IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SLATKI DRAGULJ ORIJENTA: PIŠMANIJE… (foto, video)

PIŠMANIJE su pošle sa tačke na kojoj se spajaju Evropa i Azija, osvojile cijeli svijet i dobile razne varijante, ali najljepše pišmanije ipak se prave po ovom starom turskom receptu.

Ta čarobna turska kuhinja… Ove neobične sniježno bijele loptice slasnog “pamuka” sve naprosto ostave bez daha!

Poznate i kao tel helva (žičasta halva), çekme helva (razvučena halva), tel tel (nit po nit), tepme helva (izudarana halva) i keten helva (lanena halva), ove nevjerojatne loptice vlakana od prženog brašna umiješanog u velike količine šećera svako ljeto očaraju milijune turista koji dođu posjetiti čarobnu Tursku.

Priča kaže da potječu iz Irana, gdje se zovu peshmek, što znači “kajanje”, jer je jako teško pogoditi savršenu teksturu, pa se oni koji se odvaže spravljati ovu poslasticu često pokaju. Ja opet smatram da će se uistinu kajati onaj koji posjeti Tursku, ili na bilo koji drugi način dobije priliku da proba ovo čudo od slatkiša, a to ne učini…

POTREBNI SASTOJCI:

100 mililitara suncokretovog ulja,

Čitaj još:   PAO Paket iz Moskve: Suzbili da lažne policijske značke stignu u Crnu Goru... (foto)

5 supenih kašika bijelog šećera,

jedna kesica vanilin-šećera,

250 grama maslaca koji je odstojao na sobnoj temperature,

puna šolja od 2 decilitra kokosovog brašna, bijelo brašno

Za valjanje potrebno:

šećer u prahu,

kokosovo brašno…

PRIPREMA

Zagrijte rernu na 170 stepeni i pripremite ravan pleh obložen pek- papirom.

U duboku posudu stavite šećer i maslac i dobro umutite, a potom postepeno i uz neprestano miješanje dodajte ulje, vanilin šećer i kokosovo brašno. Dok se sastojci ne sjedine, mutite mikserom najprije na najslabijoj brzini da biste potom pojačali.

Postepeno dodajte brašno. Kad se dobro sjedini, obložite tijesto alu-folijom i ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru. Nakon toga ga raskomadajte, napravite loptice i poredajte po plehu.

Pecite na oko 170 stepeni između 10 i 15 minuta, a pazite da keks ostane bijel. Potom izvadite pleh iz rerne, sačekajte nekoliko minuta da se loptice prohlade, ali ne sasvim, a onda ih dobro uvaljajte u kokosovo brašno i potom u šećer u prahu. Ponovo ih poredajte po plehu…

izvor: Najportal.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more