IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RASPAD POKRETA ,,EVROPA SAD“: Dan nakon ostavke JAKOVA Milatovića, ,,kupovina političkog mira“ i većinske podrške za rad 44. vlade CRNE GORE… (foto, video)

 Predsjedništvo PES- a odstranilo iz stranke funkcionera te partije i ministra pravde… Pitanje je koliko dugo Milojko Spajić i njegovi mogu ostati u sedlu vlasti ako trajno izgube kontrolu nad najosjetljivijim dijelom državnog aparata u kojem se, godinama unazad, kreiraju i političke spletke i brojne afere…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 26. 02. 2024… 17: 52… RASPAD POKRETA ,,EVROPA SAD“: Dan nakon ostavke JAKOVA Milatovića, ,,kupovina političkog mira“ i većinske podrške za rad 44. vlade CRNE GORE… (foto, video)

epuna 24 sata nakon što je zamjenik predsjednika Pokreta ,,Evropa sad“ Jakov Milatović podnio ostavku na sve stranačke funkcije i napuštio partiju, Predsjedništvo PES-a donijelo je juče, preglasavanjem, odluku koja će dodatno potresti partiju – ministar pravde i član Glavnog odbora Andrej Milović isključen je iz stranke!

Iznenađujuća i radikalna odluka Predsjedništva PES-a pokazatelj je velikih unutrašnjih trvenja unutar stranke, što će se drastično odraziti i na poziciju PES-a unutar parlamentarne većine, odnose snaga u bezbjednosnom sektoru, ali i na rad 44 .vlade, rejting premijera i predsjednika PES-a Milojka Spajića.

Tim prije što je ministar pravde Milović bio prepoznat kao ključni politički štit premijera Spajića, odbrana od pokušaja Bečićevih Demokrata i Abazovićeve Ure da kontrolišu bezbjednosni sektor. 

SPAJIĆEVA ODLUKA 

Za novog člana Predsjedništva predložen je ministar energetike i rudarstva prof. dr Saša Mujović, koji je do juče slovio za nezavisnog, nestranačkog eksperta. Kako se očekivalo, Predsjedništvo je konstatovalo ostavku zamjenika predsjednika PES-a Jakova Milatovića. Takođe, konstatovano je da Radinka Ćinćur više i zvanično nije dio organa Pokreta.

Prema informacijama Pobjede, ostavka Milatovića i isključivanje Milovića nijesu međusobno povezani, jer su njih dvojica već duže u različitim ,,političkim rovovima“.

– Isključivanje Milovića nema veze sa ostavkom Milatovića, u pitanju su dvije potpuno različite stvari, rekao je Pobjedi izvor iz samog vrha PES-a.

Prema izvorima našeg lista iz Predsjedništva, ministar pravde je isključen iz stranke na inicijativu predsjednika PES- a Spajića, čija ekipa je u Predsjedništvu glasala za radikalno rješenje kojim je Andrej Milović potpuno odstranjen iz političkog života partije.

Članovi Predsjedništva PES- a su, osim Milojka Spajića, i Olivera Injac, Filip Ivanović, Maida Gorčević, Boris Pejović, Vasilije Čarapić, Tihomir Dragaš, Filip Radulović, Branko Krvavac, Mirko Đukić, Anđela Jakšić-Stojanović, Aleksandar Grgurović i Vlado Bojović.

Spisak članova svjedoči da Spajić ima jasnu većinu, time i apsolutnu kontrolu, nad odlukama koje donosi Predsjedništvo, što znači da isključenje Milovića ne može biti rezultat akcije Milatovićevih pristalica.

Iznenađuje ekspresna brzina isključivanja Milovića, samo dan nakon ostavke Milatovića, imajući u vidu da je centrala PES-a mjesecima izbjegavala da isključi odmetnute poslanice Jevrosimu Pejović i Radinku Ćinćur.

Utoliko prije što je Andrej Milović, bukvalno do juče, slovio za bliskog Spajićevog saveznika u sukobu sa predsjednikom Milatovićem, još i više u teškim razračunavanjima sa liderom GP Ura Dritanom Abazovićem.

