IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Kadrovi DF- a dali tri puta jeftinije ugalj Elektroprivredi Srbije od rudnika Sanski Most…

Rudnik uglja Sanski Most iz Bosne i Hercegovine prodaje ugalj Elektroprivredi Srbije po cijeni od 89,5 eura po toni što je više od tri puta skuplje od cijene koju EPS plaća Rudniku uglja Pljevlja, piše Pobjeda.

Rudnik uglja Sanski Most iz Bosne i Hercegovine prodaje ugalj Elektroprivredi Srbije po cijeni od 89,5 eura po toni što je više od tri puta skuplje od cijene koju EPS plaća Rudniku uglja Pljevlja, pokazuje kupoprodajni dokument čije djelove objavljuje Pobjeda.

U izlaznom računu koju je Pobjedi dostavio insajder iz Rudnika uglja Sanski Most, a koji se smatra strogom poslovnom tajnom, vidi se da se ugalj manje kalorijske vrijednostu od onog iz Pljevalja prodaje po cijeni od 89,5 eura. Sa prevozom se ta cijena kreće do 130 eura što je pet puta veća cijena od one koju Rudnik uglja naplaćuje EPS-u. Rudnik Sanski Most je već drugi rudnik u BiH koji prodaje ugalj EPS-u po tri puta većim cijena nego što to prodaje Rudnik uglja Pljevlja.

ŠTETAN UGOVOR

Izlazni račun je dokaz da je ugovor o kupoprodaji mrko-lignitnog uglja između Elektroprivrede Srbije i Rudnika uglja a. d. Pljevlja katastrofalan i štetan po interese države Crne Gore a da gubitak Rudnika iznosi više miliona eura. Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić je nekoliko puta obmanuo javnost tvrdeći da je cijena kojom se prodaje ugalj EPS-u povoljna nazivajući taj posao – poslom stoljeća.

Lekić se, a kako je Pobjeda ranije objavila, u međuvremenu predomislio pa je najavio da će potpisati novi ugovor sa Elektroprivredom Srbije o isporuci uglja kojem će cijena sa 28,8 eura po toni biti podignuta na 42 eura po toni bez uračunate cijene prevoza.

“Cijena će biti podignuta sa 32, odnosno sa 34 sa prevozom na 42 eura”, rekao je Lekić. On tvrdi i da je u pitanju povoljan posao po kompaniju jer se radi o niskokaloričnom uglju, kao i da je prodaja uglja poslovna strategija kompanije u 2024. godini zbog ekološke rekonstrukcije.

Čitaj još:   NASER ORIĆ: "Granicu Srbije prelazim kad meni paše, a ne Vučiću, Edina osloboditi, nije bitno šta će reći..." (foto i video)

Prosta matematička kalkulacija pokazuje da je ugovor sa EPS-om štetan i krajnje nepovoljan po državu Crnu Goru, da suštinski predstavlja raubovanje energetskih resursa, slično ugovorima kolonijalnih sila sa afričkim državama i Indijom.

GUBITAK

“Gubitak zbog takvog posla je više miliona eura kada bi se sav prekopani ugalj pretvorio u struju”, kaže izvor Pobjede. Zbog niske cijene uglja DPS je već podnio krivičnu prijavu protiv Lekića.

Izvor je dodao da je situacija opterećena i činjenicom da od juna EPS, navodno nezadovoljan kvalitetom, ne plaća ugalj i da se dug nagomilao na gotovo milion eura.

Pobjeda je prošle sedmice objavila i da je zbog ugovora sa EPS-om, ali i zbog niza loših poslovnih odluka, RUP pred bankrotom.

U ugovoru, koji je objavila Pobjeda, nijesu u dovoljnoj mjeri ispoštovani interesi države i Rudnika, posebno kada je riječ o cijeni po toni, troškovima prevoza, koji su na nivou iz 2013. godine, ali i fakturisanju i konačnom mjerenju kupljenog uglja koja su, iz nepoznatih razloga, kao u kolonijalnim državama, mimo svake prakse, prepuštena Elektroprivredi Srbije.

Ugovor su u Beogradu 25. maja ove godine u prostorijama Elektroprivrede Srbije (?!) potpisali izvršni direktor RUP Milan Mijo Lekić, inače predsjednik pljevaljskog odbora Nove i vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević.

Posao je, prema saznanjima Pobjede, dogovoren u trouglu između biznismena i funkcionera SNS-a Vladimira Mandića, izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića i tadašnjeg predsjednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića. Ovim ugovorom je predviđena isporuka prvih 40.000 tona od planirane ukupne količine od 300.000 tona uglja.

“Cijena uglja iznosi 28,8 eura (bez PDV-a) za kvalitet toplotne moći od 8.000 kJ/kg po toni, pri čemu se vrši korekcija cijene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od 7.000 do 10.000 kJ/kg”, navodi se u ugovoru. Ta cijena je ispod svakog tržišnog minimuma jer je minimalna cijena na tržištu 70 eura za ugalj takvog kvaliteta.

Čitaj još:   Dženaza Segmedine Srna- Bajramović sutra na groblju Bare... (foto, video)

Niko ne vjeruje u zvanične brojke o novozaposlenima

Prema zvaničnim podacima Rudnika uglja, koje je objavio MANS, ta kompanija je kroz razne modele zaposlila najmanje 490 novih radnika. Međutim u izvještaju koji je predstavljen na Vladi taj broj je pao na 346. O tom izvještaju je raspravljano i na Vladi, kada je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović predstavio podatke o preko 1.400 novozaposlenih u energetskim kompanijama, izrazivši nezadovoljstvo partijskim zapošljavanjem ali i lošim poslovnim bilansima.

“Niko ne vjeruje u zvaničan podatak o 491 zvanično novozaposlenom u RUP jer se informacije kreću od 600 pa do skoro 1.000. Noćima se, pogotovo pred lokalne izbore, kucaju nova rješenja tako da tačan podatak zna samo vrh kompanije. Niko ne vjeruje da će menadžment dati Vladi pravu informaciju o stanju u kompaniji, posebno poslovne bilanse koji su katastrofalni”, kaže izvor Pobjede.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more