i građana Crne Gore kojima se „savjetuje“ ko su, što su i kojim jezikom govore u sopstvenoj zemlji, kontaminiran od samog početka.

Pomoć u svemu tome, upornim insistiranjem da se popis održi početkom novembra,imali su u 43. Vladi, bivšeg premijera Abazovića“, navodi Belan.

Tamna mrlja nad ovim popisom je, smatra sagovornik Analitike, zatim pojačana i dokazanim korišćenjem „piši – briši“ olovaka od strane ne malog broja popisivača. 

Otkriveno da 16 popisivača koriste olovke ,,piši- briši“!

„Do kraja će ostati upitnik koliki broj popisivača koji su koristili te olovke nije uhvaćen i koliko građana je njima popisano, te za koliko građanki i građana su prepravljeni podaci. I ovom prilikom pozivam građane da odmah nakon što to bude moguće provjere da li su njihovi podaci ispravno, onako kako su ih saopštili popisivaču, upisani u sistem.

Poznajem i građane koji su izjavili da govore srpskohrvatskim jezikom. Da vidimo kako će se „obraditi“ njihov jezik, kako će ga sistem „prepoznati“. Određeni broj građana, iako se to od njih ne traži niti je potrebno za statistiku, pored vjerskog opredjeljenja u zagradama stavljaju i konkretnu vjersku organizaciju kojoj pripadaju i to objavljuju na društvenim mrežama. Zašto?

Radi li se o izolovanim pojedinačnim slučajevima ili organizovanom djelovanju sa ciljem da se crkve takmiče i kasnije iz toga izvlače nekakve argumente za poseban status u crnogorskom društvu“, objašnjava Belan.

I na kraju, dodaje on, „šlag“ – predsjednik Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka je u finišu procesa prikupljanja podataka podnio ostavku, jer kako tvrdi softverom se neće na potreban način provjeravati podaci, neće se moći utvrditi ni autentičnost popisanih osoba i neće se poštovati ono što je odlukom Vlade definisano. 

„Ta odluka je usvojena nakon sporazuma sa opozicijom. Dakle otvorio se dodatni veliki prostor za manipulacije i iskrenost premijera Spajića i njegove dobre namjere su sada pod velikim upitnikom.

Uslovno povjerenje se djelimično može vratiti samo hitnom odlukom da se softver kreira sa svim dogovorenim opcijama provjere prikupljenih i obrađenih podataka. Pozdravio sam i zahtjev Crnogorske evropske partije da se odvoje podaci naših državljana od podataka popisanih stranaca“, naglašava Belan.

Moramo se snažnije i agresivnije boriti za očuvanje ljudskih prava

Govoreći o planovima, Belan ističe da je naredna godina važna za Liberalnu partiju. 

„Obilježićemo dvije decenije djelovanja i ući u novu eru u kojoj ćemo prezentovati novu političku ponudu, liberalno demokratske politike i ideje koje će, svojstveno liberalima, ići „ispred vremena“. Ipak, kada u Crnoj Gori kažemo „ispred vremena“, nažalost često se radi o idejama i politikama koje savremeni razvijeni demokratski svijet već primjenjuje i poznaje“, kaže Belan. 

Jasno je, smatra sagovornik Analitike, da zahvaljujući političkim elitama koje su preuzele rukovođenje procesima od 2020. crnogorsko društvo nazaduje i na polju ljudskih prava.

„Subjekti lokalne vlasti u Glavnom gradu sada već sasvim jasnim direktnim djelovanjem žele onemogućiti funkcionisanje LGBTQ+ zajednice. Nastavnici u školama našu djecu već otvoreno „uče“ da je referendum o nezavisnosti Crne Gore navodno bio nepravedan i falsifikuju i taj dio naše istorije, učenike usmjeravaju prema crkvenoj dogmi, država nastavlja da neograničeno sipa novac poreskih obveznika u vjerske škole dok nam je zdravstveni sistem u raspadu.

Čitaj još:   OLUJA NOSILA LJUDE: Prevrnula kamion na auto putu u Hrvatskoj... (video)

U Tivtu u okviru novogodišnjeg prazničnog programa na Pine, na Božić po gregorijanskom kalendaru imali smo prilike slušati stihove Baje Malog Knindže. Valjda se omaklo, a i „ukusima se ne raspravlja“, jel‘ tako?