Ministar pravde je sam donedavno izjavljivao da je upravo on ,,politička kičma“ predsjedniku PES-a i premijeru Spajiću. Zašto je onda Spajić odlučio da se oslobodi vjernog političkog saveznika – je li to rezultat premijerove samovoljne odluke ili je isključenje Milovića iz stranke rezultat velikog pritiska i Spajićeve političke trgovine?

MILOVIĆEVI ,,GRIJESI“ 

Izvori našeg lista ističu da je jedan od ključnih razloga bio oštar Milovićev sukob sa šefom Specijalnog policijskog odjeljenja Predragom Šukovićem. 

Čitaj još:   Iz PES- a poručuju JAKOVU Milatoviću: Bolje da se bavi svojim poslom nego što izigrava zaštitnika Abazovićeve Vlade... (foto)

Iako je ministar pravde raskrinkao Šukovićeve konekcije sa ljudima iz kriminalnog miljea u Budvi, manipulacije sa kupovinom stana i keš transakcije u iznosu od čak 140.000 eura, Milović je očito – ,,udario u živac“, tamo gdje ne treba. Osim toga, Milović je sedmicama otvoreno optuživao Abazovića, ali i Šukovića, za pokušaj montiranja ,,afere Do Kvon“ i namještanja krivice na leđa Spajića.

Nakon što je specijalni tužilac Vladimir Novović oćutao Milovićev napad na Šukovića na sjednici Odbora za bezbjednost, šef Specijalnog odjeljenja – poslije očite naklonosti Bečićevih Demokrata, a još više potpomognut od ,,uraša“ Abazovića i Adžića koji su pričali o ,,Milovićevoj korupciji“, uz medijsku logistiku koncerna ,,Vijesti“ – Šuković je krenuo u uzvratni udarac.

Serijal tekstova Vijesti, priloga na portalu i televiziji, uz iste priloge na srpskim televizijama u Crnoj Gori, a potom i saopštenja Ure i Demokrata – sve o odluci ministra pravde da Turskoj ne izruči Binali Čamgoza – bili su vrlo jasni pritisak. Ne na Milovića, već na premijera Spajića!

Uz sve to, krenule su i ,,pouzdane“ informacije da je odluka o neizručenju Čamgoza ,,kupljena za dva miliona eura“, da je sve posredovano ,,preko jednog Milovićevog rođaka iz Beograda“ – očito su bili usmjereni pritisak na vrh PES-a.

Formulacija iz saopštenja PES-a, ,,da će pozicija Milovića u Vladi Crne Gore biti otvorena uoči planirane rekonstrukcije“, ukazuje da je Spajić ukalkulisao Milovićevu ministarsku poziciju u pregovorima o budućoj rekonstrukciji 44. vlade. Da li se tako crta mjesto za ulazak Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića i izlazak kadrova Bečićevih Demokrata?

Spajić je prije petanaestak dana javno saopštio da nije konsultovan povodom neizručenja Čamgoza, ali tada nije pominjao bilo kakve sankcije prema ministru pravde pravdajući to Milovićevim neiskustvom kao ministra.

Juče je premijer i prvi čovjek PES-a, izgleda, definitivno prelomio i odrekao se Milovića.

– Procjena je da je Milović sukobom sa Šukovićem, ali i neizručenjem Čamgoza i spekulacijama koje su se pojaville tim povodom, nanio ozbiljnu štetu PES-u. Zato je morao da plati i stranačkom, ali i ministarskom funkcijom – izričiti su izvori Pobjede koje smo konsultovali juče.

Niko, međutim, od naših izvora iz PES-a nije odgovorio na pitanje Pobjede- da li je Spajić pristao da politički trguje i ,,pusti Milovića niz vodu“, radi lagodnije političke trgovine?

DVOSTRUKI MOTIVI 

Formulacija iz saopštenja PES-a – ,,da će pozicija Milovića u Vladi Crne Gore biti otvorena uoči planirane rekonstrukcije“ – ukazuje da je Spajić ukalkulisao Milovićevu ministarsku poziciju u pregovorima o budućoj rekonstrukciji 44. vlade. 

