IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ammar BORANČIĆ: Vlažni snovi bivšeg DF- a: Pogubna ideologija trpanja naroda u jednu državu, ostaće pusta želja ANDRIJI Mandiću… (foto)

Prošlu godinu obilježile su dvije Vlade, obije nestabilne, izbor novog predsjednika države kao i parlamentarni izbori koji su pokazali da građani nijesu oduševljeni učincima vlasti posljednje tri godine.

Ipak, te promjene ogolile su do kraja neke stvari pa prvi put imamo na čelu Skupštine čovjeka koji se proklamuje kao četnički vojvoda a na čelu države nekoga ko se kune u sramno nasljeđe ’90- ih kao svoju moralnu vertikalu sa veličanjem Bulatovića,kaže u razgovoru za portal Standard potpredsjednik Liberalne partije Ammar Borančić, te dodaje da obojica sa vrha vlasti ne propuštaju priliku da obrukaju sebe i državu na beogradskom kanapeu kod velikog vožda.

Prema riječima Borančiča srljanje, populizam, relativizacija, mediokriteti i nedostatak bilo kakve odgovornosti, u najkraćem, karakteristike su crnogorske političke scene u prošloj godini.

“Politička previranja, nažalost, nijesu izrodila ništa korisno i kvalitetno za građane na pozicijama odlučivanja, pa se sa zebnjom može konstatovati da još uvijek živimo duh “kontrarevolucije” koja izjeda sve pore društva. Prošlu godinu obilježile su dvije Vlade, obije nestabilne, izbor novog predsjednika države kao i parlamentarni izbori koji su pokazali da građani nijesu oduševljeni učincima vlasti posljednje tri godine”, kaže Borančić

Ipak, kako kaže, te promjene ogolile su do kraja neke stvari pa prvi put imamo na čelu Skupštine čovjeka koji se proklamuje kao četnički vojvoda a na čelu države nekoga ko se kune u sramno nasljeđe ’90-ih kao svoju moralnu vertikalu sa veličanjem Bulatovića, a obojica sa vrha vlasti ne propuštaju priliku da obrukaju sebe i državu na beogradskom kanapeu kod velikog vožda.

“Sumorna slika crnogorske politike koja se preslikava na sve pore društva, pa nam je školstvo na začelju Evrope, zdravstvo na staklenim nogama, a priliku da kroje sudbinu dobili su i poneki dežurni influenseri i pajaci koji nemaju u biografiji ništa korisno za ovo društvo”, ocjenjuje on.

Ipak, prema njegovim riječima, dobra stvar u svemu jeste da je takva situacija usmjerila i opozicione redove na konsolidaciju, pa smo na čelo svih partija dobili nova lica, akademska zajednica se razdrmala, a društvo je pokazalo da ima snažnu građansku svijest i duh građanske neposlušnosti koji može da bude sjajan temelj za budući razvoj zdravog i naprednog društva.

“Centrifugalne sile snažne su, oponenti otvorenog društva jačaju svuda u regionu i Evropu, ali vjerujem da je za nas to samo još veći izazov, a ne nikako razlog za očajanje. Tako razmišlja, vjerujem, svaki liberal i slobodan građanin u vremenu društvenih previranja”, kaže on.

Prema njegovim riječima, ono što raznorazne populističke politike već godinama ne mogu ili ne žele da shvate jeste da svojim političkim djelovanje otvaraju vrata upravo radikalnim političkim akterima i prepuštaju im pozicije moći.

“Ta opasna igra već pokazuje svoje posljedice i naravno da se bivši DF neće zadovoljiti da bude ukras na reveru ove vlasti koju zapravo on održava.

Po čuvenoj “dubini” su završili posao, ostalo je još da preuzmu najviše državne položaje. Problem je što ta politika ima jasnu ideološku matricu koja uopšte nije u interesu Crne Gore, građanskog društva i evropske budućnosti, i mnogo je zdravije i ponovo ići na parlamentarne izbore nego formirati Vladu u kojoj će ključne pozicije pripasti takvim političkim partijama koje i ovih dana u Skupštini, ponovo, najavljuju preispitivanje referenduma iz 2006”, jasan je on.

Čitaj još:   JASMILA ŽBANIĆ PROGLAŠENA NAJBOLJOM EVROPSKOM REDITELJICOM: "Zahvaljujem se ženama Srebrenice koje su glas mira u Evropi..." (foto, video)

U prethodnom periodu u crnogorskoj javnosti sve glasnije se pominje cijepanje u vladajućoj partiji Pokret Evropa sad. Preme riječima potpredsjednika Liberalne partije Amara Borančića, to može biti samo zdravo za Crnu Goru ukoliko se jasno kristališu političke razlike predsjednika države i Vlade, da makar znamo na čemu smo kao država i građani.

“Uvjeren sam da i u tom pokretu postoji dobar dio ljudi koji ipak ne misli da politika Momira Bulatovića ili crkvena učenja mogu biti zvijezda vodilja moderne Crne Gore i koji se gnušaju podaničkog odnosa vrha Crne Gore prema političarima u regionu”, kaže on.

Borančić je mišljenja da i ovakav odnos prema političarima u regionu je i odraz izbora partnera aktuelne Vlade, no, kako kaže, ova Vlada je uložila neke napore u oživljvanju procesa EU integracija.

