IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PALA VLADA ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA… (foto, video)

Za nepovjerenje Vladi su glasali poslanici opozicije i poslaničkog kluba “Crno na bijelo”12631 pregleda 40 reakcija 2 komentar(a)

Vladi Crne Gore izglasano je nepovjerenje.

Za nepovjerenje Vladi su glasala 43 poslanika opozicije i poslaničkog kluba “Crno na bijelo”.

Protiv je bilo 11 poslanika (Demokrate, Prava i Ujedinjena Crna Gora).

Prije glasanja plenarnu salu napustili su poslanici Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP) i Socijalističke narodne partije (SNP).

Glasanje je izvršeno prozivkom poslanika, a za smjenu Vlade glasalo je 43  poslanika, protiv nepovjerenja 11 poslanika. Bečić je proglasio da je izglasano nepovjerenje Vladi, nakon čega je uslijedio aplauz opozicije.

Premijer Zdravko Krivokapić i ministri ne prisustvuje sjednici, osim ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića.

ŠTA PIŠE U PREDLOGU ZA NEPOVJERENJA VLADI

Potpisnici predloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi naveli su da je premijer Zdravko Krivokapić najavio da će odbiti da postupi po interpelacijama za smjenu tri ministra.

– Time je pokazao da ne poštuje Ustav i zakone, ali ni osnovne demokratske principe poštovanja parlamenta kao najvećeg zakonodavnog doma koji je birao sastav Vlad – kaže se u obrazloženju.

Navodi se da je 17. juna smijenjen ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, a da Krivokapić nije predložio parlamentu novog ministra.

Poslanici, koji su potpisali predlog, smatraju da je Krivokapić time direktno ugrozio reforme u ključnim poglavljima 23 i 24, koja su najvažnija za napredak na putu ka članstvu u EU u oblasti vladavine prava.

Čitaj još:   BUREK NAJBOLJE OSLIKAVA U KAKVOM STANJU JE DRŽAVA... (foto, video)

Oni su ocijenili da je Krivokapić svojim djelovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti, što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji.

– Ovakvo stanje dovelo je do blokade parlamenta, pa čak i do bojkota od jednog dijela poslanika parlamentarne većine, što je direktno uticalo da se veliki broj zakona i podzakonskih akata ne razmatra u skupštinskoj proceduri – kaže se u predlogu za glasanje o nepovjerenju Vladi.

Navodi se da je sve to dovelo u pitanje efikasan rad parlamenta, čiji je osnovni zadatak da služi javnom interesu i interesima građana, a ne partikularnim interesima bilo koje političke grupacije ili pojedinca.

– Politička kriza, neadekvatna saradnja zakonodavne i izvršne vlasti, neusaglašavanje zakonske regulative sa zakonskom regulativom EU, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli do usporavanja evropskih integracija– naveli su potpisnici predloga.

To se, kako su kazali, odrazilo na ocjene u godišnjem izvještaju Evropske komisije vezanom za proces napretka Crne Gore u evropskim integracijama.

– Zbog navedenih činjenica, kao i izjave brojnih političkih subjekata u kojima se navodi da Vlada nema većinsku podršku u parlamentu, smatramo jednim od osnovnih postulata savremene demokratije da se istoj provjeri podrška u Skupštini – zaključuje se u predlogu.

Čitaj još:   SAHRANISMO I OVU…

Dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koje bi trebalo sjutra da budu razmatrane, predviđeno je objedinjavanje lokalnih izbora koji će biti održani u maju.

Uskoro opširnije…

izvor: vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more