IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Koliko je policija ZAPLIJENILA droge za 10 mjeseci u CRNOJ GORI… (foto, video)

Navedeni podaci su za prvih 10 mjeseci 2023. godine…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 06. 12. 2023… 11: 39… PODGORICA: Koliko je policija ZAPLIJENILA droge za 10 mjeseci u CRNOJ GORI… (foto, video)

Podaci o policijskim zapljenama droge u Crnoj Gori pokazuju da će 2023. godina biti rekordna po količini oduzetih sintetičkih droga, saopštio je za Portal RTCG Saša Đorđević, koordinator za Crnu Goru i Srbiju u Globalnoj inicijativi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI- TOC).

Ističe da je količina zaplijenjenog kokaina znatno manja nego prethodnih godina, te da je evidentiran i opadajući trend zapljene heroina.

Crnogorska policija je u prvih deset mjeseci 2023. godine zaplijenila 711 kilograma droge, najviše kanabisa, čak 696 kilograma. Pored toga, policija je plijenila kokain, heroin i sintetičke droge.

“Godina još uvijek nije završena, tako da brojke nijesu konačne. Moguće je da se do kraja godine dese veće zapljene narkotika. U suprotnom, postoji mogućnost da ukupna količina zaplijenjene droge u bude ispod jedne tone, što je zabilježeno samo tri puta od 2010. godine – u 2010, 2011. i 2015. godini”, kaže Đorđević i podsjeća na rekordnu zapljenu iz 2021. godine – 4,7 tona droge.

Pozivajući se na zvanične podatle MUP-a Crne Gore, napominje da je kanabis već tradicionalno droga koju policija u Crnoj Gori najviše plijeni.

Čitaj još:   Težak sudar kod Bistrice, saobraćaj OBUSTAVLJEN, ima povrijedjenih...

“Ništa se nije promijenilo ni 2023. godine – za sada 98 odsto od ukupne količine zaplijenjene droge ide na kanabis. Već sada se vidi da je količina zaplijenjenog kokaina znatno manja nego 2022. ili rekordne 2021. godine. Zaplijenjeno je svega 7,2 kilograma kokaina što je skoro za 70 puta manje nego 2022. godine kada je policija zaplijenila pola tone kokaina.

Rekordna zapljena kokaina u Crnoj Gori je zabilježena 2021. godine kada je zaplijenjeno 1,2 tone kokaina”, ističe Đorđević.

Nastavlja se, dodaje, i opadajući trend zapljene heroina koji postoji od 2019. godine.

“Zaplijenjeno je svega 1,5 kilograma heroina, duplo manje nego 2022. godine kada je policija zaplijenila 3 kilograma heroina. Od 2010. godine, najveća zapljena heroina zabilježena je 2016. godine, kada je zaplijenjeno 33,4 kg heroina. Od 2021. godine, dolazi do porasta zapljena sintetičkih droga koje uglavnom dolaze u Crnu Goru iz Srbije i ostalih susednih zemalja.

Od januara do oktobra 2023. godine, zaplijenjeno je 4,7 kg sintetičkih droga što za 2 kilograma više nego 2022. godine. Već sada se vidi da će ova godina biti rekordna u Crnoj Gori po količini zapljena sintetičkih droga”, ocjenjuje sagovornik Portala RTCG.

Poručuje i da bi bilo zanimljivo utvrditi u kojim mjesecima je najviše bilo zapljena sintetičkih droga.

Čitaj još:   TRAMP NAKON PORAZA VRATIO SE U BIJELU KUĆU: Ima opciju a može da preokrenu izbore u njegovu korist... (foto i video)

“Ranije je važilo pravilo da su to ljetnji mjeseci, kada je u jeku turistička sezona”, zaključuje Đorđević.

BONUS VIDEO: Kontekst: Putevi droge na Balkanu

izvor Kolektiv.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more