Preciznije rečeno: funkcija ministra pravde, koja po koalicionom sporazumu pripada PES-u, biće ponuđena potencijalno novim koalicionim partnerima za rekonstrukciju koja će očigledno uslijediti ranije nego što je planirano.

Da li se tako crta mjesto za ulazak Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića i izlazak kadrova Bečićevih Demokrata?

Ali prije rekonstrukcije Spajić će morati i da se nosi sa nekim političkim izazovima na koje nije računao i koji mu svakako sada, kada je kriza u PES-u vidljiva svima – nikako ne odgovaraju. Riječ je o politički neugodnoj najavljenoj posjeti Milorada Dodika, čovjeka sa crne liste SAD, koji je nadavno išao ,,na noge“ i Vladimiru Putinu i ruskom satelitu Aleksandru Lukašenku. 

Da li će se, osim sa predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem, Vučićev čovjek od povjerenja sastati i sa premijerom Spajićem i kako će na sve gledati zapadni partneri? 

Čitaj još:   DETALJE AKCIJE SIPA-e: Ulov decenije,našao se u kamionu, za šta se sve tereti uhapšeni Ante… (foto)

SPAJIĆEVA ,,PREDAJA“ BEZBJEDNOSNOG SEKTORA 

Dok se Spajić i njegovo krilo PES- a nalaze na političkoj raksrsnici i teško je predvidjeti u kom pravcu će ići odnosi sa strankama koalicije ZBCG Mandića i Kneževića, Jokovićevim SNP-om i Bečićevim Demokratama – neke posljedice jučerašnje odluke premijera već su izvjesne.

Odstranjivanjem iz partije Andreja Milovića, prvak PES-a, premijer Spajić, definitivno se odrekao – kontrole nad bezbjednosnim sektorom. Ministar pravde Milović je do sada značajno uticao na neke promjene: generalni inspektor Artan Kurti morao je da ode iz ANB-a, ugrožena je bila pozicija šefa SPO- a Šukovića, a bila su spriječena neka nastojanja Demokrata da se zaustavi ,,akcija čišćenja“ ANB- a i MUP- a od Abazovićevih ljudi i svih onih kadrova u bezbjednosnom sistemu koji su bili lojalniji srpskoj, nego crnogorskoj službi.

Sada je ta operacija obustavljena: Spajić se odrekao direktnog uticaja u sistemu bezbjednosti, navjerovatnije radi ,,kupovine političkog mira“ i podrške za rad 44. vlade.

Pitanje je, međutim, koliko dugo Milojko Spajić i njegova ekipa u PES-u mogu ostati u sedlu vlasti ako trajno izgube kontrolu nad najosjetljivijim dijelom državnog aparata – bezbjednosnim sektorom u kojem se, godinama unazad, kreiraju i političke spletke i brojne afere.

Razgradnja organizacione strukture PES- a 

Izvršni odbor PES-a je na jučerašnjoj sjednici konstatovao da su – zbog kršenja odredbi Statuta – raspušteni odbori u Podgorici i Baru.

Kako je Pobjeda pisala, Odbor Glavnog grada, na čijem je čelu bio Jakov Milatović, nije zasijedao više od godinu, pa je Spajiću lojalno Predsjedništvo odlučilo da formira novu ekipu u Podgorici.

No, mnogo posla očekuje Spajićeve ljude u pokušaju da sačuvaju većinu gradskih odbora koji se krune jer Milatović ima značajan dio pristalica unutar Pokreta ,,Evropa sad“. 

To se vidi i po jučerašnjem istupu predsjednika barskog odbora PES-a Miloša Pantovića koji je saopštio da je podnio ostavku i sam istupio iz partije, što dodatno komplikuje situaciju u Pokretu ,,Evropa sad“.

Pritom, tek treba očekivati da će Milatović, kada formira sebi lojalnu ekipu – u koju će najvjerovatnije ući i dvije sadašnje poslanice PES-a Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur – krenuti u veliku političku akciju organizovanja svojih pristalica za formiranje nove stranke… 

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more