IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POTVRĐENO: LAVROV VRAĆA DODIKU UKRADENU IKONU

Zvanična Moskva saopštila je da će vratiti Bosni i Hercegovini vjekovima staru ukrajinsku ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

“Ikona će biti vraćena poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene historije putem Interpola.”

Ikona stara 300 godina koju je ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bit će vraćena poklonodavcu, saopćilo je rusko ministarstvo inostranih poslova, javljaju beogradske “Novosti”.

“Ikona će biti vraćena poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene historije putem Interpola”, rečeno je, a prenosi TASS.

Dodik je poklonio Lavrovu ikonu staru 300 godine u pozlati, koja je pronađena u Lugansku. Na poleđini ikone utisnut je pečat.

Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona iz Luganjska stara 300 godina zapravo kulturna baština te zemlje i BiH je trenutno pod vrlo ozbiljnom optužbom ukrajinske ambasade zbog te ikone koja je bila u posjedu Milorada Dodika prije nego što ju je poklonio Lavrovu.

Čitaj još:   VRIJEME DANAS: Za prvi dan Kurban bajrama oblačno sa kišom... (foto)

Sasvim je logičan zahtjev da se istraži prvo odakle Dodiku ikona, a onda i da neko s pravom postavi pitanje odakle mu ideja da je pokloni Lavrovu.

izvor: nova.rs/SB

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more