Bukvalno protjerivanje kritički nastrojenih novinara Tamare Nikčević i Đorđa Šćepovića sa Gradske Televizije pokazuje pravac djelovanja u oblasti medija, i imajući na umu vlasničku strukturu medija sa nacionalnom frekvencijom, stvaraju se svi uslovi da se mediji „poklope“ po „naprednjačkom“ uzoru u Srbiji“, upozorava sagovornik Analitike.

Zbog toga ćemo se, naglašava Belan, morati još snažnije, a i agresivnije boriti i za očuvanje ionako skromnih dostignuća na polju ljudskih prava, sekularizma, građanske slobodarske svijesti, uz propagiranje politika, posebno u ekonomiji i privredi, koje daju ispravnei efikasne odgovore i rješenja na izazove savremenog svijeta.

 

„Vraški težak posao je to u Crnoj Gori uvijek bio, a u ovom vremenu i ovim okolnostima, za vanparlamentarnu partiju dodatno je teži“, ukazuje Belan.

LP traži nove modele funkcionisanja 

Navodi i da LP želi da traži nove modele funkcionisanja i političkog djelovanja.

„Prije svega, želimo okupiti i vratiti povjerenje kod liberalno demokratskih pojedinaca i grupacija. Pokazati im da zaslužujemo povjerenje i dokazati im da nećemo iznevjeriti njihovo angažovanje, pomoć i saradnju.

Pokazaćemo otvorenost za uspostavljanje bliže saradnje sa svim onim građanskim organizacijama, partijama i pojedincima sa kojima imamo najviše zajedničkih imenitelja i ciljeva, i na polju strateških opredjeljenja građanske, evropske Crne Gore i na polju ekonomije, kojima je prije svega Crna Gora iznad sopstvenog ličnog ili partijskog interesa“, navodi Belan.

Vanparlamentarno djelovanje je, ističe, u najmanju ruku izazovno. 

„Zahtjeva puno truda, odricanja, partizanske političke borbe ponekad, ali nemamo pravo na izgovor jer živimo u digitalnom dobu u kojem je najmanje važno da vas prenese centralni dnevnik državne televizije ili neki parlamentarni kanal. Sve što želite kazati ili uraditi, ako to zaista želite, danas je mnogo lakše nego prije 30 godina, ako u potpunosti iskoristite mogućnosti koje daje savremena digitalna tehnologija“, smatra Belan.

Nastavak Vučićeve politike donijeće nam status „17. izborne jedinice“

Na pitanje šta će nastavak Vučićeve politike donijeti Crnoj Gori, sagovornik Analitike odgovara – „donijeće nam „članstvo“ u srBskom svetu, status „27. izborne jedinice“ u tom svetu naočigled naših međunarodnih partnera“.

„Donijeće nam ono što Slobodan Milošević nije uspio napraviti u Crnoj Gori jer smo tada imali pravi odgovor uz snažnu podršku Zapada. Sve je jasno iz Vučićevog stava da su tadašnje vlasti u Srbiji „pustile Crnu Goru da ode“.

Dakle, Srbija je nas „pustila“, kao da nam je bila potrebna njena dozvola, kao da smo njen posjed, i Vučić to želi „ispraviti“ i vratiti Crnu Goru u orbitu očigledno nepromjenjive velikodržavne politike zvaničnog Beograda. Možda će nam donijeti status, ulogu, poklona Srbiji, odnosno Aleksandru Vučiću za ono što je obećao zapadnim partnerima u odnosu na Kosovo“, ističe Belan.

Ipak, poručuje, neka završna poruka, u duhu praznika, bude optimistična. 

„Sve zavisi i dalje od nas, građanski, emancipatorski, evropski i antifašistički opredjeljenih partija, organizacija i pojedinaca. Crna Gora je mnogo puta u istoriji pokleknula, ali nikada nije pala. Neće ni u 2024, ni nikada. Jer je VJEČNA!

U to ime, svim građankama i građanima Crne Gore želim srećnu 2024. godinu, ispunjenu uspjesima, dobrim zdravljem, prosperitetom i neka se ispune najave premijera Spajića o našim velikim iskoracima u EU integracijama. Radujemo se takvoj godini“, zaključuje Belan. 

izvor Portal analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more