IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAOS I UŽAS- Petarde nisu igračke: Zabranjena upotreba pirotehnike, evo kolike su kazne… (foto, video)

Pirotehnička sredstva nisu igračke, poručio je, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo apelirajući na građane da ih ne koriste…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak, 21.12.2021… 00: 12… HAOS I UŽAS- Petarde nisu igračke: Zabranjena upotreba pirotehnike, evo kolike su kazne… (foto, video)

Idu nam praznici, dragi građani budimo sretni i veseli, ali i radujmo se bez petardi. To nisu igračke, vodimo računa da petarde mogu ozbiljni povrijediti nekoga, izazvati traume kod naših osjetljivih kategorija stanovništva, te ljubimaca.

Budimo odgovorni i svjesni da neovlašteno korištenje pirotehničkih sredstava podliježe sankcijama– naveo je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo apelirajući na građane da ih ne koriste.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS navode da se s obzirom na predstojeće praznike očekuje prodaja i upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava, ali podsjećaju da se njihovom upotrebom naručavaju javni red i mir, uznemiravaju građani, a da su moguće i povrede, naročito kod osoba mlađe životne dobi.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 20. septembar 2018. godine

Onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo. U slučaju činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreči novčane kazne za počinioce istih u iznosu od 300 do 900 KM, a za roditelje, odnosno, usvojioce ili staratelje maloljetnih prekršilaca od 400 do 1.200 KM– navode iz MUP-a KS.

Apelujemo na građane da izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava, kako ne bi time činili prekršaje, te da bi spriječili eventualno povređivanje osoba, kao i druge neželjene posljedice, sa posebnim akcentom da se spriječi da ih upotrebljavaju djeca i maloljetnici– zaključuju.

izvor Faktor.ba