IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AMERIKANCI O ODLUCI SRBIJE DA UVEDE OBAVEZNI VOJNI ROK: ZAŠTO SU SPOMENULI DODIKA? (foto, video)

Inicijativa o vraćanju obaveznog vojnog roka „smiješna i apsurdna“

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 05. 01. 2024… 08: 40… AMERIKANCI O ODLUCI SRBIJE DA UVEDE OBAVEZNI VOJNI ROK: ZAŠTO SU SPOMENULI DODIKA? (foto, video)

Srbija bi trebalo da ponovo uvede obaveznu vojnu službu, objavilo je ministarstvo odbrane, dok tenzije nastavljaju da eskaliraju na Balkanu, piše američka novinska agencija Associated press o inicijativi Ministarstva odbrane Srbije da se vrati obavezno služenje vojnog roka u trajanju do četiri mjeseca.

Inicijativu za vraćanje obaveznog vojnog roka nekadašnji načelnik Uprave za odnose sa javnošću Vojske Srbije Petar Bošković vidi kao „smIJešnu i apsurdnu“ i tumači je kao medijsko spinovanje.

On za Glas Amerike kaže da je javnost u Srbiji u proteklih 10 godina barem 20 puta mogla da čuje slične najave, a poslednji javni istup Ministra odbrane Miloša Vučevića vidi kao skretanje pažnje sa navodnih izbornih neregularnosti i dopuštanja građanima Kosova da sa tablicama sa oznakom „RKS“ od 1. januara neometano prolaze preko teritorije centralne Srbije.

„Osnovno je pitanje – zbog čega smo uveli profesionalnu vojsku? Uveli smo je pre svega zbog prigovora savesti, a to bi ministar odbrane kao pravnik trebalo da zna. Ne možete jednom stečeno pravo da ukidate.

Ako ste već hteli nešto da uradite sa vojskom imali ste do sada niz prilika. Zašto niste uveli aktivnu rezervu, što ide zajedno „u paketu“ sa profesionalnom vojskom? Dakle – aktivna rezerva, pasivna rezerva i profesionalni vojnici. To je jedan paket koji je trebalo da se uvede, ali vlast po tom pitanju nije mrdnula prethodnih 12 godina“, kaže Bošković koji je i član pokreta „Srbija centar“.

Čitaj još:   "IMA NAS": MARKO Milačić demonstrantima pokazao tri prsta, isti skandiraju "Izađite izdajice na ulice Podgorice" (foto, video)

Sve to, piše AP, „u cilju povećanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje obuke aktivnog i rezervnog sastava“.

U saopćenju se navodi da je prijedlog Generalštaba Vojske Srbije došao nakon „detaljnog razmatranja opće sigurnosne situacije i aktuelnih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja“.

Dodaje se da je prijedlog proslijeđen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na razmatranje. Nije precizirao uzrast potencijalnih regrutovanih osoba.

Srbija je suspendirala obaveznu vojnu službu 2011. usred nastojanja da se profesionaliziraju oružane snage.

Ali izgleda da je zemlja sada blizu da ukine suspenziju uprkos zabrinutosti da bi se vlada mogla boriti da plati troškove takve jedne inicijative.

Tenzije su, ukazuje AP, bile visoke na Balkanu koji je prošao kroz krvavi raspad bivše Jugoslavije 1990-ih.

Iako formalno neutralna, srpska vojska održava bliske veze sa Rusijom odakle je nabavljala većinu svog naoružanja, uključujući borbene avione i tenkove.

Iako formalno traži članstvo u Europskoj uniji, Srbija je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu.

Tenzije su se prvenstveno vrtjele oko bivše srpske pokrajine Kosovo koje je proglasila nezavisnost 2008. godine, što Srbija i saveznici Rusija i Kina ne priznaju.

Beograd je u proteklih nekoliko mjeseci više puta podizao borbenu gotovost svojih snaga na granici s Kosovom.

Srbija je također održavala srdačne odnose sa NATO-om čije su mirovne trupe stacionirane na Kosovu od 1999. godine kada je zapadna vojna alijansa intervenirala da zaustavi krvavi obračun Beograda protiv separatista kosovskih Albanaca.

Čitaj još:   MILUTIN Cerović: Lagati sad!- Gazde sa topčiderskog brda nisu vam uposlili bukvalno niti jednog jedinog Crnogorca u državnu službu Srbije... (foto) 

Još jedan nestabilni region je Bosna i Hercegovina, naglašava AP, u kojoj separatistički lider bosanskih Srba prijeti da će proglasiti polovinu Bosne koju kontroliraju Srbi nezavisnom i da će je ujediniti sa susjednom Srbijom.

BONUS VIDEO; DOBRA ODLUKA!? Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka? – BALKANIJADA

(SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more