“Mora se priznati da je, u odnosu na prijethodne, Vlada pokušala da uloži neke napore u oživljavanje procesa EU integracija, noza sad, čini se, nedovoljno i anemično.

Upravo takva raspolućenost državne politike koja vuće, svak na svoju stranu, i nedostatak jasne zajedničke vizije evropske perspektive države učini će da procesi evropeizacije ostanu pasivni i mrtvo slovo na papiru. To je strateška greška ove Vlade prilikom izbora partnera u samom procesu njenog formiranja i očigledan nedostatak dugoročne vizije i hrabrosti”, pojašnjava on.

Upravo partneri Vlade bivši DF ovih dana demonstriraju svoji medijski istupima koliko ih zapravo ne interesuju EU integracije.

Kako kaže, sa svojim starim ali jednako suludim i pogubnim ideologijama, vlažnim snovima promašenih velikodržavnih politika i ostrašćenih nacionalista koji nemaju druge ideje osim da trpaju narode u jednu državu, iscrtavaju granične linije, a život čovjeka im je potrošna roba.

“Kako god, to će i ostati samo pusti snovi jer se temelje na manipulacijama i neistinama. Crnogorski Ustav i zakoni već prepoznaju kako crnogorski tako i srpski i sve druge jezike kojim se govore u državi, takođe latinično i ćirilično pismo su jednaki, a zakon propisuje pravo svakom da koristi svoje nacionalne simbole”, jasan je Borančić.

Ako neko misli da nametne isključivo svoje ideje o nacionalnom osjećaju tu se prevario.

Međutim, ovo je još jedan dobar primjer do čega dovodi nezajažljiva želja za vlašću i spremnost da se većina formisa po svaku cijenu, osim toga, ovo nažalost i potpuno deplasira pokušaje relativizacije da je opozicija uzbunjivala javnost pričama o prijetnji velikosrpskog nacionalizma, dok nam sa najviših državnih adresa Crne Gore i regiona stižu neprestano poruke mržnje, nipodaštavanja i relativizacije svega što ima veze sa građanskom Crnom Gorom.

No, nije prvi put da će pomahnitali šovinizam slomiti zube, pa ne vidim što to ne bi bilo tako i ovoga puta”, kaže potpredsjednik Liberalne partije.

Spajićev “paf-paf” budžet slika populističke i prazne priče

“Čini se da je ovo “paf-paf” budžet, kako voli da kaže premijer Spajić. Projektovan na oko 3.5 milijardi, ali već sad sa prazninom od 700 miliona, i prostorom za nova zaduženja od gotovo 2 milijarde eura, dakle mi Budžet i nemamo”, kaže Borančić.

“Sve to bez povećanja plata, bez prosvetara i zdravstva i bez ujednačenog povećanja svih penzija. Osim populističke i prazne priče nije urađeno ništa konkretno, to pokazuje podatak da imamo čak 35 % manje investicija u ovom momentu, a to je glavni zamajac razvoja, kad na to dodate činjenicu da je oko 20.000 preduzeća u blokadi te da predloženim zakonima Vlada planira podizanje svih nameta i dažbina za privredu, dobija se savršen okvir za rapidno smanjenje ekonomske aktivnosti i jačanje sivog tržišta”, objašnjava on i dodaje da siva ekonomija u Crnoj Gori 2022. godine, u formalnom sektoru, prema anketnom metodu, iznosi 20.6% BDP, sko bi se to posmatralo u eurima, siva ekonomija “pojede” preko milijardu eura novca koji država izgubi svake godine.

Čitaj još:   MIODRAG Vlahović: "Z" na pjenu od mora...

“Ukratko, prihodna strana Budžeta ostaje upitna, dok se rashodi, naročito za tekuću, svakodnevnu, potrošnju, sve više uvećavaju. Da ne govorim o galopirajućoj inflaciji o kojoj Vlada ne pominje ni riječi. Možda je najslikovitiji opis stanja ono što se dešavalo prije samo par decenija u ovo državi, građani su imali plate od nekoliko milijardi, ali za to nijesu mogli da kupe ni parče hljeba, ovdje dakle niko ne govori o kupovnoj moći već samo o ciframa”, pojašnjava Borančić.

Kako kaže, neophodno je naglasiti da inflacija u Crnoj Gori jos od 2022. godine nije izazvana isključivo dešavanjima na međunarodnom nivou već je ona prvenstveno posljedica vještačkog rasta zarada.

“To potkrepljuje činjenica da je Crna Gora već u martu 2022 godine imala stopu inflacije skoro 10%, kad se nijesu osjećale posljedice rata u Ukrajni.  Analizirajuci trenutno situaciju, stopa inflacije u avgustu mjesecu iznosi 8.6%. Ipak, moramo naglasiti da su u Crnoj Gori u periodu dvije godine cijene rasle skoro 25 % a u periodu od 3 godine skoro 30%, a novim zakonima predlaže je dodatno uvećanje taksi na određene prehrambene proizvode”, kaže Borančić i dodaje da je jedini način da se krene u borbu sa inflacijom jeste da se dopusti privredi i tržišu da prodiše, malim privrednicima da rade bez države koja im visi o vratu, da se podstiče preduzetništvo, a smanjuju nameti i porezi a ne suprotno.

“Sa nikad glomaznijim državnim aparatom i partijskim zapošljavanjem koje već poprima epske razmjere u desetinama hiljada, to je nemoguće”, zaključuje Borančić.

izvor: http://standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more