IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRI AMBASADORA U DVA DANA: “BS” približava se Vladi Crne Gore, ERVIN Ibrahimović u centru diplomatske ofanzive Zapada… (foto)

Nakon posljednjeg obilaska Crne Gore sa pozicije američkog izaslanika za Balkan, Gabrijel Eskobar je nakon više sastanaka poslao uobičajene poruke- podrške Crnoj Gori na putu ka EU kao i ostale diplomatske sentence kojih se već sjutradan malo ko sjeća.

Podržao je premijera Milojka Spajića, a prije dolaska poručio da je ex DF duo Mandić – Knežević i dalje nepoželjan partner za SAD. Sve to uoči najavljene rekonstrukcije Vlade. Ipak, ulazak ZBCG u Vladu je na neki način u drugom planu, jer se sukob na relaciji PES- Demokrate intezivirao do mjere pucanja.

Primjetno je da se Eskobar nije sreo sa Demokratama, ali jeste sa liderom Bošnjačke stranke Ervinom Ibrahimovićem, što znači da je poruka više nego jasna. Amerikanci su, referišući se u odnosu na pomenute činjenice, svjesni da će nakon dobijanja IBAR-a od Brisela, BS ući u Vladu i vjerovatno zamijeniti Bečićeve kadrove.

Nije samo to znak u kojem pravcu se kreće crnogorski politički brod, već i podatak da se lider BS u samo dva dana sreo sa pomenutim Eskobarom, britanskom ambasadorkom Don Meken i francuskom ambasadorkom Anne-Marie Maskay.

“U sadržajnim i otvorenim razgovorima Ibrahimović je sa diplomatama razmijenio mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori sa posebnim akcentom na proces reformi u cilju snaženja demokratije u Crnoj Gori, ubrzavanja evropskih integracija i jačanja euroatlanskog savezništva kao ključnog partnerstva za Crnu Goru u aktuelnim geopolitičkim izazovima”.

Ovo je subliminarna formulacija iz saopštenja BS- a nakon razgovora sa diplomatama, ali je, najvjerovatnije, najvažnije ostalo van očiju javnosti.

Čitaj još:   GI “21. maj”: Antifašistički i crnogorski Nikšić ne smije dozvoliti preimenovanje ulica... (foto)

Diplomatska ofanziva na BS uslijedila je na njihovo insistiranje, a sve u cilju pripreme ulaska Bošnjačke stranke u Vladu.

Prema informacijam Standarda i kontakti Spajića sa Ibrahimovićem intezivirani su nakon sukoba oko izbora v.d. direktora Uprave policije.

“Kontakti su skoro pa svakodnevni”, rekao je Standardu sagovornik upućen u dešavanja, uz ogradu da ne zna šta je tema. Ne treba biti naročito vispren pa zaključiti da Spajić i Ibrahimović nemaju nešto puno drugog da pričaju, već pregovaraju o načinu ulaska BS-a u izvršnu vlast.

S obzirom na to da su Demokrate najavile da neće “talasati” do dobijanja IBAR-a (ispunjenost privremenih mjerila), a računa se da će se to desiti krajem juna ili jula, te da će se najavljena rekonstrukcija i ulazak ZBCG u Vladu desiti nakon toga, pretpostavlja se da će kraj ljeta obilježiti promjene u kabinetu Milojka Spajića.

Dakle, BS će imati cijelih pet mjeseci da nađe način da objasni članstvu zašto ulazi u Vladu u koju će i ZBCG čiji čelnici Mandić i Knežević predstavljaju sve ono protiv čega su se borili, u političkom smislu. Otuda i diplomatska ofanziva Zapada na BS i to sa najjačim adutima. Vjerovatno će do kraja ljeta takvih ofanziva biti još, ali je izvjesno da Bošnjačka stranka ide ka tom rješenju.

Pitanje da li će BS prosto zamijeniti Demokrate ili će biti u Vladi i sa njima, sad i nije toliko bitno. Spajiću je važno da nakon eventualnog ali izvjesnog dobijanja IBAR-a ima što širu podršku, jer mu je potrebna za važne stvari koje slijede. Treba ispuniti sva obećanja data u predizbornoj kampanji, a ona nijesu mala.

Čitaj još:   TRIJUMF BOŠNJAČKE STRANKE; ERVIN Ibrahimovič poručio: "Građani su dali glas za evropsku, demokratsku Crnu Goru"... (foto, video)

Demokrate su se pokazale kao nepouzdan partner koji više misli na rejting partije i svog lidera nego na Crnu Goru. Iscrpljivanje Spajića i PES pokušajima da zagospodare bezbjednosnim sektorom, očigledno je prelilo premijerovu čašu, koji je, odlukom da on postavi v.d. direktora Uprave policije, očigledno iscrtao crvenu liniju.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more