IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVO ŠTA ČEKA DJEČAKA UBICU Kostu K. (13) iz BEOGRADA: Moguća tri scenarija… (foto, video)

Druga opcija bi bila da, ukoliko stručnjaci konstatuju da kod dječaka nema poremećaja ličnosti, centar procijeni da bi on trebalo da bude smješten u instituciju za djecu sa poremećajima u ponašanju, ali je ova mjera malo vjerovatna, jer su u pitanju domovi otvorenog tipa….

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, petak, 21. VII. 2022… 00: 45…  EVO ŠTA ČEKA DJEČAKA UBICU Kostu K. (13) iz BEOGRADA: Moguća tri scenarija… (foto, video)

Dječak Kosta K. (13), koji je početkom maja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devetero učenika i domara, u utorak je svjedočio u postupku koji se vodi protiv njegovog oca zbog sumnje da nije osigurao oružje kojim je izvršen zločin, ali i da ga je vodio da uvježbava pucanje.

Kako piše Nova.rs, sudbina dječaka može ići u tri pravca.

  • Ne znam trenutno njegovo duševno zdravlje, karakteristike ličnosti, tako da što se tiče prinudnog zadržavanja u okviru neke zdravstvene ustanove mora ljekarski nalaz biti takav da ima struktuirani poremećaj ličnosti i poremećaj ponašanja koji zahtijeva intenzivnu medicinsku intervenciju i u tom slučaju je potrebna saglasnost njegovih roditelja – kaže Dragan Vulević, specijalista za socijalno pravo i bivši načelnik Odjeljenja za nadzorne poslove u oblasti porodično-pravne zaštite u Ministarstvu rada Srbije.
Čitaj još:   Sunčani vikend, od utorka pogoršanje vremena...

Iako je u ovom slučaju majka već dala saglasnot za nadzor i opservaciju, Vulević navodi da bi dječak bio podvrgnut i da majka nije potpisala jer bi to značilo da su se roditelji oglušili o zdravstvene preporuke ljekara koje su u najboljem interesu djeteta.

  • U skladu s tim može im se ili djelimično oduzeti starateljstvo, u dijelu odlučivanja o liječenju dečaka, ili čak i potpuno, ako se utvrdi da ima zakonskih osnova i da su porodične okolnosti ugrožavajuće po maloljetnika– ističe on.
Beograd 04.05.2023. Osnovna škola Vladislav Ribnikar, dan posle pucnjave u školi u kojoj je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja. Građani pale sveće i ostavljaju cveće za nastradale. Pucnjava, ubistvo, napad, hronika, dan posle Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Druga opcija bi bila da, ukoliko stručnjaci konstatuju da kod dječaka nema poremećaja ličnosti, centar procijeni da bi on trebalo da bude smješten u instituciju za djecu sa poremećajima u ponašanju, ali je ova mjera malo vjerovatna, jer su u pitanju domovi otvorenog tipa.

  • Treća opcija bi bila da dječak treba da bude vraćen porodici, a u tom slučaju organ starateljstva dužan je da sastavi detaljan plan podrške roditelja u podizanju djeteta. Sve dalje zavisi od nalaza ljekara, odnosno od onih koji će primjenjivati i tumačiti pravne norme u skladu sa onim činjenicama koje su u ovom momentu dostupne– kazao je specijalista za socijalno pravo.
Čitaj još:   DANAS SNIJEG, MOKAR I MJESTIMIČNO KLIZAV KOLOVOZ: Razlog je za opreznu vožnju u... (foto)

BONUS VIDEO: Tri moguća ishoda za Kostu K – moguće oduzimanje i roditeljskog staraterljstva 

izvor Hayat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more